Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Градоначелник Беграда Синиша Мали у посети Москви

Градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелник Москве Сергеј Собјанин и потписали су Програм о сарадњи два града за период од 2015. до 2017. године.

Градоначелници су данас у Москви разговарали о унапређењу сарадње две престонице и областима у којима конкретно могу да размењују искуства.

Мали је рекао да је Програм о сарадњи два града доказ добрих и пријатељских односа између Србије и Русије и да је врло важан јер ће се кроз сарадњу два главна града унапредити и сарадња две државе.

"Имресиониран сам оним што нам је представљено у ова два дана. Научили смо много и надам се да ћемо бар део моћи да применимо у Београду како бисмо унапредили квалитет живота наших грађана", рекао је Мали.

Мали је рекао новинарима да постоји велики број области у којима ће Београд и Москва сарађивати у наредном периоду, као сто су здравство, култура, оптимизација саобраћаја, урбанизам, размена и извоз пољопривредних производа из Београда и Србије у Москву.

Москва је огромно тржиште и оно што господин Собјанин жели је да унапредимо ту сарадњу и да видимо на који начин, кроз дистрибутивне центре у Москви, можемо да пласирамо нашу робу. Овај споразум важи три године, а ја се надам да ћемо га након тог периода продужити и да ће сарадња ова два града трајати много дуже, рекао је Мали.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин је нагласио да је потписивање овог Програма почетак одличне сарадње и да ће два града радо радити у сфери економије, као и да све чиме Москва располаже стоји на располагању Београду, преноси Беоинфо.

Вечерње новости

Синиша Мали је такође разговарао са замеником директора Центра за обједињено управљање саобраћајем у Москви, Сергејом Андрејкином, о могућностима сарадње два града по питању унапредења ефикасности београдског саобраћаја.

Мали је истакао да градски превоз Москве дневно превезе 15 милиона путника и да њихов Центар оптимизира читав градски саобраћај уз помоц софтвера, који је и Београду неопходан.

"Наш систем управљања саобрацајем требало би унапредити и направити интегрисани систем који ће с једне стране бити ефикасан, а са друге једноставан. Искуства Москве у томе могу бити од великог знацаја, како бисмо нашли што боље решење, које це узети у обзир сву саобрацајну инфраструктуру", рекао је градоначелник Београда, саопштила је Градска управа.

Он је додао да ће о размени искуства по питању саобраћаја сутра разговарати и са градоначелником Москве Сергејом Собјанином, као и о осталим могућностима сарадње два главна града што ће се потврдити и потписивањем Програма о сарадњи.

У делегацији Београда у Москви су председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћници градоначелника Ирена Вујовић и Борко Милосављевић, градски менаџер Горан Весић и главни градски урбаниста Милутин Фолић.

Делегација Града Београда обишла инфраструктурне објекте који се граде у Москви

 Делегација Града Београда завршава данас тродневну посету Москви обиласком инфраструктурних објеката који се граде, међу којима је један од највећих стадион „Лузники”. 

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић изјавио је после посете да је импресиониран напорима Града Москве и Русије да заврше све спортске објекте који ће се користити за одржавање Светског првенства у фудбалу 2018. године. 

– Стадион „Лузники” је у власништву Града Москве и на овом велелепном објекту ће се одржати финална утакмица Светског првенства у фудбалу. Импресионаран сам оним што су наши руски пријатељи урадили када је реч о инфраструктури. До сада смо били сведоци да су у земљама које су домаћини највећег фудбалског такмичења стадионе завршавали у последњем тренутку, док ће у Русији све бити завршено на време – рекао је Никодијевић и додао да је у самој Москви већ завршено више стадиона, међу којима је стадион „Спартак”, на чијем је отварању имала част да буде „Црвена звезда”.

Он је истакао да све што што је урађено у Москви и на овом стадиону најбоље потврђује да је Београд потпуно у праву када охрабрује наше спортске савезе да добију домаћинство великих спортских такмичења. 

– Поносни смо јер смо наредне године домаћини Европског првенства у ватерполу, затим Дворанског првенства у атлетици 2017. године, као и такмичења у футсалу, а кандидати смо за Фајнал фор кошаркаше Евролиге и за домаћина Европског првенства у кошарци за жене – објаснио је Никодијевић и додао да су велика такмичења замајац за изградњу и реконструкцију спортских објеката, али и да су прилика да де побољша туристичка тражња, као и да се учини много на промоцији земље и града у свету.

Синиша Мали: Парк на Ушћу у складу са планираним унапређењем квалитета јавних простора

 Градоначелник Београда Синиша Мали и главни градски урбаниста Милутин Фолић током последњег дана посете Русији обишли су, поред највећих инфраструктурних објеката у градњи, и национални парк „Горки” у Москви.

Градоначелник је рекао да би по узору на овај парк и Београд могао да уреди зелену површину на Ушћу, у оквиру планираног унапређења квалитета јавног простора у граду. Он је додао да би то требало да допринесе развоју туризма, што је свакако један од приоритета градске власти.

– Парк „Горки” годишње прими исто посетилаца као и Централ парк у Њујорку. Уређењем простора на Ушћу по узору на ово московско излетиште омогућили бисмо грађанима да квалитетно проводе време на реци, повећали бисмо атрактивност најлепшег дела Београда, као и саму туристичку понуду града – истакао је Мали.

Највећи московски парк, уређен по најмодернијим стандардима, нуди низ спортских и забавних ативности и програма у којима посетиоци могу да уживају.

Овим обиласком посета делегације Града Београда Москви је завршена.

 Градска управа Београда, Танјуг, РТС

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти