Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Дачић: Србија неће променити однос према Русији

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - 

Вршилац дужности председника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је поручио данас, на званичној церемонији отварања Међународног економског форума у Санкт Петербургу (SPIEF), да ће Србија заувек остати пријатељ са Русијом у да јој никада неће увести санкције, што је испраћено великим аплаузом.

На питање да прокоментарише то што се Србија "херојски повела када су уведене антируске санкције Русији", Дачић је започео обраћање на руском, уз аплауз и истакао да му је нарочита част што као шеф српске делегације учествује на овогодишњем SPIEF-у, који је прилика за оснаживање свеукупних екномских односа Србије и Русије.

 

србија русија застава
РТВ

 

Србија и Индија имају привилегован статус земаља које су гости форума, због чега је Дачић захвалио председнику Русије Владимиру Путину, под чијим се покровитељством одржава SPIEF, као и Влади Русије.

"Како сте сами рекли - Србија и Русија. Србија никада неће уводити санкције Русији, то за нас није само политичко већ и морално питање. Пријатељи заувек остају пријатељи", нагласио је Дачић.

Дачић је казао да Србија присуствује 21. по реду форуму, што довољно говори о традицији те манифестације на којој учествују шефови влада и најважнији представници светског бизниса.

Србија изузетан значај придаје економској сарадњи две земље. Заинтересовани смо за што шире присуство руских компанија на српском тржишту", рекао је Дачић и подсетио да Србија, као једна од ретких земља има споразум о слободној трговини са Русијом, али и са EU, EFTA, CEFT-а и другим земљама.

Како каже, Русија је један од водећих спољно трговинских партнера Србије и један од највећих инвеститора у економији Србије.

"Желимо да повећамо сарадњу, а посебно у области енергетике, да повећамо робну размену и структуру размене, завршимо старе и започнемо нове пројекте. Осим банкарског, енергетског и железничког сектора, желимо да позовемо руске партнере да смелије инвестирају свуда где постоји обострани интерес", нагласио је Дачић.

"Надам се да сте разумели све што сам рекао", додао је Дачић у шали на крају свог обраћања и опет добио аплауз.

Србија не мења политику према Русији

Дачић је изјавио да Србија са новом владом неће мењати своју политику и однос према Русији.

"Сви знамо да су Русија и Србија две пријатељске земље, да је константно и та политика Србије се неће мењати, без обзира на то што ће бити формирана нова влада. Две су константе - то је однос према Русији и однос према политици војне неутралности и однос према НАТО. Србија нема намеру да иде у НАТО", истакао је Дачић.

Он је, говорећи на панелу "Србија – Русија, перспективе економске сарадње", истакао да Србија жели да развија добре односе са Русијом не само на политичком већ и економ плану.

Дачић је нагласио да је циљ да се трговинска размена две земље подигне са 2,3 милиона долара, колико је износила прошле године, на четири милијарде долара.

Дачић је подсетио да су он и Димитриј Рогозин копредседавајући Мешовитог комитета за сарадњу Србије и Русије, и да ће на SPIEF-у дати додатни допринос економској сарадњи.

"Имамо велике потенцијале које нисмо довољно искористили", нагласио је Дачић.

Још није искоришћен пун потенцијал економске сарадње са Русијом

Дачић је истакао је данас да Србија још увек није искористила пун потенцијал економске сарадње са Русијом идодао да је договорено да идућа седница Мешовите комисије за сарадњу буде одржана у Србији.

Он је, након разговора са замеником руског премијера Дмитријем Рогозином, казао да Србија треба више да

Чадеж: Број српских компанија у Русији расте

Број српских компанија у Русији константно расте, сада их је 815, а прошле године их је било мање од 700, а укупно се извози 1.341 различит производ на тржиште Русије, рекао је данас председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж.

"Желим овом приликом ексклузивно да кажем да је млекара "Шабац" која 75 одсто свог белог сира извози у Русију, завршила преговоре за изградњу фабрике у Русији која ће за шест до осам месеци, када буде завршена, моћи да производи 450 тона млека дневно, што је капацитет у рангу са највећим балканским млекарама, то су сјајне вести и смер у коме желимо да идемо", навео је Чадеж.

Он је додао да потенцијали никада нису довољно искоришћени када је у питању пољопривреда, и да је улога Привредне коморе управо у омогућавању контаката и спајању партнера који могу остварити успешну сарадњу.

Он је објаснио да су оживели механизми сарадње и економска динамика између сектора и да је овај форум прилика да се чују савети од руских сарадника који могу помоћи побољшању економске размене Србије и Русије.

"Велики проблем нам је организованији приступ у неким секторима, сама логистика и наступ на руском тржишту, значила би нам помоћ у тим областима као и у томе на које регионе се треба фокусирати,јер ми по величини и економији не можемо да се поредимо са руским тржиштем", рекао је Чадеж.

искористи "причу" о слободној трговини са Руском федерацијом, и уједно привуче руске инвестиције кроз отварање различитих индустријских зона за руске предузетнике како би инвестирали у производњу у нашој земљи одакле би могли извозити на разне стране света.

Према његовим речима, ниво економске размене од 2,5 милијарди долара може бити превазиђен и ићи ка ономе што је договорио са Шојгуом 2008. године, да размена буде на нивоу од 4 милијарди долара.

"Сада су јабуке наш главни извоз у Русију, а вредност је више од 100 милиона долара. То показује да нисмо искористили све могућности. Као што можемо са јабуком можемо са много озбиљнијим производима", истакао је Дачић.

Рекао је да је са Рогозином констатовао да је сарадња две земље изузетно добра и да треба да наставимо даље.

"Договорио сам са Рогозином да следећа седница Комитета буде одржана у октобру у Србији, а да дотле припремимо све што би могли да урадимо. Тада ће руска страна доћи са презентацијама свих нових руских технологија у разним облицима како би видели где могу да учествују српски стручњаци", рекао је Дачић додајући да се ради не о копирању других технологија, већ изградњи руских које су напредније од других.

Недимовић: Имамо потенцијале за још већи извоз у Русију

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је изјавио да постоји велики простор за даље унапређење размене с Русијом пољопривредних и прехрамбених производа упркос чињеници да је она од 2005. повећана 12 пута.

Недимовић је казао да је такав раст омогућен споразумом о слободној трговини Србије са Русијом.

"Чињеница је да су јабуке доминантна извозна роба од свих пољопривредних производа, а 85 одсто производње јабука из Србије иде у Русију", објаснио је Недимовић.

Навео је да је у првих пет месеци ове године 103.000 тона јабука извезено у Русију, што је раст у односу на претходну годину.

Постоје, додао је, и друге културе које извозимо у Русију и које можемо да извозимо, истакавши да Споразум о слободној трговини даје сасвим озбиљне резултате.

С тим у вези поменуо је семенску производњу и рекао да видимо добру прилику да направимо са Русијом заједничку државну компанију.

Казао је и да ће се у том правцу разговарати у радним групама које ће Министарство саставити са другим ресорним министарствима како бисмо могли да отварамо центре за дораду.

Како је навео, трошкови изградње једног таквог центра за дораду су око 26 милиона евра, а потребно је око 40 центара, за шта, напоменуо је, у Србији има довољно знања, а и у грађевинској оперативи има капацитета да се тако нешто реализује.

Поменуо је и захтев асоцијације произвођача пољопривредне механизације о отварању погона за ремонт и делове, те поручио да је Србија отворена да оснује такву компанију.

Додао је да има много простора и у трговини житарицама, те приметио да постоје јефтини водни путеви које треба користити, а да Србија има луке у којима могу да се изграде складишни капацитети и да се преко њих извози на трећа тржишта.

Недимовић је поменуо и добар споразум који Србија има у области пољопривреде са Кином, те напоменуо да у земље Европске уније Србија може да извози производе који се производе у нашој земљи.

Рогозин:Србија пријатељ и партнер за извоз на друга тржишта

Пријатељске, духовне везе, али и добри економски односи, те стратешки положај и потенцијал Србије у односима са ЕУ, разлози су због којих је Србија изабрана за земљу партнера на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, изјавио је данас потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин.

Говорећи на панелу "Сарадња Русије и Србије: Перспективе економске сарадње" у организацији агенције Танјуг и Привредне коморе Србије, Рогозин је управо зато да је задатак да тако блиске духовне везе трансформишемо у економски прагматизам.

"Србија има потенцијал у вези са пословањем у ЕУ, има велику дијаспору. Има своје компетенције у области изградње, пољоприведе и има стратешки положај на Балкану који омогућава да се реализују велики енергетски и други пројекти. Она има потенцијал да заинтересује суседне земље, али земље јужне Европе", рекао је он.

Циљ је у томе да се створи потенцијал за извоз у ЕУ, а можда и шире, рекао је Рогозин те најавио да ће на следећем заседању Међувладине комисије бити представљена достигнућа високе технологије и како она може да помогне у традиционалним областима као што је на пример пољопривреда.

Следеће заседање Комисије биће у Србији, а Рогозин је изразио жељу да састанак буде у Београду али и у још неком већем српском граду.

Комисија, како је објаснио, није бирократска структура, већ се у њом бавимо питањима која се тичу бизниса и решавањем проблема.

"Заинтересовани смо да та сарадња има раширену географију, а не само Москва, Санкт Петербург, и Београд, већи и други региони", навео је Рогозин, истакавши да је веома важно да се у процесе развоја индустрије и других области у Русији укључе и српски стручњаци.

Подсетио је да су у Србији недавно завршени председнички избори на којима је "убедљиво победио наш пријатељ Александар Вучић", коме је честитао наводећи да се сада, за даљу сарадњу, чека формирање Владе Србије.

"Русију и Србију веже пријатељство два народа, али и дубоки економски односи који су добили додатни импулс последњих година", рекао је Рогозин, приметивши да је у фокусу пажње трагање за растом економских односа.

Оценивши да су у области сарадње у пољопривреди остварени позитивни резултати, он је навео да се пажња поклања и развоју туризма.

"Туристички оператори наших земаља су остварили директне контакте. За руске туристе Србија је занимљива као туристичка дестинација као земља традиције, словенска, православна држава", поручио је Рогозин.

Грујић: Србија интересантна за инвестирање

Копредседавајући Пословног савета Србија-Русија Бранислав Грујић истакао је данас да је Србија интересантна за инвестирање, те позвао руске бизнисмене да искористе могућности које нуди наша земља.

Он је рекао да на нивоу државних предузећа постоји квалитетна сарадња уз добре помаке.

Циљ је, како је додао, да се подстакне долазак приватног капитала.

Указао је да је проблем у приступу, јер ми "меримо у сантиментрима, а Руси у метрима".

Указао је да је будућност, када је реч о пољопривреди, улагање у производњу органске хране.

"Србија има идеалне климатске услове за развој органске хране", подвукао је Грујић.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти