Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Дан Браниоца Отаџбине и 180. годишњица руско-српских односа. Пријем у Амбасади.

23. фебруара у Амбасади Русије у Србији по први пут је одржано двоструко славље поводом празника Дана Браниоца Отаџбине и обележавања 180. годишњице дипломатских односа.

Свечаном пријему су присуствовали први потпредседник Владе и Министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар заштите животне средине Горан Триван, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, као и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, страначки и политички челници међу којима су Председник Српске Радикалне странке доктор Војислав Шешељ, лидер „Јединствене Србије“ Драган Марковић,  лидер странке „Двери“ Бошко Обрадовић, екс-председник Генералне скупштине УНи лидер Народне странке Вук Јеремић, принц Александар Карађорђевић, као и бројни представници српских војних ресора, јавности и државни званичници. укључујући познатих уметника - певача Ђорђе Марјановића, народног уметника Републике Башкортостан Олега Кирејева, ветерани Великог Отаџбинског, рата.

Први пут у Амбасади Русије биле су изведене химне Русије и Србије свака на руском и српском језику.

Такође поводом 180. годишњице дипломатских односа ради пријема је била уприличена посебна изложба о целокупној историји званичних веза Русије и Србије као и свеобухватни регистар свих дипломатских представника Русије у Србији од 1807. године све до данас. 

ПОВОДОМ ЗАЈЕДНИЧКОГ ПРАЗНИКА: У АМБАСАДИ РУСИЈЕ СВИРАЛИ РУСКУ И СРПСКУ ХИМНУ НА ОБА ЈЕЗИКА!

Датум публикације: 24 02 2018, 00:18

У Амбасади Руске Федерације у Србији одржан је пријем поводом 180-година од успостављања дипломатских односа између две земље а такође и Дан заштитника Отаџбине који се у Русији слави 23. фебруара.

У част овог значајног дана омладински хор извео је руску и српску химну — обе на руском и српском језику!

Пријему су присуствовали српски званичници, као и изасланици одбране страних амбасада.

«Данас имамо дупли празник. Са једне стране то је Дан бранилаца Отаџбине. А други врло значајан датум јесте 180. годишњица успостављања дипломатских односа између Србије и Русије», навео је амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин.

«Мислим да је пријатељство Руса и Срба проверено временом. Мислим да је ово пријатељство потврдила невероватна људска солидарност између два народа. И то је наше огромно богатство».

Руски амбасадор подсетио је и на јучерашњу посету министра иностраних послова Руске федерације Сергеја Лаврова Србији поводом обележавања 180. годишњице дипломатских односа.

Преузето је са https://srb.news-front.info

 

 

У руској амбасади обележен Дан бранилаца отаџбине

"Пријатељство Србије и Русије потврђује невероватна солидарност два народа. Ако говоримо о данас, али и о будућности, основ нашег односа је да имамо врло блиске стратешке и националне интересе", рекао је Александар Чепурин.

Александар Чепурин
Александар Чепурин
 

Подсетио је да је јуче, такође у руској амбасади, министру спољних послова Србије Ивици Дачићу додељен руски орден пријатељства.

"Орден му је доделио министар иностраних послова Сергеј Лавров, а то је био јединствен случај у 180 година наших дипломатских односа да су два шефа дипломатије били заједно у овој згради", навео је Чепурин.

На почетку свечаности изведене су руска и српска химна, а први пут је руски хор извео српску химну преведену на руски, као и руску химну преведену на српски језик.

Обележен Дан бранилаца отаџбине у руској амбасади
Обележен Дан бранилаца отаџбине у руској амбасади

За посетиоце прославе припремљена је и изложба на којој су приказане војне снаге Русије и дипломатски односи Србије и Русије кроз историју.

Обележавању Дана бранилаца отаџбине присуствовали су: министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад Зоран Ђорђевић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, министар екологије Горан Триван.

Поред њих, свечаност су посетили и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, председник СРС-а Војислав Шешељ, председник Народне странке Вук Јеремић, председник Двери Бошко Обрадовић, председник Јединствене Србије Драган Маринковић Палма и принц Александар Карађорђевић.

Преузето је са www.rts.rs

Пријем поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду

Пријатељство Руса и Срба потврђује невероватна солидарност (видео, фото)

© Sputnik/ Александар Милачић
ПОЛИТИКА
Пријатељство Руса и Срба формирано је временом, а потврђује га невероватна људска солидарност између два народа. То је наше огромно богатство, поручио је вечерас руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

„Ако погледамо данас, али и у будућност, основа нашег односа је у томе да имамо врло блиске стратешке и националне интересе“, рекао је Чепурин на свечаности коју је организовала Амбасада Русије у Београду, поводом обележавања Дана заштитника отаџбине.

Како је рекао, данас се прославља празник који је веома поштован у Русији — Дан заштитника отаџбине, и који се слави са војним лицима, али и други важан датум — 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

У том смислу, амбасадор је подсетио на јучерашњу посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду, који је управо у згради Амбасаде српском министру спољних послова Ивици Дачићу уручио, како је рекао, значајну руску награду — Орден пријатељства.

Пријем поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Пријем поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду

„Почели смо да прослављамо овај празник још јуче, а настављамо данас. Приређене су и две изложбе, од којих је једна посвећена војној тематици, а друга 180. годишњици дипломатских односа“, рекао је амбасадор и истакао да је за ту прилику приређен и регистар свих амбасадора који су својевремено радили у Србији.

Руски дипломата је захвалио присутнима на свечаности и позвао их да подигну чаше за успех, будућност и срећу двају народа.

На почетку свечаности изведене су руска и српска химна, а први пут је руски хор извео српску химну преведену на руски, као и руску химну преведену на српски језик.    

Престолонаследник Александар Карађорђевић на пријему поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Престолонаследник Александар Карађорђевић на пријему поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду

Адвокатска канцеларија „Бутолен“ поклонила је амбасадору Чепурину поводом 180 година дипломатских односа двеју земаља сет позлаћених слова српске и руске азбуке и захвалила је на подршци Руске Федерације Србији. Наглашено је да су две азбуке као сестре јер су два народа братска „јер потичемо од исте прамајке Ладе и праоца Сварога“.

Адвокатска канцеларија „Бутолен“ поклонила је амбасадору Чепурину сет позлаћених слова српске и руске азбуке
© ФОТО: АДВОКАТСКА КАНЦЕЛАРИЈА „БУТОЛЕН“
Адвокатска канцеларија „Бутолен“ поклонила је амбасадору Чепурину сет позлаћених слова српске и руске азбуке

Пријему је присуствова велики број угледних званица — министар спољних послова Ивица Дачић, министар полиције Небојша Стефановић, министар рада Зоран Ђорђевић, министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, престолонаследник Александар Карађорђевић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а очекује се долазак и министра одбране Александра Вулина.

Руски Амбасадор у Београду Александар Чепурин са легендом југословенске поп музике Ђорђем Марјановићем на пријему поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Руски Амбасадор у Београду Александар Чепурин са легендом југословенске поп музике Ђорђем Марјановићем на пријему поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду

Поред њих, свечаност су посетили и директор и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, председник СРС Војислав Шешељ, председник Народне странке Вук Јеремић, председник Двери Бошко Обрадовић и председник Јединствене Србије Драган Маринковић Палма. 

Културни програм током свечаности поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Културни програм током свечаности поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду

Раније данас чланови Амбасаде положили су венац на спомен-костурницу руских војника, бранилаца Београда 1914. и 1915. године.

Венце су положили амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, припадници руске војне мисије, представници парламента Србије и бројни руски грађани који живе у Србији.

Дан заштитника отаџбине слави се од 1993. године уместо Дана Црвене армије и посвећен је војницима, ветеранима војске и морнарице, авганистанским ратним ветеранима и породицама оних који су били и оних који су и даље у војним редовима.

Пријем поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду
© SPUTNIK/ АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Пријем поводом Дана заштитника отаџбине у Амбасади Русије у Београду
 
Преузето је са https://rs.sputniknews.com
 
 
 

Obeležen Dan branilaca otadžbine u ruskoj ambasadi u Beogradu

"Prijateljstvo Srbije i Rusije potvrđuje neverovatna solidarnost dva naroda. Ako govorimo o danas, ali i o budućnosti osnov našeg odnosa je da imamo vrlo bliske strateške i nacionalne interese", rekao je Čepurin

Svečanom proslavom u ruskoj ambasadi u Beogradu obeležen je Dan branilaca otadžbine, a ambasador Aleksandar Čepurin rekao je da ima dva povoda za slavlje, proslavu Dana branilaca i obeležavanje 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije.

"Prijateljstvo Srbije i Rusije potvrđuje neverovatna solidarnost dva naroda. Ako govorimo o danas, ali i o budućnosti osnov našeg odnosa je da imamo vrlo bliske strateške i nacionalne interese", rekao je Čepurin.

On je podsetio da je juče, takođe u ruskoj ambasadi, ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću dodeljen ruski orden prijateljstva.

 

"Orden mu je dodelio ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, a to je bio jedinstven slučaj u 180 godina naših diplomatskih odnosa da su dva šefa diplomatije bili zajedno u ovoj zgradi", naveo je Čepurin.

Na početku svečanosti izvedene su ruska i srpska himna, a prvi put je ruski hor izveo srpsku himnu prevedenu na ruski, kao i rusku himnu prevedenu na srpski jezik.

Za posetioce proslave pripremljena je i izložba na kojoj su prikazane vojne snage Rusije i diplomatski odnosi Srbije i Rusije kroz istoriju.

Obeležavanju Dana branilaca otadžbine prisustvovali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad Zoran Đorđević, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar ekologije Goran Trivan.

 


Pored njih, svečanost su posetili i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predsednik SRS Vojislav Šešelj, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marinković Palma i princ Aleksandar Karađorđević.

Преузето је са http://www.novosti.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти