Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чланак Александра Чепурина у "Политици" 10.02.17.

Мала балада о нашој дипломатији

Дипломатија је стара као свет. У овом или оном облику постојала је одувек. Руска дипломатија води своје порекло од билатералног уговора „О миру и љубави“ 860. године са Византијским царством, захваљујући чему је Русија први пут добила међународно признање. 10. фебруара 1549. године Цар Иван Грозни је успоставио Изасланички ресор као посебну установу која се бавила спољнополитичким стварима. Данас је наш рођендан.

У Министарству спољних послова Русије радио је читав низ истакнутих дипломата. Један од њих је кнез Александар Горчаков, који је био министар од 1856. до 1882. године. У најтежем периоду за Русију постигао је невероватан успех.

Узгред речено, најистакнутији министри иностраних послова Русије су радили дуго: Горчаков – 25 година, Георгиј Чичерин – 12, Вјачеслав Молотов – 13, Андреј Громико – 28 година. „Дугог века“ је и садашњи министар Сергеј Лавров - ради четрнаесту годину. Мање успешни су одлазили већ после неколико месеци, например Лав Троцки. Интересантно је да донекле ово правило важи и за српско-југословенску дипломатију: два министра-„дугог века“ су Никола Пашић и Коча Поповић.

У руској спољнополитичкој служби је радило више великих писаца и песника - Александар Пушкин, Александр Грибоједов, Фјодор Тјутчев, Алексеј Толстој. И у Србији видимо исто – Иво Андрић, например, а уз њега Бранислав Нушић, Милош Црњански и други. Један од главних задатака дипломате – да пише кратко и јасно. То је добра школа!

Не знају баш сви да је Сергеј Лавров аутор више стихова и песама. Он и његов српски колега добро певају, али ипак одвојено.

Посебност руске дипломатије јесте у томе да њена реч има значајну тежину практично у свим питањима међународног живота – од нуклеарног разоружања до регионалних и билатералних питања. То је велика одговорност а и добра вежба за дипломате.

Од почетка 19. века представници Русије активно су помагали ослободилачким покретима балканских народа. Следеће године славимо 180. годишњицу од дана успостављања руско-српских дипломатских односа. Руски конзули су бранили интересе српског становништва од османског безакоња. Русија је пружила огромну помоћ Београду током 1 и 2 Светског рата. Совјетски Савез је одржавао добре односе са Покретом несврстаних и Београдом као лидером овог покрета. Србија са своје стране увек је била земља са мушким карактером, поуздани партнер.

Данас Русија подржава Србију у спречавању трајних покушаја да се створи вештачка косовска псеудодржава, која се претворила у расадник криминалитета, а протерала је из покрајине хиљаде Срба. И не обазире се баш на Брисел, што доказује безочна опструкција споразума о успостављању ЗСО.

Ценимо настојање српског руководства да доследно развија билатералну сарадњу са Русијом. Подржавамо тесне контакте са нашим колегама у МСП Србије, које врло поштујемо и ценимо. Руске дипломате су захвалне обичним Србима на гестовима љубави и поштовања, које ми осећамо овде на сваком кораку.

Сигуран сам да даље јачање Русије, њен енергичан економски развој јесу велика шанса и предност за Србију.

 

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији

 

Објављено у дневном листу "Политика" 10. фебруара 2017. године, www.politika.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти