Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чепурин: Сусрет Вучића и Путина неће бити само "за камере"

У разговору за Танјуг уочи састанка премијера Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, који ће бити одржан у понедељак у Москви, Чепурин подсећа да је ово нови у низу састанака, који су увек протицали у посебној, пријатељској атмосфери узајамног поверења.

Aмбасадор Русије Александар Чепурин
Aмбасадор Русије Александар Чепурин

"Ово је веома важан сусрет. Сусрети лидера две државе имају 'класичан' дневни ред, оцена ситуације у свету, Европи, на Балкану, то су кључна питања. Обично су наши ставови слични или се подударају. Друга тема су билатерални односи, а у оквиру тога економска и војно-техничка сарадња", рекао је Чепурин.

На чињеницу да тај сусрет пада непосрено пред председничке изборе у Србији, Чепурин каже да није реч о састанку који је изненада договорен, нити је то "сусрет за телевизију".

"Њихових сусрета у последњих неколико година је било више, не један или два. Обично кандидати, пред изборе, желе да покажу да имају подршку, разумевање, контакте са другим земљама. То је уобичајена пракса", приметио је амбасадор и подсетио да се српски премијер недавно састао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Према његовим речима, ако са друге стране постоји расположење за такав сусрет онда је то плус за кандидата, то говори о "његовом квалитету, искуству, 'тежини'".

"Ово неће бити само формални сусрет за телевизију, већ ће бити разматрана нека веома важна питања за Србију и Русију", додао је Чепурин.

Војно-техничка сарадња је посебно важна за Србију, која жели да упостави равнотежу у региону и да осигура мир својих грађана, додаје Чепурин.

Упитан када би могла да се очекује испорука војних авиона, о чему је раније постигнут договор, амбасадор каже да по том питању не постоје никакви проблеми, већ да конкретан датум зависи од чисто техничких детаља.

"Верујем да ћемо ускоро знати конкретније датуме", рекао је Чепурин.

Развој економских односа једна од главних тема у Москви

Према његовој оцени, дошло је време када би две земље могле значајно да побољшају економску сарадњу, не ограничавајући се само на две-три области.

Александар Чепурин
Александар Чепурин

На питање зашто економска сарадња две земље не прати у потпуности, иначе одличне, политичке односе и пријатељство два народа, Чепурин подсећа да се Русија последњих година држи на стабилном трећем месту економских партнера Србије, или, изражено бројкама - на седам одсто робне размене Србије, односно 2,3 милијарде евра прошле године.

И сам признаје да то није довољно и да је поред уобичајеног принципа да Србија извози у Русију воће и поврће, а Русија у Србију гас и нафту, што, истиче, треба и даље подржавати, потребно је, и обе стране то схватају, наћи нове механизме сарадње.

У том контексту Чепурин најављује "индустријску кооперацију" у области високих технологија, производње пољопривредних машина, аутомобила...

Постоје и области у којима тек треба успоставити сарадњу, у производњи семена, на пример, што може да донесе приходе који се мере милијардама евра, или у сфери медицине, контакти "Росатом фарма" и Винче, на пример.

"Потребно је заједнички производити и извозити у треће земље. То може донети значајан раст робне размене, много нових радних места у Србији. О томе се разговара", истакао је амбасадор Русије.

Развој економске сарадње биће једна од главних тема предстојећих разговора у Москви, уверен је амбасадор.

"Хајде да тај раст учинимо дугорочним и успешним", поручује амбасадор.

Колики се значај придаје развоју економске сарадње две државе потврђује и то, додао је амбасадор, што ће Србија на великом економском форуму у Санкт Петербургу, почетком јуна, бити један од главних гостију, уз Индију.

Русија не жели потресе на Балкану

Говорећи о присуству Русије на Балкану и ширењу њеног утицаја, посебно у Србији, Чепурин подсећа да је Русија од давних дана, кроз историју, присутна на Балкану и не прихвата тврдње појединаца, дилетаната, како их назива, да се Русија сад одједном појављује у региону.

На рачун оних који инсистирају на тој тези Чепурин каже да их разуме, јер то чине како би објаснили свој неуспех.

Додаје да је руска политика, међутим, веома пажљива, да не жели овде никаве потресе, већ да се све решава политичким средствима, мирно.

"Ширење нашег утицаја? Да, желимо да продубимо економску сарадњу, биће нам драго ако буде још руских школа... Ако постоји културно присуство. Такве ствари, које причају, не схватам озбиљно. Заинтересовани смо да и српски утицај у Русији буде јачи", истакао је Чепурин.

Када је реч о региону Балкана, истиче амбасадор, у политичком смислу потребно је поштовати два принципа.

"Прво, да Балкан буде стабилан регион који се развија, а да би се то десило не сме се мешати у унутрашње ствари неке земље. То изазива хаос и знамо чему води - то смо видели и на примеру северне Африке, Украјине, Македоније... Мешање доводи до најнегативнијих могућих последица. Све треба решавати политичким путем", рекао је Чепурин.

Такође, непоходно је поштовати принцип међународног права, а када је реч о Србији, то се пре свега односи на Косово.

Подсећа на Резолуцију СБ УН 1244, према којој је Косово део Србије.

"Ако пођемо од тога и ако то будемо поштовали, ситуација ће у региону у будућности бити много мирнија", сматра руски амбасадор Чепурин.

Преузето је са www.rts.rs, извор www.tanjug.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти