Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Дани духовне културе Русије у Србији

ПОЧЕЛИ «ДАНИ РУСКЕ ДУХОВНЕ КУЛТУРЕ» НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА

 

У Београду је данас почео Међународни сајам туризма у оквиру кога је у организацији руског Министарства  културе уз подршку амбасаде Русије отворена манифестација «Дани руске духовне културе у Србији». Манифестација има за циљ културно приближавање два народа и упознавање са руском културом, пре свега из угла православља.

Олга Јарилова на Сајму туризма (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Високу делегацију из Москве предводила је Олга Јарилова, заменица министра културе Русије.

Поред Јарилове у саставу делегације из Москве биће и министри културе и туризма руских региона, представници водећих културних установа, туристичких агенција и организација које се баве поклоничким путовањима.

 

Министар Расим Љајић на штанду Русије на Сајму туризма (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Штанд Руске Федерације на Сајму туризма је од првих јутарњих сати изазвао пажњу посетилаца. Проспекти и рекламни фајлови туристиче понуде су просто нестајали у рукама посетилаца.

Током првог дана сајма, на штанду Русије биће одржан форум о развоју верског туризма на коме ће се  представити културно-туристичке дестинације руских региона ради популаризације споменика руског духовног наслеђа.

 

Штанд Русије на Сајму туризма (Фото: Лола Ђорђевић)
 

У оквиру манифестације, у Руском дому биће отворена изложба православних уметничких заната и рукотворина из Русије.

Истог дана у Руском дому биће отворена изложба дечјег цртежа „Душа Русије“.

Још једна изложба „Свет Шолохова: донски Козаци“ даће прилику посетиоцима да се упознају са животом Михаиала Шолохова, човека који је писао о историји донског козаштва.

Штанд Руске Федерације на Сајму туризма је од првих јутарњих сати изазвао пажњу посетилаца. Проспекти и рекламни фајлови туристиче понуде су просто нестајали у рукама посетилаца.

Током првог дана сајма, на штанду Русије биће одржан форум о развоју верског туризма на коме ће се  представити културно-туристичке дестинације руских региона ради популаризације споменика руског духовног наслеђа.

 


Штанд Русије на Сајму туризма (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Другог дана сајма, руски штанд је резервисан за љубитеље гастрономије. Наиме сутра, 22. фебруара  у 13 часова биће отворен фестивал православне кухиње, на којем ће бити представљена традиционална јела руских манастира.

Такође, у оквиру културног програма Дана духовне културе Русије у Србији, у Руском дому биће отворена јединствена изложба предмета православних уметничких заната и рукотворина из Русије.

 

Сајам туризма (Фото: Лола Ђорђевић)
 

На отварању 41. Сајма туризма коме је Бугарска земља партнер, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је рекао да је Србија у 2018. остварила 1,5 милијарди долара чистог девизног прилива од туризма, а да је за ову годину постављен циљ од 1,7 милијарди долара.

То је и највећа вредност. Нисмо песимистично прогнозирали када смо радили стратегију. Тај резултат је постигнут тиме што је туризам препознат не само као забава и рекреација, него га државе препознају као индустрију која доприноси економском опоравку земље», каже министар Љајић.

Расим Љајић (Фото: Лола Ђорђевић)

Министар је истакао то да смо први пут у прошлој години имали изједначен број страних и домаћих туриста, и да је Србија на шестом месту у Европи када је реч о посетама туриста што је, каже, одличан резултат.

«Нећемо стати на овоме, планови за ову годину су врло оптимистични између 3,6 и 3,7 милиона гостију, од чега 1,9 милиона и достизање цифре од два милиона страних туриста», рекао је Љајић и навео да су постављени циљеви врло реалистични и достижни.

 

Министарка туризма Бугарске Николина Ангелкова (Фото: Лола Ђорђевић)

Министарка туризма Бугарске Николина Ангелкова је говорећи на отварању изјавила, да је туризам велика шанса за пословну сарадњу међу нашим земљама.

«Бугарска и Србија су пријатељи, стратешки партнери», рекла је Ангелкова и захвалила Влади Србије на посвећености унапређењу заједничког туристичког производа и његовој промоцији.

Ангелкова је истакла да је туризам кључ економије Бугарске коју је прошле године, наводи, посетило 9,3 милиона туриста.

Лола Ђорђевић

Извор: https://srb.news-front.info/2019/02/21/pocheli-dani-ruske-duhovne-kulture-na-me-unarodnom-sajmu-turizma/

 

Београдски сајам туризма: Руско-српско верско јединство (видео)

 

Штанд Русије на Сајму туризма

© Sputnik / Дејан Симић

 

Милош Ћурчин

На Београдском сајму, у оквиру Сајма туризма, отворен је Дан руске духовне културе у Србији, које је организовало руско Министарство културе уз подршку Амбасаде Руске Федерације са циљем да се Београђани упознају са руском културом, пре свега из угла православља.

У саставу високе делегацију из Москве налазе заменица министра културе Олга Јарилова, министри културе и туризма руских региона, представници водећих културних установа, туристичких агенција и организација поклоничког туризма.

У програму Дана духовне културе биће уприличени сусрети, изложбе и гала концерт класичне музике. На штанду Русије биће одржан форум о развоју верског туризма, који ће широкој публици и стручњацима представити културно-туристичке дестинације руских региона ради популаризације споменика руског духовног наслеђа.

На Београдском сајму 22. фебруара биће отворен фестивал православне кухиње, на којем ће бити представљена традиционална јела руских манастира.

Такође, у оквиру културног програма Дана духовне културе Русије у Србији, у Руском дому биће отворена јединствена изложба предмета православних уметничких заната и рукотворина из Русије.

Српска публика ће имати прилику да се упозна се ексклузивним предметима ручне израде. Биће представљени најлепши предмети хришћанске православне уметности и предмети најатрактивнијих заната, који су део културног наслеђа Русије. Експонати потичу из различитих крајева Русије и представљају регионалне особености.

Истог дана у Руском дому биће отворена изложба дечјег цртежа „Душа Русије“. Талентовани ученици уметничких школа из 42 региона Русије представиће своје најбоље радове на тему „Отаџбина“, што ће дати могућност посетиоцима да виде Русију очима најмлађих.

Још једна изложба „Свет Шолохова — донски Козаци“ даће посетиоцима прилику да се упознају са животом и стваралаштвом познатог совјетског писца, добитника Нобелове награде Михаила Шолохова, човека који је писао о историји донског козаштва и опевао лепоту Дона, као и да се упознају са радом Државног музејског комплекса „Михаил Шолохов“.

Свечано вече завршиће се гала концертом класичне музике у извођењу најбољих ученика музичких школа у Русији, лауреата сверуских и међународних такмичења. На програму концерта су дела Моцарта, Шумана, Шопена, Рахмањинова и других великих композитора.

Поред тога, 22. фебруара у Руском дому у Београду биће одржана конференција посвећена културно-историјским основама руско-српских односа. Циљеви конференције су ширење руско-српског дијалога у области очувања и популаризације културног и духовног наслеђа и успостављање веза између установа културе, које се активно баве презентовањем дестинација духовне традиције.

Извор: https://rs.sputniknews.com/ekonomija/201902211118921283-turizam-sajam-rusija-srbija/

 

 

Русија вас зове: Како обићи колевку руског духовног наслеђа (фото, видео)

 

Штанд Русије на Сајму туризма у Београду

© Sputnik / Дејан Симић

 

Милош Ћурчин

Дани духовне културе Русије у Србији свечано су отворени у Београду, а главни изложбени простор организован је на Сајму туризма, који се ове седмице одржава у српској престоници.

На штанду Русије је тим поводом организован форум о развоју верског туризма, на ком је широкој публици и стручњацима представљен читав спектар културно-туристичких дестинација руских региона у циљу популаризације споменика руског духовног наслеђа.

У оквиру бројне делегације која је допутовала из Русије, српски сајам је посетила и заменица министра културе Русије Олга Јарилова, која је за Спутњик рекла да је ово већ четврта година како Русија учествује на једном од највећих туристичких сајмова на Балкану.

„Из године у годину наша делегација је све већа, све више региона Русије је присутно, много је овде наших представника са циљем да се упознају са српским колегама како би уговорили нове пројекте у области туризма. Радује нас чињеница да је број посета како руских туриста Србији, тако и српских туриста Русији у порасту. У прилог томе иде податак да је број руских туриста који посете Србију у последњих 10 година скочио 10 пута“, наводи она.

Са друге стране, када је реч о српским туристима који посећују Русију, Јарилова каже да су свакако најинтересантније и најпосећеније дестинације Москва и Санкт Петербург, иако се многи одлучују и да крстаре реком Волгом.

Министар Расим Љајић на руком штанду на сајму туризма
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Министар Расим Љајић на руком штанду на сајму туризма

Међутим, истиче она, делегација из Русије допутовала је ове године у Србију управо како би открила нашим грађанима једну нову Русију. „Представили смо на сајму разноврсну понуду, и сам север, али и јужне и централне регионе Русије, који уопште нису познати просечном српском туристи“, указала је заменица министра културе.

С друге стране, ако у обзир узмемо верски туризам, што је уједно и акценат руског штанда на Сајму туризма, Јарилова од дестинација у Русији издваја „Златни прстен Русије“, тачније старинске градове који су играли значајну улогу у стварању Руске православне цркве, затим манастир Валамски, али и онај Кирила Белорезског — највећи мушки манастир у Вологодској области.

Јарилова је издвојила и манастир Кижи у Републици Карелији, који је комплетно израђен од дрвета, али будући да је, како каже, патриота, саветује нашим туристима да пропутују свим регионима Русије, почев од Калињинграда па све до Камчатке, будући да сваки понаособ има своју душу.

Када је реч о посети руских туриста Србији, Јарилова наводи да око 60.000 Руса сваке године дође у нашу земљу. Најпосећеније су, истиче, бање којима је Србија изузетно богата, али и скијалишта.

 

Заменица министра културе Олга Јарилова
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Заменица министра културе Олга Јарилова

Додаје и да безвизни режим који постоји између Русије и Србије игра велику улогу у промоцији туризма између наших земаља, као и свакодневни авио-летови, иако пресудну улогу играју цене услуга и смештаја у Србији, али и, како каже, гостопримство нашег народа.

Иначе, паралелно са Сајмом туризма, верски туризам у Русији биће промовисан и у Руском дому где је за наше грађане уприличена изложба предмета хришћанске православне уметности и предмета најатрактивнијих заната који су део културног наслеђа Русије, као и изложба дечјих цртежа „Душа Русије“.

Још једна изложба, „Свет Шолохова: Донски Козаци“, даје посетиоцима прилику да се упознају са животом и стваралаштвом познатог совјетског писца, добитника Нобелове награде Михаила Шолохова, као и са радом истоименог државног музејског комплекса.

Манифестација ће се завршити конференцијом посвећеном културно-историјским основама руско-српских односа и дискусијом „Актуелна питања развоја културног и духовног дијалога Русије и Србије“.

Извор: https://rs.sputniknews.com/kultura/201902221118927923-rusija-vas-zove-verski-turizam-/

 

Словенски свет у два нова пројекта сарадње (фото, видео)

 

Изложба у Руском дому

© Sputnik / Дејан Симић

 

Тања Трикић

 

У оквиру Дана духовне културе Русије у Србији одржана је конференција „Русија–Србија – културно-духовно јединство словенских народа“, на којој су представљени нови планови културне и духовне сарадње не само Русије и Србије него и словенског света, укључујући две маршруте верског и културног туризма. Потписани су и одговарајући споразуми.

Реч је, како је објаснила заменица руског министра културе Олга Јарилова отварајући конференцију у Руском дому, о маршрути светиња неподељеног хришћанства и маршрути жена писаца словенског света. Она је најавила и конкретне планове рада у развоју ових пројеката како би и Русија и Србија активније учествовале у тим рутама.

Како је истакла Асја Мунтеан, заменица министра културе Србије, Србија подржава пројекте развоја сарадње, па и оне које развија Фонд словенских култура, што је значајна платформа која повезује све словенске земље. Форум је успео да промовише словенску културу и уметност, а један од пројеката је везан за књижевност. Рецимо, 100 словенских романа, као и иницијативе развоја руте жена писаца словенског света или руског предлога о развоју руте неподељеног хришћанства.

Прву руту представила је Андреја Рихтер, директорка Форума словенских култура, иначе из Словеније. Форум, како је прецизирала, слави 15 година и обједињује 13 словенских земаља са 300 милиона Словена, као и да повезује 473 културних установа, 200 музеја, 118 аутора, преводилаца, 23 министарстава културе, спољних послова…

Дани духовне културе Русије у Србији
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Дани духовне културе Русије у Србији

Нова културна маршрута, како је објаснила, обухватиће спомен-места, културне установе, културне споменике, уметничко наслеђе словенских земаља и жена писаца у тим земљама. Из Србије ће то бити Десанка Максимовић, из Хрватске Ивана Брнић Мажуранић, из Русије Ана Ахматова, Марина Цветајева, Зинаида Хипијус, а и све друге словенске земље имаће своје песникиње и писце заступљене у пројекту.

Посебно је занимљива друга маршрута названа „Светиње неподељеног хришћанства“. Мигел Паласио, шеф истоимене асоцијације, рекао је да је реч о општепросветитељској маршрути који обухвата верске и културне споменике хришћанства, било да је реч о католичкој или православној цркви. Православци и католици имају заједничку историју, заједничке споменике и заједничке свеце, а многи су били значајни писци и културне личности. У Европи има 280 милиона католика и 211 милиона православаца и зато је ова маршрута важна.

Међу споменицима у Русији који би се нашли на тој рути, он је навео између осталог Сергијев Посад, где се налази Тројице Сергијева лавра, затим цркву Покрова на Нерли, најстарију сачувану руску цркву, а што се тиче Србије поменути су Саборна црква у Београду, црква Ружица, црква св Марка, Стари Рас, Црква светих апостола Петра и Павла, манастир Гргетег.

Изложба у Руском дому
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Изложба у Руском дому

Олга Јарилова објаснила је за Спутњик да је учешће Србије у предложеним пројектима потпуно реално, те да то није никаква митска прича, али да предложени пројекти нимало једноставни пројекти.

„Сертификовање културних маршрута у Савету Европе је веома сложена процедура јер то није само туристичка маршрута из тачке А у тачку Б, већ је то веома велика културолошка прича коју прати маса мера и која обједињује огроман број учесника, представника науке, наше музеје, представнике културе, образовања, свакако и представнике туристичке гране, која је поред културологије и науке, неоспорно важна компонента. Нема сумње да ће у оквиру пројекта који се развија бити успостављена читава мрежа различитих туристичких маршрута по различитим земљама. Већ се низ земаља укључио и у једну и у другу маршруту. То је обавезни захтев Савета Европе. Треба да буду најмање три земље, а ми данас имамо најмање пет а у неким пројектима и више“, навела је Јарилова.

На питање ко ће финансирати пројекте Јарилова каже да је реч о финансирању по више праваца.

Конференција „Русија-Србија – културно-духовно јединство словенских народа“
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Конференција „Русија-Србија – културно-духовно јединство словенских народа“

„Сваки учесник пројекта даје свој допринос. Овде свакако нема финансирања из буџета земаља, али свака земља подржава дестинације које су укључене у овај пројекат. Кад је реч о роковима реализације, очекујемо да ће за годину дана ови пројекти бити представљени пред Саветом Европе ради сертификације“, прецизира Јарилова.

Асја Мунтеан, заменица министра културе Србије, у изјави за Спутњик истиче да су изнети предлози полазна тачка и да предстоји велики рад пројектима.

„Да би се нека рута сертификовала и постала европска, она мора да има научну основану, туристичку одрживост и увек постоји научни савет који се бави тиме зашто је неки споменик ушао у руту и тај део који говори о туристичкој одрживости. Тако да је велики пут пред нама а ово су зачеци. Ми смо такође увек емоционално везани за неке споменике пре свега оне на листи унеска. Нису споменути Сопоћани. Не бих хтела да излазим са конкретним предлозима али ћемо скупити тим наших стручњака из различитих области да дамо добре предлоге и да Србија буде достојно представљена и у овој рути а и у рути женских писаца. Има још предлога из Министарства културе, објаснила је наша саговорница.

Изложба у Руском дому
© SPUTNIK / ДЕЈАН СИМИЋ
Изложба у Руском дому

На питање како ће се унапредити руско-српска културна сарадња, Мунтеанова је рекла да је током посете руске делегације било речи о интензивирању културне размене.

„Желели бисмо да наш Народни музеј прихвати репрезентативну изложбу или из Руског музеја из Санкт Петербурга или из Третјаковске галерије у Москви и да то буде изложба која ће на достојан начин да представи културу и уметност Руске Федерације. Разговарали смо и о ревији филмова. Јарилова је поменула како савремени руски филм, тако и филмове из совјетског доба. Ми смо говорили и о представљању наше кинематографије али и о ономе што поседује наша Кинотека јер она поседује најбогатију колекцију Европе. Важно нам је да се млађе генерације и у Србији и у Русији се упознају с нашим културама и то нам је циљ у наредном периоду“, навела је Асја Мунтеан.

На конференцији су потписана и три споразума, између осталог, Асоцијација светиња неподељеног хришћанства потписала је споразум са ходочасничком агенцијом СПЦ „Доброчинство“.

Извор: https://rs.sputniknews.com/kultura/201902221118936366-srbija-rusija-kultura/

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти