Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Говор Амбасадора Руске Федерације у Републици Србији Алекасандра Чепурина на свечаној церемонији у Нишу поводом отварања јубиларне године прославе 1700. годишњице Миланског едикта.

Поштовани господине Председниче, Ваша Светости, господо министри, драге колеге, господине градоначелниче Ниша! Поштовани даме и господо!

Пре свега дозволите да Вам изразим захвалност на могућности која је била пружена мојој земљи да активно учествује у отварању целог низа свечаних манифестација, посвећених обележавању 1700. годишњице Миланског едикта у Нишу, у отаџбини једног од најистакнутијих људи у историји, ко-аутора едикта – императора Константина Великог.

Заиста, ово је јубилеј императора Константина, који није само пружио слободу вероисповести, већ и преместио главни град Римске империје на Босфор – у Византију, у империју која је била центар света више од 1100. година. Тамо су наши православни корени. Тамо је огромни део европске културне историје.

Руси, Срби и други православни народи наследили су најзначајније благо у Византији, коју су опљачкали варвари са запада и истока у 14. столећу, а то је хришћанска православна вера. Одавде проистичу корени европских православних народа – и Срба, и Бугара, и Грка, и Руса.

Србија има чиме да се поноси, и права је ствар, што се Руководство земље, Српска Православна црква труде да валоризују ово наслеђе, богатство Републике.

Ради свечаног отварања јубиларне године уз активан допринос руководства Србије, уз подршку руске банке ВТБ и уз благослов светејшег Патријарха у Ниш је дошао можда најбољи црквени хор на свету – хор Сретењског манастира.

Хор носи име Сретења, што је веома симболично. На Сретење – 15 фебруара – обележава се и државни празник Србије. Овај истакнути хор ће - обележавајући почетак слављења годишњице Миланског едикта, едикта слободе, верске толеранције и мира, - пренети нама мисли о Богу, о љубави, о части.

Сретењски манастир се налази 300 метара од Кремља. Манастир је стар 600. година. Током последње деценије у Русији реновирано је стотинак цркава и манастира. Дозволите да подсетим да је сада завршено реновирање четири манастира на Косову, чему је управо Русија допринела.

Главна мисија хора је учешће у богослужењу, али и световна делатност – велики просветитељски значај. Хор на репертоару има више од 200 песама, а данас ће извести 15.

Песме хора, чак и народне, световне – приказују веру православног народа у Бога, у бољи свет. У овим песмама народ покушава да изрази стање своје душе. Можда се то неће десети одмах, али песма за песмом и ви ћете се уживети у духовну поруку хора.

Наши народи су заслужили право живети и живеће у просперитетним државама које чувају своје духовне корене.

Желим Вам пријатно вече!

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти