Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Говор амбасадора Русије А.Конузина на конгресу ПУПС-а

[HS]

Поштовани учесници конгреса,

Драго ми је што могу да поздравим ваш конгрес..

Ваш форум се одржава у тренутку, када Србија преживљава период значајне активности. Земља се налази у прелазном периоду свог развоја. Гради се потпуно нова држава 21. века у складу са високим европским принципима и стандардима. Путеви кретања српског друштва су предмет дискусија унутар њега.

Партија уједињеих пензионера Србије активно учествује не само у расправама. Ушавши у владајућу коалицију она је преузела свој део одговорности у државним пословима. На вама је, поштовани делегати, да формирате став партије по питању изласка земље из финансијско-економске кризе и њеног привредног опоравка. Ви, као најискуснији и најзрелији чинилац друштва, дајете предлоге за решавање социјалних питања. Ваш глас је важан кад се одређује место Србије у међународном друштву, кад се бирају пријатељи у међународној арени.

Веома ми је драго што моја земља – Русија- независно од унутрашњих прилика у земљи увек остаје најближи пријатељ Срба. Верујте ми, и у Русији вас воле исто толико, колико ви волите своју словенску јединоверну браћу!

Веома је важно што односи између две наше државе прелазе на квалитативно нови ниво стратешког партнерства и укључују политичке, трговинско-економске, културне, научно-техничке, просветне аспекте. Заједно се боримо за поштовање територијалне целовитости и суверенитета Србије, за очување у њеном саставу колевке српског народа – тј. Косова. Русија и Србија се заједно залажу за изградњу демократичнијег и праведнијег светског поретка, за просперитетну Европу без подела.

Поштовани делегати,

Тачно кроз две недеље Русија и Србија, човечанство обележиће историјски датум – 65 година Победе над фашизмом. Наше земље, које су припадале веома малом броју држава, бориле су се против фашиста од самог првог дана агресије и све до коначне победе. Русија и Србија су платили највишу страшну цену за ту победу. И зато је она толико „ скупа“ за нас.

Ових дана у складу са Указом Председника Руске Федерације ја уручујем српским ветеранима јубилејну медаљу „65 година Победе у Великом Отаџбинском рату 1941.-1945. године“. Ветерана има све мање. Многи једва долазе. Онима, који немају снаге да дођу, предајем медаље преко родбине. Партизани причају о својој борбеној младости. Ми заједно утиремо сузе. Нико нам никад неће одузети нашу заједничку Велику Победу.

9. маја о.г. на дан 65. годишњице Победе у 10 часова ујутро амбасаде Русије, Азербејџана, Белорусије и Украјине заједно са свима онима, који ће пожелети да се придруже, положиће венце и цвеће на споменик ослободиоцима Београда, на гробове војника Совјетског Савеза и Југославије. Позивам вас да нам се придружите.

Поштовани делегати,

Желим вашој скупштини успешан рад.

 

[HX]

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти