Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Амбасадора А.Чепурина листу „Вечерње новости“

,,Novosti,, predstavljaju novog ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Vasiljeviča Čepurina (60) koji je juče imao prvi radni dan u Beogradu

Ambasador A.Čepurin[!]

Zadovoljan sam što ću predstavljati Rusiju u prijateljskoj Srbiji .Potrudiću se da radom doprinesem u razvoju rusko-srpskih odnosa i podizanju kvaliteta dijaloga dve zemlje.Znam da mnogi Srbi simpatiziraju Rusiju i zalažu se za širenje saradnje.Moji predhodnici su mi pričali da su Srbi vrlo gostopriman i otvoren narod.Nadam se da ću uspeti da steknem u Srbiji dobre prijatelje i istomišljenike , rekao je Aleksandar Vasiljevič Čepurin , novi ruski ambasador u Beogradu sa kojim smo razgovarali dan uoči njegovog odlaska u Srbiju.

Iako je poslednjih dana imao seriju susreta sa visokim ruskim činovnicima a takodje mu je uručen Orden ,,Prijateljstva,, kojim ga je odlikovao predsednik Vladimir Putin ambasador Čepurin je našao vremena da primi našeg dopisnika u Moskvi u ruskom MIP-u.Želeli smo da ga kao čoveka predstavimo našim čitaocima .

Vi ste iskusni diplomata , radili ste u raznim zemljama.Jeste li ranije bili u Srbiji?[!]

Na žalost nisam bio u Srbiji.Ja sam zaista od mladih noktiju kako je govorio Puškin radio u sovjetskoj a zatim u ruskoj spoljnopolitikoj službi.Bio sam u skoro svim zemljama ali u Srbiji nisam. Uostalom, i prošli put kad sam bio ambasador , do tada nikada nisam bio u Danskoj.Sada ispada da to nije slučajnost već zakonomernost.

U vašoj biografiji na internet –sajtovima piše da ste oženjen i imate ćerku.Možete li nam nešto više ispričati o svojoj porodici?[!]

Moja supruga Natalija (48) je vrhunski lekar-kardiolog, magistar je medicinskih nauka, radila je u najboljim klinikama u Moskvi.Naša ćerka Marija (24) kao i ja završila je Moskovski državni institut medjunarodnih odnosa .To je jedan od boljih institute u Rusiji, a 70 posto saradnika MIP-a završili su upravo njega.Svojevremeno je himnu Moskovskog državnog instituta medjunarodnih odnosa napisao sadašnji ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.On počinje rečima ,,Mi smo rodjeni pod tremom velikog MGIMO, u najlepšoj od svih zemaljskih dinastija,,.Sada je naša ćerka Marija na postdiplomskim studijama MGMO i radi evropskim zajedničkim političkim strukturama.

U internetu se može pročitati da ste vi radili kao ambasador u Danskoj i bili ste rukovodioc Departmana kadrova MIP-a Rusije.Koje ste još diplomatske dužnosti zauzimali?[!]

Počeo sam kao specijalist za Italiju pa sam četiri godine radio u generalnom konzulatu u Djenovi , a zatim osam godina u ambasadi u Rimu.Bio sam savetnik za ekonomska pitanja sovjetske ambasade a zatim Rusije krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Pet godina radio sam u vrlo važnom i velikom podrazdeljenju MIP-a Departmanu za kadrove- prvo zamenikom,pa prvim zamenikom direktora a potom direktorom.Četiri godine sam bio ambasador u Danskoj.Poslednjih sedam godina sam bio Direktor Departmana za rad sa sunarodnjacima (dijasporom) u inostranstvu.Posle raspada SSSR-a u inostranstvu je ostalo 35 miliona Rusa.To je novi i vrlo važni pravac ruske spoljne politike , važno za mnoge ljude.U okviru Vladine komisije na čijem je čelu od 2005 godine S.Lavrov bio je uspostavljen sistem rada na konsolidovanju ruskih opština (skupina) u inostranstvu za zaštitu njihovih prava (npr. u Pribaltiku),na sačuvanju ruskog jezika , kulture i obrazovanja .Takodje je otpočeo državni program za povratak sunarodnjaka (dijaspore) u Rusiju.U okviru tog programa za poslednje četiri godine u Rusiju se vratilo da stalno živi više od sto hiljada Rusa.Rastom primanja stanovništva i pri minimalnom broju nezaposlenosti Rusija postaje zemlja sa velikim migracionim potencijalom.

Kada su vas odredili na dužnost ambasadora u Beogradu kakva je bila vaša reakcija ?[!]

Predlog sam odmah prihvatio .U rusko-srpskom dijalogu postoji polje za ravoj, a to je najvažnije.

Zajednička istorija, koreni ne samo olakšavaju nam medjusobno razumevanje nego obavezuju sve nas da jačamo odnose.To je objektivna potreba, o oni koji su protiv toga – oni kako govore u Rusiji pljuju protiv vetra.

Beograd je znatno manji od Moskve .Verovatno će te imati više slobodnog vremena za putovanja i upoznavanje sa Srbijom.Imate li vi hobi kojim se bavite u slobodno vreme?[!]

Moskva je gigantski grad , jedan od energetskih centara sveta.Meni se svidja da živim u Moskvi bez obzira na saobraćaj i neke druge poteškoće.

Beograd je veliki evropski centar , ima svoje osobenosti i mogućnosti i naravno svoje probleme .Pokažite mi grad u kome je sve idealno.O hobiju i slobodnom vremenu videćemo na mestu.

Jeste li razgovarali u periodu priprema za odlazak u Srbiju sa bivšim ruskim ambasadorima u Beogradu Aleksandrom Konuzinom i i njegovim predhodnikom Aleksandrom Aleksejevim?[!]

Naši ambasadori Aleksandar Konuzin i njegov predhodnik Aleksandar Aleksejev radili su u Beogradu u interesantno vreme.Bilo su to dobri , ja bih rekao istaknuti (eminentni) ambasadori.To su moji kolege i davni drugovi.Oni su sačuvali najlepša sećanja za vreme rada u Srbiji, od kontakata sa Srbima.

Za ambasadora je posebno važno da oseća simpatiju prema zemlji u kojoj on radi , da tamo ima prijatelje i istomišljenike. Mi imamo mnogo zajedničkih crta. Mozda slavenskih crta : dobrodušnost, iskrenost, aktivnost, sposobnost da branimo pravednost i ne retko stradamo zbog toga.Mi smo svi zainteresovani za bolji život, za gradnju naših naroda.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je vrlo popularan u Srbiji i odličan je poznavaoc situacije na Balkanu.Jeste li razgovarali sa njim u toku vaših priprema za odlazak?[!]

Ministar Lavrov zaista odlično poznaje situaciju na Balkanu,i prijatelj je Srba.Bio sam dirnut tom pažnjom koju je pružio meni dajući mi niz cenjenih i vrlo korisnih preporuka i saveta uoči mog odlaska .

Potrudiću se da opravdam poverenje i jako računam na srpske kolege i prijatelje kako iz političkog estabilišmenta tako i na one koji prosto simpatišu Rusiju, razumeju da jačanje veza i odnosa sa velikom Rusijom je –objektivna potreba.

Rodom iz Stavropolja[!]

Aleksandar Čepurin se rodio 20 septembra 1952 u Stavropolju gradu koji se nalazi na istoj geografskoj širini kao i Beograd. Dva njegova brata zauzimaju ugledne pozicije u rodnom kraju.

Moskovski institut medjunarodnih odnosa, čuveni MGIMO Aleksandar Čepurin završio je 1975 godine.Radio je 12 godina u Italiji, zatim u Evropskom departmanu MIP-a Rusije.U 42 godini je postao direktor Departmana kadrova MIP-a(od 1994 do 1996), a zatim je bio ambasador u Danskoj od 1996 do 2000.Od novembra 2005 direktor je Departmana za rad sa ruskom dijasporom.

On govori italijanski, francuski i engleski a počeo je da uči i srpski.

Putinov putokaz[!]

Promena ambasadora Rusije u Beogradu , kao i ambasadora Srbije u Moskvi u celini neće uticati na promenu pravca kretanja koji su zadali predsednici država u toku poslednja dva susreta ove godine u Moskvi i Sočiju.Za Rusiju po mišljenju Putina Srbija je najpouzdaniji partner na Balkanu.Za predsednika Nikolića i srpsko rukovodstvo Rusija je takodje pouzdani, verni i dokazani prijatelj.

Putin je više puta govorio a ovog leta je to i ponovio da će Rusija podržavati Srbe u njihovoj borbi da sačuvaju svoju teritoriju.Tog ,,putokaza,, pridržavali su se i dosadašnji ambasadori a njega će slediti i novi ambasador koji tek počinje rad u Beogradu u naredni utorak.

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти