Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Александра Чепурина листу "Информер" 11. априла 2015. године

Председник Србије Томислав Николић прихватио је позив Руске федерације за учешће на војној паради у Москви 9. маја. Међутим, оваква одлука није благонаклоно прихваћена од стране европскох званичника. Едвард Кукан је изјавио да је одлазак Србије на Параду у супротности са нашим залагањима за улазак у ЕУ. Како ово коментаришете?

Високо ценимо став руководства Србије и лично Председника Томислава Николића. Показао је да реч „достојанство“ није празна реч за Србе. Као и историјска свест, здрав разум, национални интерес. А контрадикторних изјава по било којем питању можете да нађете колико год желите укључујући и на Западу. Многи људи ставе у први ред неку „солидарност“ Запада, која је, како можемо да претпоставимо, измишљена ради подршке русофобске мањине у Европској унији. Тешко је мени да замислим да неки функционери или званичници могу да увуку Србе у антируски фронт.

Србија има историјске јаке пријатељске везе са Русијом, али притисци на нашу земљу константно се појачавају због Украјинске кризе. Ипак, наша Влада и председник и даље чврсто стоје иза става да добри односи са Москвом и Путином неће бити нарушени. Како Ви гледате на константе притиске Запада на Србију кад је реч о Украјинској кризи и одбијању Србије да уведе санкције Русији?

Шта да говоримо о Србији ако већ низ земаља-чланица НАТО-а и ЕУ све одлучније изјављују да приликом одређивања својих економских и политичких приоритета, као и приликом избора партнера на регионалној и међународној арени они ће се руководити својим националним интересима. Више земаља Европске уније, којих су натерали да се „солидаризују“ против Русије пре годину дана, данас све боље разумеју и отворено изјављују да ово се ради против њихових националних интереса.
И нешто друго, о каквим санкцијама Србије против Русије, у каквим сферама ви говорите? И тим више, што после споразума у Минску о унутарукрајинском регулисању. Мени је јасан паметан и усмерен према националним интересима став српских пријатеља.

Можете ли нам рећи неки занимљив детаљ о руској паради? Каква ће бити улога наших војника у овом догађају, да ли ће српски војници марширати у колони иза, испред или са руским војницима? Колико Русија очекује наших војника? У каквој формацији и које јединице су најављене?

У парадном дефилеу ће марширати 15 хиљада војника (у претходној паради њих је учествовало 11 хиљада). Биће укључено 200 комада војне технике: међуконтиненталне пројектиле „Јарс“, комплексе „С 400“, 150 авиона и хеликоптера, тенкови нове генерације „Армата“.
За учешће у Паради Победе позвани су војници из земаља, који су дали највећи допринос победи над немачким фашизмом. Српска страна планира да упути у Москву војну јединицу Оружаних снага Србије од 70 људи. 64 од њих ће марширати по Црвеном тргу у посебном свечаном ешелону (8х8). Јединица требало би да стигне у Москву већ током наредних једне-две седмице.

Да ли знате ко би поред председника Србије Томислава Николића могао да се нађе у српској делегацији? Кога бисте Ви волели да видите?

Формат је јединствен за све земље: шеф државе уз два пратећа лица. О томе, ко осим Председника ће бити у саставу делегације Србије одлучује Београд.

Имамо информацију да Русија чак планира да пошаље хеликоптер по наше војнике. Да ли знате нешто о овоме?

Процедура превоза војника свечаног ешелона у Москву тренутно се разрађује у Министарству одбране Србије. Летети хеликоптером је далеко и дуго. Могу да буду и друге варијанте превоза.

Кад Путин планира поново да дође у Србију?

У мају ће се одржати посета Председника Томислава Николића Москви ради учешћа у догађајима поводом Победе. У агенди за ову годину јесте и посета Русији премјера Александра Вучића. Даљи контакти на највишем и високом нивоу могли би да буду усаглашени током ових кључних путовања. 12-13. маја очекујемо у Београду Председника Савета Федерације руског парламента Валентину Матвијенко.

Које су по Вама разлике и сличности наша два народа?

Наши народи су поприлично блиски уз своје предности и мане. У Русији кажу да смо срећни: код нас су кубете цркава златне, снег је најбели и Бог нас воли. Без самопоштовања немамо будућност. За сваки народ је важно да се осећа самопоштовање. Важно је да се сачува позитивно историјско сећање. Руси и Срби имају чврст карактер и меку душу. Потребно је, мислим, да се концентришемо на позитив, да рачунамо на себи, да радимо. Имамо блиске геополитичке интересе. Способни смо током деценије, бранећи своје законите интересе, да обезбедимо услове за убрзан развој, за достојанствен живот наших људи.

Објављено у листу "Информер" 11.априла 2015. године

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти