Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Александра Чепурина "Вечерњим новостима"

Чепурин: Бићемо уз вас и током обнове

Александар Чепурин, амбасадор Русије у Београду, за „Новости“, о трагедији у Србији: Није се постављало питање хоћемо ли помоћи

Ово у разговору за „Новости“ каже Александар Чепурин, амбасадор Русије и оцењује:

- Сада је на реду пружање хуманитарне помоћи за настрадале, санитарно-епидемиолошка безбедност, а затим дугачак период обнове порушеног. Губици су огромни. Биће потребни и државни ресурси и испуњавање обећања ЕУ у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању, и, наравно, максимална помоћ пријатељских земаља и народа.

* Можемо ли у скоријем периоду рачунати на нове руске инвестиције и повољне кредите?

- За нас се није постављало питање хоћемо ли прискочити у помоћ, као што се не поставља питање да ли ћемо помагати Србији. Сада је важно проценити штету, одредити државне могућности и обавезе међународне заједнице према Србији за санацију штета од поплава, као и конкретно шта могу да помогну пријатељске земље. Жеља људи у Русији да помогну Србији је велика. Председник „Руских железница“ Владимир Јакуњин већ је понудио помоћ за обнову пруга у Србији којима су нанете огромне штете. И остале компаније које раде у Србији пружају помоћ. НИС, „Лукојл“, „Југоросгаз“, Сбербанка, „Јужни ток“, ФБЦ Мајданпек пружили су суштинску помоћ током поплава. Сарадници амбасаде, Трговинског представништва, Руске школе, Руског дома такође су буквално преживљавали ову трагедију и покушавали да помогну колико је могуће из личних средстава.

* На коју још помоћ од ваше земље Србија може да рачуна у наредним данима?

- Москва ће ускоро послати и мобилни медицински блок за помоћ који би требало да стигне у наредним данима. Сарађујемо тесно и са амбасадом Србије у Москви, где је врло активан колега Славенко Терзић. Занимљиво је да су и навијачи ЦСК сакупили 45.000 евра, фудбалски тим Динамо на стадион је поставио слоган „Русија-Србија - једна боја, једна вера, једна крв“ и прикупљају помоћ.

* У овој кризи видели смо на делу међународну солидарност великог броја земаља: ЕУ, Русије, САД... Како то коментаришете?

- Брза и моћна реакција Русије на самом почетку ван сваке сумње дала је подстицај другим земљама да помогну Србији. Када је тешко, разлике и неслагања се брзо превазилазе. Ево вам пример Белорусије. Против те земље Србија је увела санкције, а они су послали ИЛ-76 са 40 тона хуманитарне помоћи, два хеликоптера и спасилачку јединицу. А кад су они стигли у Шабац, поплаве су попустиле. Па су се у Шапцу шалили да се вода уплашила Белоруса.

КОНЦЕРТ УОЧИ Дана Русије: желимо да одржимо велики концерт у Сава центру, 9. јуна, са значајним руским уметницима. Сва средства од концерта усмерићемо за угрожене - каже Чепурин.

 

 

Извор:  "Вечерње новости"

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти