Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чепурин: Русији потребни снажна Србија и "Србијагас"

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да је "Србијагас" поуздан партнер "Гаспрома" и изразио очекивање да ће Русија у наредном периоду унапредити сарадњу са српском гасном компанијом и покренути нове пројекте.

"Русији је потребна снажна Србија, као и снажан 'Србијагас' који стоји усправно", рекао је Александар Чепурин честитајући "Србијагасу" 10. годишњицу постојања, преноси Танјуг. 

Руски амбасадор је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити остварене нове могућности за сарадњу у тој области, додајући да је претходних 10 година успешног рада "Србијагаса" добар основ за будућност.

Чепурин је рекао да је сарадња Србије и Русије у гасном сектору заснована на узајамној користи, прецизирајући да Русија годишње испоручује Србији 1,5 милијарди кубних метара гаса.

Према његовим речима, "Гаспром" је у 2014. испоручио Европи укупно 146 милијарди кубних метара гаса и да је потрошња гаса у Европи повећана и да се очекује да ће "Гаспром" у 2015. испоручити Европи укупно 160 милијарди кубних метара тог енергента.

Амбасадор је додао да се Русија залаже да се узимају у обзир интереси Србије када је у питању снабдевање гасом, као и да је Русија више пута хтела да гасовод "Јужни ток" прође кроз Србију.

Чепурин је рекао да су у свету у току велике промене и да је потребно обновити дијалог између истока и запада како би се заједно супротставили глобалним претњама.

Када је реч о енергетици, руски амбасадор је поручио да ту нема граница и "да и Руси, Срби, Немци, Енглези имају заједничке интересе у области енергетике и гаса".

РТС, Tanjug

Руска компаниjа Гаспром експорт ће увек остати поуздан партнер Србиjе и никакви "политички ветрови" не могу обуставити наше испоруке гаса Србиjи, поручила jе данас генерални директор Гаспром експорта Eлена Бурмистрова.

Гаспром експорт ће увек, на време и у потребним количинама испорчивати гас Србиjи, рекла jе Бурмистрова на енергетскоj конференциjи у Београду поводом 10 година рада предузећа Србиjагас.

Oна jе поручила да ће Гаспром екпорт увек остати предвидив и поуздан партнер Србиjе, jер "Гаспром не може да изда Србиjу, нашег традиционалног приjатеља".

Честитаjући Србиjагасу jубилеj, Бурмистрова jе рекла да jе Гаспром, нажалост, морао одустати од реализациjе проjекта Jужни ток, због става коjи jе EУ имала према том проjекту и зато што jе EУ практично приморала владу Бугарске да одустане од изградње тог гасовода.

Према њеним речима, то не значи да ће сарадња са Србиjом бити обустављена.

Бурмистрова jе рекла да се са српским партнерима анализира проjекат проширења складишта Банатски двор са садашњих 450 милиона кубика на дупло више, до милиjарду кубика.

Tо би омогућило да Србиjа буде потпуно безбедна у снабдевању гасом, рекла jе она.

Бурмистрова jе подсетила да ће Гаспром експорт ове године Србиjи испоручити око 1, 5 милиjарду кубика гаса.

Oна jе додала да су односи Србиjе и Русиjе данас стратешког карактера и то не само у енергетском сектору, већ и шире.

Бурмистрова jе поручила колегама из Србиjагаса да увек могу да рачунаjу на стручну и техничку помоћ и сарадњу са том руском компаниjом.

Tanjugпрес служба "Србијагас"

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти