ТВРДЊЕ које је Рамуш Харадинај изнео у "Вашингтон посту" су по форми карикатура, а по садржају апсурд. Истакао бих да је међународно право на страни ваше земље. Србију подржава не само Русија него све већи број држава. О томе сведочи то да су многе земље одустале од претходне одлуке о признавању независности Косова. То је показао и исход гласања у више међународних организација, укључујући и Интерпол.

Ово, за "Новости", каже амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, реагујући на ауторски текст премијера привремених институција у Приштини у америчком листу, у ком је казао да "председник Александар Вучић, наводно уз подршку Русије, нуди признавање у замену за део територије Косова".

Истовремено, шеф наше државе узвратио је питањем да ли уопште има потребе да демантује наводе у тексту, који, како истиче, нема никакву нарочиту тежину, осим да инсинуира нешто на тему односа Србије и Русије:

- Они помињу Русе сваки пут када нападну Србију. Ми смо поносни на наше пријатељство са Русијом. Само не знам зашто је толико Хашим Тачи јурио Владимира Путина по Паризу, и по другим местима. Било би добро да се договоре о томе какав је њихов однос према Русији. Али, њихово унутрашње трвење и игра доброг и лошег полицајца ме не занимају - био је јасан Вучић, који је додао да о способностима саветника Харадинаја да напишу то писмо нема смисла да говори.

Председник је истакао и да то што Приштина није спремна да повуче ни таксе, као и да ни по коју цену неће да да државност и суверенитет, значи да су преговори стављени "ад акта".

Шеф дипломатије Ивица Дачић оптужио је Харадинаја да измишља и лаже како би оправдао то што потези које вуче воде само у ескалацију сукоба:

- Велико изненађење је то што је успео да објави ауторски текст, јер оловка није његово оруђе којим се служи. То му је неко написао. Он је убијао људе, водио ОВК, на слободи је, јер нема живих сведока које је у међувремену побио. Себе представља као америчку, а нас као руску зону утицаја. Надам се да ће послушати Помпеа и укинути таксе - рекао је Дачић.

ТАЧИ: ДЕФИНИСАТИ ГРАНИЦЕ

ХАШИМ Тачи је у четвртак, после сусрета са водећим људима администрације председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, вратио у игру разграничење. Он је рекао да се коначни споразум Србије и Косова, који би водио међусобном признавању, не може постићи без дефинисања граница, измене Резолуције 1244 и чланства Косова у Уједињеним нацијама.

Извор: http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:763366-CEPURIN-ZA-NOVOSTI-Haradinajev-tekst-prava-karikatura