Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чепурин: Русија задовољна што Србија не намерава у НАТО

Чепурин: Русија задовољна што Србија не намерава у НАТО

БЕОГРАД –Русија сматра да за Србију нема никаквог смисла да буде чланица НАТО, изјавио је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

„Нама је српски државни врх рекао да не улази у НАТО, нити има такве намере. Ако ме питате да ли то задовољава Русе - одговор је да”, истакао је Чепурин у интервјуу часопису НИН.

Он је навео и да је током недавне посете Београду министра одбране Русије Сергеја Шојгуа било речи о тој теми.

На питање да ли Русију задовољава то што Србија не жели да се прикључи ни Организацији договора о колективној безбедности (ОДКБ) коју је основала Русија, амбасадор те земље у Србији је подсетио како је први потпредседник владе Србије Александар Вучић рекао да се Србија држи као несврстана земља.

„Србија нема никаквих планова да се прикључи НАТО-у, али нема планова ни да се прикључи ОДКБ-у. Србија остаје неутрална”, истакао је Чепурин.

Говорећи на тему Косова, руски амбасадор је навео да се Русија, која према његовим речима „није и неће признати Косово”, залаже за компромисне одлуке које задовољавају Србију.

„Русија је спремна да стрпљиво и доследно подржава Србију. Али погрешно је размишљати да ће Русија на неки магичан начин сама решити ово питање”, упозорио је Чепурин.

Амбасадор Русије је, коментаришући дешавања на Косову у светлу локалних избора, истакао четири важне тачке. „За нас је битно да Срби имају јасну и усаглашену стратегију”, истакао је Чепурин и додао: „Друго, Русија није и неће признати Косово.„

Он је додао да је трећа важна ствар питање статуса, што није питање Европске уније и Брисела, већ Уједињених нација.

„Четврто, да сепаратистима није стизала помоћ из иностранства, не би били толико чврсти током преговора. Знамо то из свог искуства”, рекао је Чепурин НИН-у.

Русија подржава напоре Србије у формирању Заједнице српских општина на КиМ на основу резултата избора, истакао је Чепурин, додавши да, ако буде слоге међу самим Србима, они ће моћи ефикасније бранити своје интересе и интегритет Србије.

 

Извор: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти