Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Патријарх Кирил у посети Црној Гори

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ СТИГАО У ПОДГОРИЦУ - НА ОСВЕШТАЊЕ САБОРНОГ ХРАМА ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА

* Поглавар РПЦ у разговору са црногорским премијером изразио је интересовање за односе у Црној Гори, подсећајући на модел који је применила Руска православна црква у односима са народима и државама створеним распадом Совјетског Савеза, који се показао делотворним и прихватљивим за све стране у највећој мери

* Ђукановић је – према саопштењу његовог кабинета - у истом контексту подсетио на околности и улогу кључних чинилаца који су пресудно утицали на развој догађаја у време и након распада Југославије и Совјетског Савеза

* Обострано је истакнута потреба тражења прихватљивих решења за превазилажење познатих проблема и неспоразума у Црној Гори - наводи се у саопштењу

__________________________________________________________________________________________________

ЊЕГОВА Светост Патријарх московски и целе Руси Кирил допутовао је у Подгорицу специјалним авионом из Ниша на свечаност прославе 17 векова Миланског едикта и освећења Сборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици.

Са Патријархом Кирилом допутовали су архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморског Амфилохије и митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе, као и остали чланови Патријархове пратње.

Његову Светост дочекали су свештенство Митрополије црногорско-приморске, представници руске амбасаде у Подгорици и деца полазници веронауке при Цетињском манастиру обучена у народне ношње.

Након краћег задржавања на аеродромској писти, Патријарх Кирил је отишао у вилу „Горица“ где га је примио црногорски премијер Мило Ђукановић.

Премијеров кабинет је саопштио да се Ђукановић захвалио високом госту на присуству свечаности поводом 1.700 година Миланског едикта, и освећењу Саборног Храма Христовог Васкрсења, наглашавајући да је ова посета истовремено и гест уважавања према Црној Гори и црногорском народу, којег са Русијом веже вековно пријатељство.

„Он је посету Патријарха Кирила оценио и као подстрек за јачање укупних веза и осавремењавање односа Црне Горе и Русије, који се развијају на обострано задовољство. Посебно је апострофирао значај Русије кроз целу црногорску историју, укључујући и њену улогу у периоду обнове црногорске државности и учвршћивања позиције нове Црне Горе на међународној сцени. Он је у том контексту изразио захвалност не само Руској православној цркви, већ и Кремљу, руској Влади и руској дипломатији", саопштено је из Владе Црне Горе.

У саопштењу се додаје да је Ђукановић упознао Патријарха Кирила и са актуелним процесима у Црној Гори.

„Посебно је апострофирао спремност за дијалог и тражење решења која би водила превазилажењу подела у црногорском друштву, и изразио очекивање за помоћ и подршку у том правцу".

Патријарх Кирил је подвукао историјску димензију црногорско-руског пријатељства, које, како је рекао, живи у трајном сећању црногорског и руског народа.

„Руски народ посебно цени храброст и слободарски дух црногорског народа", истакао је између осталог патријарх Кирил, изражавајући задовољство развојем односа између Црне Горе и Русије.

Патријарх Кирил је апострофирао православље као везивно ткиво између народа и земаља, као и значај јединства у православном свијету.

„Изразио је интересовање за односе у Црној Гори, подсећајући на модел који је применила Руска православна црква у односима са народима и државама створеним распадом Совјетског Савеза, који се показао делотворним и прихватљивим за све стране у највећој мери. Премијер Ђукановић је у том контексту подсетио на околности и улогу кључних чинилаца који су пресудно утицали на развој догађаја у време и након распада Југославије и Совјетског Савеза. Обострано је истакнута потреба тражења прихватљивих решења за превазилажење познатих проблема и неспоразума у Црној Гори", наводи се у саопштењу.

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти