Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Дачић и Никитин о економским перспективама

Дачић и Никитин о перспективама развоја економских односа две земље

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са првим замеником министра индустрије и трговине Руске Федерације Глебом Никитином са којим је размотрио стање и перспективе даљег развоја трговинско-економских односа две земље.

Дачић и Никитин су се састали након свечаног отварања изложбе "Експо - Русија Србија 2017", која се по четврти пут одржава у Београду.

Ивица Дачић на састанку са Глебом Никитиним
Ивица Дачић на састанку са Глебом Никитиним

Ивица Дачић и његов саговорник су развој трговинског економских односа размотроли посебно са аспекта приближавања српске привреде руским инвеститорима, реализације постигнутих договора, као и нових заједничких пројеката.

Обострано је оцењено да постоји велики потенцијал за даље унапређење економске сарадње, на чему треба посвећено радити, док ова и сличне манифестације умногоме доприносе директном повезивању релевантних привредних субјеката две државе, саопштено је из МСП-а.

Дачић је, након отварања изложбе "Експо-Русија Србија 2017" и састанка са Никитином рекао новинарима да је имао веома добре и конструктивне разговоре са првим замеником министра индустрије и трговине Руске Федерације и да је закључено да две земље морају да буду конкретне, како би унапредиле спољнотрговинску размену, која је, како је нагласио испод могућности.

"То што се волимо, волимо се, али треба да радимо и потребна нам је посвећеност реализацији конкретних пројеката", рекао је Дачић.

Додао је да му је Никитин рекао да постоји много руских фирми које су заинтересоване да у Србији локализују своју производњу, односно да направе руску индустријску зону и логистичке центре са тенденцијом да се продаја реализује не само на српском и руском тржишту већ и на тржишту ЕУ , других земаља у региону.

Дачић је истакао да у свету сви "седе на две столице" кад је реч о економији, те да и многи европски инвеститори улажу у Србију да би овде производили, а извозили у Русију. 

"Исто тако и многи руски инвеститори долазе у Србију да би овде производили, а затим извозили у Европску унију. То је економија и не треба мешати политичке и економске теме", нагласио је први потпредесник Владе Србије.

Према речима Дачића, Србија и Русија треба да ресетују економске односе у смислу неких добрих пројеката који су од капиталног значаја, а не да се иде од пројекта до пројекта.

Он је казао да је у данашњим разговорима са Никитиним учествовао и министар Републике Српске Петар Ђокић и да је интерес и РС да унапређује сарадњу са Русијом.

Никитин је казао да Србија и Русија имају добру економску сарадњу и да је у прошлој години физички обим воза и извоза био чак нешто већи од планираног.

"Морамо сви да се позабавимо да се повећа и вредност и количина извоза и из Србије и из Русије, јер су сви економски услови за то створени", рекао је он и додао да се објективно предвиђа повећање трговинске размене две земље у наредном периоду.

Према речима Никитина, изложба која је данас отворена је веома важна за унапређење и јачање пословних односа Србије и Русије и да постоји предлог да се овакве манифестације одржавају два пута годишње.

Преузето је са http://www.rts.rs

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти