Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Cтефановић и Патрушев о сарадњи

22.05.2017.
Стефановић, који борави у радној посети Русији, истакао је након састанка, да је у претходном периоду започета опсежна полицијска сарадња и да Министарство унутрашњих послова има добру сарадњу са безбедносним службама Руске Федерације...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Москви са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим о сарадњи две државе у супротстављању тероризму, организованом криминалу и свим осталим безбедносним изазовима.

Стефановић, који борави у радној посети Русији, истакао је након састанка, да је у претходном периоду започета опсежна полицијска сарадња и да Министарство унутрашњих послова има добру сарадњу са безбедносним службама Руске Федерације.

Потпредседник Владе Републике Србије указао је да је са Патрушевим разговарао и о угрожавању безбедности и положају српског народа на Косову и Метохији.

„Добили смо подршку Русије у нашим настојањима да обезбедимо мир и стабилност и да се реализују договори попут формирања Заједнице српских општина, који су нам важни, али и за очување безбедности српског народа, пре свега у деловима Косова и Метохије у којима немају потпуну безбедност. Републике Србија и Руска Федерација по тим питањима имају јединиствен став и имаћемо подршку Русије и у будућности“, нагласио је Стефановић.

Министар је указао да је тема разговора са Патрушевим била и борба против тероризма, организованог криминала и кривичних дела везаних за злоупотребе на интернету.

„Разговарали смо о активној сарадњи у супротстављању изазовима тероризма,  што ниједна држава, ма колико била велика или мала, не може сама да реши“, рекао је Стефановић указавши да је на том пољу Републици Србији потребна помоћ великих сила у погледу размене информација.

„Треба нам више информација и сарадња са онима који могу да нам пруже податке о томе где се терористи крећу, какви су им планови и шта Србија може да предузме да предупреди сваку потенцијалну опасност и заштити своје грађане“, навео је Стефановић.

Према његовим речима, разговарало се и о полицијској сарадњи у области борбе против организованог криминала, али и о сарадњи руске Националне гарде и наше Жандармерије.

Стефановић је додао да је тема састанка била и заштита грађане обе земље од опасности које се крију на интернету, што ће, како је најавио, бити тема и безбедносне конференције  која се ове године одржава у Русији.

Преузето је са http://www.mup.gov.rs

Успостављање сигурног сајбер простора није могуће без активног учешћа свих држава

24.05.2017.
Стефановић: „Све државе треба да сарађују и спроводе одговарајуће кораке како би се обезбедио адекватан ниво информационе безбедности, извршила припрема за одбрану од напада и подигла свест грађана о ризицима“...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас на Међународној конференцији о питањима безбедности која се одржава у Русији, да је високотехнолошки криминал, после тероризма можда и највећа претња по глобалну безбедност и да се на њега мора пружити заједнички одговор.

У повезаном сајбер простору постоје велике могућности за извођење сајбер напада чији обим и интензитет могу веома велики“, рекао је Стефановић на конференцији чија је овогодишња тема „Улога савремених технологија у међународној информатичкој безбедности и мере за њено очување“.

Подсетивши на недавни „rensomver“ напад који је блокирао око 200.000 рачунара широм света, Стефановић је истакао да тај напад у Србији није угрозио критичну инфраструктуру и да је пријављено само неколико изолованих случајева.

Упркос томе, како је навео, надлежнe службе одмах су упозориле грађане и институције које мере би требало да предузму како би повећали заштиту својих рачунара.

Министар је оценио да информациона безбедност постаје веома важан фактор у међународним односима,као и да успостављање сигурног сајбер простора није могуће без активног учешћа многих актера.  

Све државе треба да сарађују и спроводе одговарајуће кораке како би се обезбедио адекватан ниво информационе безбедности, извршила припрема за одбрану од напада и подигла свест грађана о ризицима“, поручио је Стефановић.

Према његовом мишљењу, државе треба да сарађују, посебно у успостављању ефикасних и одговорних механизама за размену информација, упозорења и обавештења о инцидентима у сајбер простору.

Морамо одредити контакт тачке и учинити информације лако доступним. Посебан фокус треба да буде на заштити критичне инфраструктуре, а нарочито ако инциденти имају утицаја на више држава“, навео је српски министар полиције.

Указавши да претње у сајбер простору могу доћи са било које стране, Стефановић је указао на то давелики проценат случајева сајбер криминала у Србији, осим од наших, долази и од грађана суседних држава.

У овим случајевима, сарадња полицијских јединица које се боре против сајбер криминала је веома важна и мора се унапређивати. Србија је потписница Будимпештанске конвенције о сајбер криминалу и има доста успеха у борби против ове врсте криминалитета“, рекао је Стефановић и нагласио да је организациона јединица за борбу против сајбер криминала Министарства унутрашњих послова релативно често укључена у синхронизоване међународне операције.

Република Србија, како је рекао, гради капацитете за откривање напада у сајбер простору, идентификовање нападача и брзо реаговање, али је и даље, као и много развијеније земље, подложна претњама из сајбер простора.

Указавши да је ситуација у области информационе безбедности у Србији много боља него раније, Стефановић је подсетио да је у јануару 2016. године усвојен Закон о информационој безбедности, којим се по први пут системски уређује ова област, као и да је Влада Србије образовала Тело за координацију послова информационе безбедности.

Преузето је са http://www.mup.gov.rs

Николај Патрушев и Небојша Стефановић

Србија и Русија потписују безбедносне споразуме

© Фото: Министарство унутрашњих послова
19:33 21.05.2017
Оливера Икодиновић

Mинистар унутрашњих послова Небојша Стефановић допутовао је у посету Русији, где би требало да се састане са секретаром Савета безбедности РФ Николајем Патрушевом и званичницима Федералне службе обезбеђења, а такође ће учествовати и на самиту шефова Савета безбедности, који ће се одржати у Тверу од 23. до 25. маја.

Очекује се да ће у Москви бити потписани споразуми о сарадњи, а затим ће српска делегација учествовати и на Осмом међународном самиту у Тверу.

Теме форума биће борба против међународног тероризма, проблеми међународне информационе безбедности, сарадња у борби против транснационалног организованог криминала, обојене револуције, војно-политичка ситуација у Азијско-пацифичком региону и многе друге.

Патрушев је раније рекао да Русија није позвала представнике Украјине и Грузије на самит високих безбедносних званичника, док су САД и низ других западних земаља саме одустале од учешћа, иако су биле позване.

„Што се тиче наших украјинских партнера, њих нисмо позвали, као ни партнере из Грузије“, рекао је Патрушев, објаснивши да Москва нема контакте и пословне односе са представницима Савета безбедности тих земаља.

„Ако се ситуација промени, ако будемо имали дијалог, тада их можемо позивати“, додао је он.

Представницима САД позив је послат, али они, као и претходних неколико година, „не само да нису учествовали, него су и многим земљама саветовали да то не чине“.

„Мислим да САД неће учествовати ни овога пута, као и неколико других западних земаља које су се учтиво извиниле, правдајући недолазак неким субјективним околностима“, рекао је он.

Патрушев је такође рекао да су специјалне службе многих земаља спремне на сарадњу са Русијом у борби против тероризма, али због ставова локалних политичара не објављују те контакте.

Политичари захтевају да се комуникација са Русијом ограничи, а званичници специјалних служби су им у извесној мери подређени.

„Међутим, у суштини они долазе овде у билатералном формату, континуирано комуницирају, интересују се, проучавају искуство“, рекао је Патрушев.

Он је рекао и да су представници специјалних служби низа европских земаља изразили спремност да дођу у Русију на међународни сусрет шефова Савета безбедности, без обзира на ставове Европске уније.

На овогодишњем самиту учествоваће секретари Савета безбедности, помоћници председника, министри, шефови обавештајних служби и представници безбедносних структура из 85-90 земаља, што је рекордан број учесника.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти