Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Два руска "антонова" стижу у Србију

Два руска "антонова" стижу у Србију, шест "ласта" уведено у употребу

Министар одбране Александар Вулин рекао је "Спутњику" да два транспортна авиона Ан-26 долазе у Србију у оквиру пакета војно-техничког споразума шефова држава Руске Федерације и Републике Србије. Како је навео, "мигови 29" који су у октобру стигли из Русије биће у употреби до краја године. Од данас у употреби шест школских авиона "ласта" домаће производње.

Вулин је навео да ће до краја године сви авиони Војске Србије бити оспособљени за летење и да ће српско вазухопловство бити најреспектабилније у региону.

Министар је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем обишао Аеродром "Батајница" и шест авиона "ласта" који су уведени у употребу у РВ и ПВО Војске Србије, као и летелице "миг-29" на којима је у току ремонт и модернизација.

Истакао је да се Војнотехнички споразум који су потписали председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин спроводи у роковима и у складу са оним што је договорено.

''Радује нас што смо данас овде због пријема шест нових ваздухоплова у наоружање наше војске. То су школски авиони које смо сами пројектовали и направили. Много је времена прошло од кад је наша војска добила овако вредан поклон, али поклон који смо сами направили и који је продукт наше памети и знања'', нагласио је министар.

Вулин је објаснио да ће Војска Србије имати све услове да одшколује пилота од првог степена преко "ласте" до "мига 29".

Александар Вулин на Аеродорму
Александар Вулин на Аеродорму "Батајница"

Одговарајући на питања новинара, Вулин је рекао да до краја године можемо да кажемо да ће сви наши авиони бити оперативни и у ваздуху.

''Наше ваздухопловство је спасено. Оно је било скоро уништено 1999. године, сада можемо да кажемо да ће када се заврши све о чему говоримо наше ваздухопловство бити сасвим сигурно најреспектабилније у региону'', додао је Вулин.

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да је током обиласка сагледан степен реализације плана модернизације "мигова 29".

''Све тече у складу с планом и динамиком, људи су мотивисани и орни за рад, а уз увођење авиона 'ласта' за почетну обуку пилота имаћемо заокружено ваздухопловство које ће бити способно да штити ваздушни простор Србије'', поручио је Диковић.

Војска Србије јача за шест Војска Србије јача за шест "ласта"

Командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле потпуковник Бошко Шербеџија појаснио је да је у употребу уведено шест авиона "ласта", док ће преосталих осам ће бити уведено средином године.

Након обиласка авиона Вулин и Диковић су се састали са пилотима који ће ускоро бити упућени на петомесечну обуку у Русију за летење на "миговима".

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3076593/vulin-dva-ruska-antonova-stizu-u-srbiju.html

 

Потврђено Спутњику: Руски „антонови“ стижу у Србију! (фото, видео)

Авион Ан-26

© Фото: Igor Salinger/Aermedia.com

Сенка Милош

Два транспортна авиона Ан-26 долазе у Србију у оквиру пакета војно техничког споразума шефова држава Руске Федерације и Републике Србије, потврдио је за Спутњик министар одбране Александар Вулин.

Он је током обиласка радова на аеродрому „Батајница“ на ремонту и модернизацији авиона МиГ-29, који су стигли из Русије, и пријема школских авиона типа „Ласта“ који су уведени у употребу РВ и ПВО, потврдио раније писање Спутњика о доласку руских транспортера у оквиру тзв. „руског пакета“ у коме су поред ремонтованих „мигова“ и тенкови Т-72 и оклопна возила БРДМ-2М али и два транспортна авиона средње носивости Ан-26.

Министар одбране Александар Вулин у јендом од мигова“ на аеродрму у Батајници.
ЈОВО МАМУЛА/МИНИСТАРСВО ОДБРАНЕ СРБИЈЕ
Министар одбране Александар Вулин у јендом од мигова“ на аеродрму у Батајници.

„Све што је договорено између два врховна комаданта испоштовано је у дан, и веома сам задовољан због тога, тако ће бити и са овим делом споразума и бићете веома брзо обавештени. Посебно ме радује пријем шест нових ваздухоплова типа ’Ласта‘ у наоружање наше војске. Реч је о школским авионима који су продукт наше памети од пројектовања до израде“, рекао је министар Вулин.

На наше питање о ремонту софистицираних делова авиона МиГ-29 који су у хангарима батајничког аеродрома, министар одбране је потврдио да се тај процес одвија према плану у Русији и да ће сви радови бити приведини крају како је планирано.

Ремент „мигова“  на аеродрму у Батајници.
МИНИСТАРСВО ОДБРАНЕ СРБИЈЕ
Ремент „мигова“ на аеродрму у Батајници.

„Ово је велики дан за наше вазудухопловство и оружане снаге и сваког грађанина наше земље јер се види колико напредујемо и да смо све сигурнији и заштићенији. До краја године сви авиони ће бити оператвни и подигнути на ниво генерације 4+“, нагласио је Александар Вулин.

На питање како оцењује нашу авијацију када се заокружи цео процес, министар је кратко одговорио:

„Наше вазудухопловство је спасено“.

Мигови у хангару у Батајници
© SPUTNIK/ СЕНКА МИЛОШ
Мигови у хангару у Батајници
 
Преузето је са https://rs.sputniknews.com/politika/201803191114957613-antonov-srbija-/
 

Велики дан: Војска Србије јача за шест авиона (фото)

Авион Ласта
© Фото: Јово Мамула/Министарство одбране Србије

Сенка Милош

Српско РВ и ПВО богатије је за шест авиона типа „ласта“, на којима ће се убудуће обучавати наши пилоти. Летилице које су производ домаће памети представљене су током обиласка авиона МиГ-29 из Русије, чији је ремонт и модернизација у току на војном аеродрому „Батајница“.

Хангаре у којима последња четири месеца руски и српски стручњаци свакодневно раде на миговима обишли су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Министар Вулин је истакао да се Војнотехнички споразум, који је потписан између врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, спроводи у роковима и у складу са договором. Процес модернизације ваздухоплова се несметано одвија, можемо да кажемо да ће све, као што је и предвиђено, бити и испуњено, рекао је министар Вулин.

„Посебно нас радује што смо данас овде због пријема шест нових ваздухоплова типа ’ласта‘ у наоружање наше војске. То је продукт наше памети и знања, то су школски авиони које смо сами пројектовали и направили и после дуго времена, успели да учинимо исправним, оперативним и вредним да буду део наоружања наше војске“, рекао је министар одбране.

Он је објаснио да ће се наши пилоти на овим авионима обучавати у првом степену, те да сада можемо да кажемо да имамо све услове да одшколујемо пилота од првог степена, па све до оних који ће управљати МиГ-ом 29.

Министар Вулин у разговору са припадницима 204. Ваздухопловне бригаде.
© SPUTNIK/ СЕНКА МИЛОШ
Министар Вулин у разговору са припадницима 204. Ваздухопловне бригаде.

„Ово је велики дан за наше ваздухопловство, велики дан за наше оружане снаге и сваког грађанина наше земље, јер се овде види да наша војска напредује, да наша земља напредује и да смо све сигурнији и све заштићенији, поручио је министар Вулин.

Када је у питању ремонт „мигова“ из Русије, министар је нагласио да ће до краја године сви наши авиони бити оперативни и у ваздуху.

Он је заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем разговарао са припадницима 204. Ваздухопловне бригаде, без присуства медија. Дошли смо да видимо како се одржава постојећа техника, али и каква је сарадња са нашим партнерима и пријатељима из Руске Федерације на ремонту наших ваздухоплова, рекао је Диковић.

„Са задовољством могу рећи да ћемо веома брзо имати унапређену оперативну способност нашег ваздухопловства, баш онако како смо замислили и како смо планирали. Све тече у складу с планом и динамиком, средства су обезбеђена, људи су мотивисани и орни за рад, а уз увођење авиона ’Ласта‘ за почетну обуку наших пилота имаћемо апсолутно заокружено наше ваздухопловство које ће бити способно да успешно штити ваздушни простор Републике Србије“, поручио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Српски техничари који раде на ремонту и модернизацији руских мигова. Све летелице биће у ваздуху до краја године.
© ФОТО: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ СРБИЈЕ
Српски техничари који раде на ремонту и модернизацији руских мигова. Све летелице биће у ваздуху до краја године.

Обиласку је присуствовао и командант 252. Школско-тренажне авијацијске ескадриле, потпуковник Бошко Шербеџија, који је рекао ће преосталих осам „Ласта“ у употребу у РВ и ПВО бити уведене у ескадрилу у другој половини године.

„’Ласта‘ је једномоторни школски авион намењен основном и делу напредне обуке пилота који се школују на Војној академији Војске Србије. Својом новом, савременом дигиталном авиоником и летним карактеристикама обезбеђује савремену и напредну обуку у основном, акробатском, навигацијском, групном, инструменталном, али и ноћном летењу. Овај авион ће свакако допринети да се обука подигне на један квалитативно виши ниво“, истакао је потпуковник Шербеџија.

Након обиласка летелица, министар Вулин и генерал Диковић разговарали су са пилотима Војске Србије, који ће ускоро бити упућени на петомесечну обуку за летење на авиону МиГ-29 у Руску Федерацију. 

Пилоти Војске Србије који ће летети на модернизованим Миговима 29.
© SPUTNIK/ СЕНКА МИЛОШ
Пилоти Војске Србије који ће летети на модернизованим Миговима 29.
 
Извор: https://rs.sputniknews.com/naoruzanje/201803191114962927-VosjkaSrbije-Lasta-MiG29-Vulin/
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти