Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Државна Дума верификовала Споразум о социјалној сигурности

Дума верификовала споразум, стижу руске пензије

Руска дума верификовала је Споразум између Русије и Србије о социјалној сигурности који је потписан у Москви 19. децембра прошле године.

Споразум о социјалној сигурности је важан за грађане Србије који имају остварен радни стаж у Русији и грађане Русије који долазе на рад у Србију да могу да остваре право на пензију.

Заседање Руске думе (архивска фотографија)
Заседање Руске думе (архивска фотографија)

На потписивању споразума делегације две земље раде још од 2010. године, а Споразумом се регулише остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, и то право на старосну, превремену старосну пензију, инвалидску и породичну пензију.

Предвиђено је и право на накнаду погребних трошкова, као и право на давања у случају повреде на раду и професионалне болести.

Споразум омогућава сабирање радног стажа у обе државе, то значи да особама које немају довољно стажа осигурања навршеног применом националних прописа, да остваре право на пензију сабирањем периода осигурања навршених и у Србији и у Русији.

Овај споразум примењиваће се и на осигуране случајеве настале пре његовог ступања на снагу, што подразумева да ће наши грађани остварити право на пензију за године рада још из времена СФРЈ.

Још се не зна тачан податак колико је грађана Србије радило у Русији и колико њих ће по том основу остварити право на пензију.

Одредбе Споразума односе се само на раднике којима су уплаћивани доприноси за пензијско и инвалидско осигурање.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3196348/duma-verifikovala-sporazum-stizu-ruske-penzije.html

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти