Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

ЦЕРЕМОНИЈА ЗАТВАРАЊА ЗИМСКИХ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У СОЧИЈУ

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЈА ЗАТВАРАЊА ЗИМСКИХ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У СОЧИЈУ - ИЗ МИНУТА У МИНУТ

* У свечаној ложи су се у 20.24 по локалном времену истовремено појавили председник РФ Владимир Путин и председник МОК Томас Бах. Ушли су са супротних страна и срели се у центру, где су се руковали. С леве стране Владимира Путина били су носилац заставе РФ на отварању Игара Александар Зубков и тренер у уметничком клизању Нина Мозер

* Бах је у свом завршном говору оценио: „Ово су биле игре правих спортсмена, овде смо дошли са осећањем дубоког поштовања према богатој разноврсној историји Русије. Одавде одлазимо као пријатељи руског народа”

* Посебно је нагласио: „Данас можемо да кажемо да је Русија испунила све што је обећала. Сви који на Русију гледају без предрасуда, имали су прилику да виде њено ново лице: успешно и пријатељско, патриотско и отворено целом свету”

_______________________________________________________________________________________________

ПРВЕ Зимске олимпијске игре одржане у Русији завршене су екипном победом руског олимпијског тима. Руси су освојили 13 златних, 11 сребрних и 9 бронзаних медаља. Ово је био најуспешнији наступ Русије у историји зимских олимпијских игара

На церемонији затварања, председник МОК Томас Бах захвалио се руском лидеру Владимиру Путину на његовом личном доприносу „необичном успеху зимских Олимпијских игара у Сочију. Захвалио се и организационом комитету Игара.

„Данас можемо да кажемо: Русија је испунила све што је обећала. Овде је за само седам година постигнуто оно за шта су у другим деловима света биле потребне деценије. Сви који на Русију гледају без предрасуда, имали су прилику да виде њено ново лице: успешно и пријатељско, патриотско и отворено целом свету”  . нагласио је Бах.

Али, ево целог „возног реда” величанствене свечаности у Сочију.

22.27  На сцени се појављује диџејска платформа. За пултом је диџеј Kto (који је познати и као диџеј Бумер) – музичар, диџеј, продуцент и промотер који је одиграо значајну улогу у популарисању репа у Русији, њу-рејва и драм-н-бејса.

Почела је и вечеринка са плесачима као првом тачком. Њима се прикључују сви спортисти и артисти који су учествовали у церемонији затварања Игара. А потом - дискотека.

22.24 На сцену се спушта „киша”од хиљада латица. А над стадионом нови ватромет.

22.21 Над стадионом грми ватромет уз Први клавирски концерт Чајковског.

Наступа руска и абхаска ооперска певачица Хибла Герзмава  (сопран), народна уметница Русије (2012) и Абхазије (2006.). Она је солисткиња Московског музичког театра „Станиславски и Немирович-Данченко”.

22.17 На сцени опет стотине деце са мимозама у рукама – то је традиционални пролећни цвет југа Русије и симбол Олимпијаде у Сочију. 

Над стадионом се појављује волшебни летећи брод. На његовој палуби су народна уметница Русије Хибла Герзмава и двоје деце Она пева композицију  ”Весник пролећа”.

22.15 Олимпијски Мишка прилази Олимпијској ватри. Чује се музка Александре Пахмутове ”Довиђења, Москво”, која је извођена и на церемонији затварања Олимпијских игара в Москви 1980 године. Та песма је подсетила на талисмана тих Игара – Мишу. Мишка гаси пламен уз музику из совјетског филма ”Свој међу туђима, туђи међу својима” (1974). Песму је компоновао Едуард Артјомов, а изведена је у аранжману Игора Матвијенка.

22.11 Огромни зидови са огледалима појављују се на стадиону.Љуба прилази огледалу и у њему види лик правог Медведа који је талисман Игара.

Она почиње да игра заједно с њим, а придружују јој се два друга талисмана – Зајка и Леопард. Огледала се повлаче и гледаоцима откривају урну са олимпијском ватром.

22.09  Официјелни говори су завршени. Постепено прелазимо на кулминациони део затварања Игара. Још само мало је остало до церемоније гашења олимпијске ватре. На сцени се опет појављују деца која се играју. У Љубиним рукама је медвед-играчка.

22.07  Томас Бах се захвалио организаторима Игара и добровољцима који су у свему помагали. „Велико хвала волонтерима”, - рекао је председник МОК. ”Својим топлим осмесима ви сте учинили сунчаним сваки наш дан овде. Ваши напори ће бити темељ формирања у Русији још зрелијег грађанског друштва”, - оценио је Бах. ”Ово су биле игре правих спортсмена, овде смо дошли са осећањем дубоког поштовања према богатој разноврсној историји Русије. Одавде одлазимо као пријатељи руског народа”, - нагласио је.

”Довиђења, Сочи! Довиђења, Русијо!” – изговорио је Бах на руском језику и објавио Олимпијске игре затвореним.

21.55 На сцену излазе председник МОК Томас Бах и председник Организационог комитета ”Сочи-2014” Дмитриј Чернишенко. ”Данас се завршавају прве у историји Русије Зимске олимпијске игре. Русија је испунила сва своја обећања. Наше Игре су биле невероватно вреле по свом тонусу, а истовремено праве зимске, Игре свакога од вас. Хвала свим спортистима. Свих 98 комплета медаља изборени су у поштеној борби. Доказали смо да смо у стању да решавамо овакве задатке”, - истакао је Чернишенко.

21.46. Свира музика Јужне Кореје, која се изводи на кајагуму – традиционалном корејском инструменту. На сцени су све певачице, уметници играју „Плес ждралова”. 

21.43. Над стадионом у Сочију подиже се застава Јужне Кореје, свира химна те земље у изведби двоје деце. Почиње видео презентација следећег домаћина олимпијских игара. А ми у том тренутку не можемо да се не присетимо руског рекордера на овим Олимпијским играма. Виктор Ан освојио је три златне и једну бронзану медаљу у брзом клизању на кратке стазе.

21.40. Деца из Краснодарског краја износе олимпијску заставу. Градоначелник Сочија Анатолиј Пахомов враћа заставу председнику МОК Томасу Баху, а он је предаје градоначелнику будуће престонице зимских игара – 2018. године Олимпијада ће се одржати у јужнокорејском Пјонгчангу.

21.34. Сцена се празни. Почиње званични део затварања Олимпијских игара. Шума од светлећих диода добија боје грчке заставе. Свира химна Грчке. Изводи се Олимпијска химна. На стадиону „Фишт” се одржава церемонија спуштања Олимпијске заставе.

21.29. Почиње уметничка тачка „Магија циркуса”. На сцену излази циркуски вагон у пратњи кловнова, а на центру арене подиже се огромна шатра око које изводе тачку циркузанти. У представи учествује укупно 120 људи. Деца гледају циркуску представу. Сцена постепено постаје мрачна, шатра нестаје и почиње ватромет шоу. 

21.24. Подсетимо, управо су уз Хачатурјанов валцер изводили кратки програм олимпијски шампиони Татјана Волосожар и Максим Трањков.

21.23. Уз „Валцер” Арама Хачатурјана написан према драми Михаила Љермонтова „Маскарада” (1941.) почела је тачка под називом „Литература”. У центру сцене појавило се острво књига, око којег је било 12 писаћих столова с портретима познатих руских писаца.

На сцени се појављују 96 библиотекара и 23 познатих књижевних јунака. Троје деце шетају између столова и прате рад мајстора. Њихову шетњу прати глас спикера, који цитира одломке из дела великих писаца.

Деца прилазе огромној књизи која се налази у центру острва књига и почињу да је листају.

21.22. Плесачи изводе па де де (једна од основних форми у балету, која се састоји од изласка двоје плесача, адађа, варијација солистичког мушког и женског плеса и заједничког виртуозног краја) из из најпознатијих руских балета. 

21.20. Облаци су се коначно разишли и на сцени су се појавила два свода који представљају Бољшој и Марински театар. Подиже се завеса и на сцени играју балетани и водећи солисти два театра. Свира симфонијска суита „Шехерезада” Николаја Римског-Корсакова (1888). Музичка композиција направљена по мотивима „Хиљаду  и једне ноћи”. Изводи је Први сверуски дечији оркестар.

21.13. На сцени иза облака појављује се клавир на којем свира познати руски појаниста Денис Мацујев. Он изводи Други клавирски концерт Рахмањинова. Пијанисту дочекују деца. Око њих почиње да се врти вихор од 62 клавира с музичарима који седе за њима.

21.09. Почиње уметнички део церемоније затварања посвећен руској култури. На стадиону „Фишт” представљају сликарство, музику, позориште, књижевност и циркуску уметност. На сцени поново расте шума и почиње да пада снег.

Уз звуке алт-виолине, коју свира Јуриј Башмет, и виолина (Татјана Самуил или Аљона Бајева) изнад стадиона се појављује преврнуто летеће острво које представља „Село Шагала”. Оно је направљено по мотивима слика великог руског сликара и насељено је ликовима који су карактеристични за његово стваралаштво.

Невеста и младожења, виолиниста на крову и сеоске животиње које су изашле из слика пливају изнад сцене, на којој се поново појављују деца.

Свира „Полка за алт-виолину и оркестар” Алфреда Шниткеа.

21.07. Представљају се нови чланови комисије спортиста. Норвешки бијатлониста Уле Ејнар Бјорндален и канадска хокејашица Хејли Викенхајзер постали су чланови Међународног олимпијског комитета. Поздрављају се волонтери. 

Новоизабрани чланови Комисије спортиста МОК уручују поклоне волонтерима у знак признања и захвалности за њихов допринос одржавању Олимпијских игара у Сочију.

21.04. Интонира се химна РФ.

21.00. Почела додела медаља освајачима медаља у мушком масовном старту на 50 километара. Победили су Руси, који су први пут у историји Зимских олимпијских игара заузели цело победничко постоље. захваљујући победи Александра Легкова, Максима Вилегжанина и Иље Черноусова, Русија је остварила екипну победу на Олимпијади.

20.55. У недељу се у норвешким медијима појавила шаљива вест да је и Марит Бјорген била позитивна на допинг тесту.

20.52. Почела свечана церемонија доделе медаља спортистима који су освојили последње медаље на Олимпијским играма 2014. Хероји два последња дана Олимпијаде су победници и освајачи медаља у скијашком трчању - на 30 км (жене) и на 50 км (мушкарци). У женској трци цело победничко постоље освојиле су Норвежанке. Прво место заузела је Марит Бјорген, други - Тереза Јохауг, а а треће - Кристин Стејра. Њима се првима уручују медаље, и то од стране председника МОК Томаса Баха и председника ФИС Ђанфранка Каспера. Интонира се химна Норвешке.

20.47. Параду спортиста завршава олимпијски тим Русије. Неки спортисти на сцени играју. Други се сликају и постављају слике у друштвеним мрежама. 

20.40. Док сви спортисти, уз аплаузе гледалаца, иду ка својим местима на стадиону, присећамо се како су наступали спортисти различитих земаља.

20.37. На терену стадиона „Фишт” као да испод сцене излазе спортисти са заставама својих земаља. При том, нису подељени по земљама, већ иду сви заједно, симболизујући зближавање људи кроз спорт. Заставу Русије носи уметнички клизач Максим Трањков.

20.34. На стадиону су бубњари Московске војне академије.

20.33. На стадиону „Фишт” подигнута руска застава.

20.29. Интонира се химна РФ. Изводи је 1.000 деце из дечијег хора и омладинског оркестра.

20.25. На стадион уносе руску заставу. Носе је руски олимпијски шампиони на Играма у Сочију.

20.24. У свечаној ложи појављују се председник РФ Владимир Путин и председникМОК и олимпијски шампион у мачевању из 1976. године Томас Бах. Они су ушли у ложу са супротних страна и срели се у центру, где су се руковали. С леве стране Владимира Путина налазе се носилац заставе РФ на отварању Игара Александар Зубков и тренер у уметничком клизању Нина Мозер.

20.23. Пети олимпијски круг прво намерно није отворен, као што је било и на церемонији отварања.

20.22. Извођачи у стакластим оделима просто клизе по води, као јата риба. Одједном, неочекивано, они формирају пет олимпијских прстенова.

20.14. Почела церемонија затварања Олимпијаде. Тај део церемоније зове се „Небо и море”. На сцене расте шума од светлећих диода која мења боју захваљујући медаљонима гледалаца. На стадиону се појавио чамац у којем седе два кловна, дечак и девојчица, као и главна хероина – мала девојчица по имену Љубав, коју знамо још са церемоније отварања. Љубав држи у рукама маскоту Олимпијаде 2014. – Белог Медведа.

Свира музика из филма „Диван живот” (1946.) коју је написао Дмитриј Тјомкин – амерички композитор руског порекла. Тјомкин је радио у Холивуду, познат је као аутор музике за вестерне. Он је 22 пута номинован за Оскара – четири пута је и добио ту награду, од тога два Оскара за филм „Тачно у подне”.

20.09. У очекивању званичног почетка церемоније, подсећамо се речи председника МОК Томаса Баха, које је изрекао на конференцији за медије у недељу, да „успех тима увек представља и успех Игара у целини, што смо видели у многим земљама – на пример, у Лондону. Ако тим постигне успех, гледаоци гледају олимпијска такмичења с већим оптимизмом. Наша координациона комисија указивала је организаторима Игара у Сочију да није важна само сама организација, већ и позитиван резултат тима земље – домаћина ОИ. Желим да истакнем да сте добро радили после неуспеха у Ванкуверу. То је невероватан напредак”.

20.00. Телевизијски гледаоци могу да виде најзанимљивије моменте са Олимпијаде 2014: победе и поразе, смех и сузе, радост и разочарење спортиста и навијача. Све оно по чему ће се памтити прва зимска олимпијада у Русији.

19.55. Стадион „Фишт”, који прима 40 хиљада гледалаца, готово је пун. Козачки хор извео је песму „Марусја” из филма „Иван Васиљевич мења професију”.

19.47. Водитељи на церемонији су Иван Ургант и Јана Чурикова. На сваком седишту на стадиону су јединствени медаљони. Водитељи предлажу свим учесницима шоуа да их окаче око врата. Медаљони имају заштитне налепнице које треба скинути и у једном тренутку медаљон ће се упалити и учиниће сваког гледаоца учесником шоуа. Боје медаљона ће се мењати у складу са сценаријом.

19.41. На стадиону „Фишт” „загревају” публику. Већ су наступиле „Бурановске бабушке” и група „Парк Горког”.

9.34. До званичне церемоније затварања Олимпијских игара остало је 40 минута. Гледаоци већ заузимају места на стадиону „Фишт”, истом стадиону где је 7. фебруара одржано отварање Игара. 

Иначе, од спортиста из земаља бившег СССР, после репрезентативаца Русије, најбољи су били олимпијци Белорусије, које су заузели 8. место по броју освојених медаља – пет златних, од којих је три, уз једну бронзу, освојила бијатлонисткиња Дарија Домрачева.

Украјина је била 20. – освојила је по једну златну и бронзану медаљу. Летонија је освојила две сребрне и две бронзане медаље и 23. место. Казахстан је освојио једну бронзану медаљу. Медаље је у Сочију освојило 26 земаља.

Главни супарник Русије на Играма – тим Норвешке – освојио је 11 златних,пет сребрних и девет бронзаних медаља и заузела друго место. Треће место освојила је Канада.

На четвртом месту нашао се тим САД (9-7-12), пето је освојила Холандија (8-7-9), која је постала рекордер по броју медаља у брзом клизању.   

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти