Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Инаугурација Председника Руске Федерације В.Путина

Владимир Путин положио заклетву, још шест година на челу Русије

У Андрејевски холу у Великој палати у Кремљу Владимир Путин је четврти пут положио заклетву за председника Русије. Званицама окупљеним на инаугурацији Путин је поручио да се залаже за узајамно праведне односе са свим земљама ради мира на планети.

Владимир Путин је прихватио председнички амблем и председнички мандат у Кремљу. 

"Кунем се да ћу у складу са надлежностима Руске Федерације поштовати и чувати права и слободе људи и грађана, поштовати и штитити Устав Руске Федерације, штити суверенитет и независност, безбедност и целовитост државе и верно служити народу", рекао је Путин полажући заклетву на Уставу Руске Федерације.

Копија Устава, на коју је Путин положио руку током полагања заклетве, направљена је посебно за овакве прилике 1996. године. Коришћена је у свим церемонијама инаугурације од тада, навела је агенција Тас.

Свој, вероватно последњи мандат, посветиће како каже, бољем животу Руса. Стратешки курс је напредак Русије, а носиоци промена су млади који треба да поштују све оно што су њихови преци учинили за земљу.

Kопија Устава направљена је посебно за овакве прилике 1996. године
Kопија Устава направљена је посебно за овакве прилике 1996. године

Пред званицама у Андрејевски холу је рекао да ће оријентир у будућности бити "Русија за људе".

"Морамо план развоја да направимо тако да нам ништа не смета да сами одређујемо будућност. Ми смо за дијалог. Са партнерима ћемо радити на пројектима, градити културне, научне и друге везе. Ми смо за узајамно праведне односе са свим земљама ради мира на планети", рекао је Путин.

Истакао је да док ступа на дужност осећа одговорност пред многонационалним народом, Русијом и пред хиљадугодишњом историјом државности и према прецима. "Сматрам својом дужношћу и смислом свог живота да урадим све за Русију", рекао је Путин.

"Уверавам вас да ће циљ мог живота, рада, бити као и пре служење људима, нашој отаџбини. За мене је то изнад свега", рекао је руски председник.

Према његовим речима, Русија треба да буде савремена и динамична, да храбро прихвата изазове времена и да јача своје лидерство у сферама где је традиционално јака.

Историја не прашта само једно – равнодушност и недоследност, нагласио је Путин.

Навео је да су Русији потребни продори у свим сферама, а искорак ће да обезбеди само слободно друштво.

Владимир Путин стиже на инаугурацију
Владимир Путин стиже на инаугурацију

Русија је, навео је Путин, научила да брани своје интересе и поново је поносна на отаџбину.

Рекао је и да мењајући се заједно са светом, Русија не сме да заборави своју историју, самоувереност и јединство.

"Ми смо један моћни тим који је дорастао најсложенијим задацима и убеђен сам да ћемо остварити продор", закључио је Путин, упоредивши Русију са птицом феникс.

Владимир Путин земљу води од децембра 1999. када га је Борис Јељцин поставио за привременог председника. Вољом народа је на челу Русије од маја 2000. године.

Председнички избори у Русији одржани су 18. марта ове године. Путин је однео убедљиву победу са 76,69 одсто гласова. Далеко иза њега остали су Павел Грудињин са 11,77 одсто гласова, Владимир Жириновски 5,65 одсто гласова и Ксенија Собчак са 1,68 одсто гласова.

Влада поднела оставку

У складу са Уставом, Влада Русије поднела је оставку након што је Владимир Путин ступио на дужност председника земље, саопштила је прес служба кабинета.

"Дмитриј Медведев потписао је декрет о владиној оставци", наводи се у саопштењу, пренела је агенцијаТас.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/3128901/vladimir-putin-polozio-zakletvu-jos-sest-godina-na-celu-rusije.html

 

Путин: Русија се увек диже као Феникс

Инаугурација Владимира Путина

Пресс-служба Президента РФ

 

„Док ступам на дужност председника посебно снажно осећам одговорност пред нашим многонационалним народом, одговорност пред Русијом, пред хиљадугодишњом историјом наше државности, нашим прецима“, рекао је Путин на инаугурацији.

Сматрам својим дугом и смислом свог живота да урадим све за Русију, поручио је Путин, обраћајући се окупљенима по ступању на дужност. „Уверавам вас да је циљ мог живота, рада, као и пре, служење људима, нашој отаџбини. За мене је то изнад свега“, рекао је руски председник.

Као шеф државе учинићу све да увећам снагу и просперитет Русије, обећао је Путин.

„Русија ће бити снажна, а народ ће живети боље“, обећао је он. Русија треба да буде савремена и динамична, да храбро прихвата изазове времена и да јача своје лидерство у сферама где смо традиционално јаки, рекао је Путин. Историја не прашта само једно — равнодушност и недоследност, оценио је Путин.

Он је додао да су Русији потребни продори у свим сферама и додао да ће искорак обезбедити само слободно друштво.   

Русија је, додао је руски председник, научила да брани своје интересе и поново стекла понос за отаџбину.

Мењајући се заједно са светом, Русија не ме да заборави своју историју, самоувереност и јединство. 

„Никакве преграде нити околности не смеју да спрече Русију да сама одређује своју будућност“, додао је Путин.

Русија је отворена за дијалог. Са партнерима ћемо развијати инвестиционе и културне пројекте, рекао је руски председник.

Заједничким напорима осигураћемо продор у науци и технологији, обновићемо градове, поручио је Путин. Нагласио је  да су безбедност и одбрамбена способност Русије сигурно обезбеђени.

„Русији предстоји да напорно ради на решавању нових задатака и изазова… Сигурно ћемо постићи успех, ја ћу зато учинити све што је у мојој моћи“, поручио је на крају руски председник.

„Ми смо један моћни тим који је дорастао најсложенијим задацима и убеђен сам да ћемо остварити продор“, рекао је Путин, упоредивши Русију са птицом Феникс.

„За више од хиљаду година своје историја Русија се више пута суочавала да смутним временима и потешкоћама и увек се подизала као птица Феникс, досезала висине које други не би могли, које су се сматрале недостижним, а за нашу државу, напротив, били су нови подстицај, нова историјска граница за даљи јачи пробој напред“, закључио је Путин.   

Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201805071115511908-putin-feniks/

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти