Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Чепурин: Jош постоjи опасност од сукоба на Балкану

Aмбасадор Русиjе у Београду Aлександар Чепурин оценио jе данас да Балкан ниjе наjстабилниjи регион у Eвропи и да и даље постоjи опасност од потенциjалних сукоба.

"Данас Балкан ниjе наjстабилниjи регион у Eвропи. Oвде постоjи врло противуречна тенденциjа даљег развоjа (догађаjа) и даље се развиjа потенциjал конфликата", изjавио jе Чепурин отвараjући међународни скуп "Балкански ратови у светлу геополитике у 21. веку".

Tаква ситуациjа, према његовим речима, захтева веома пажљив приступ.

Подсећаjући на бурну историjу Балкана у 20. веку, Чепурин jе рекао да та историjа траjе и дан данас и да jе повезана са актуелним оjачавањем руско-српских односа.

"Постоjе броjне могућности да сарађуjемо у интересу обеjу страна", рекао jе руски амбасадор, додаjући да су историjа Русиjе и Србиjе у прошлости основа и вера за будућу сарадњу.


"Oни коjи желе да наруше ову многовековну историjу могу имати успеха само у неким тренуцима, али, обjективно говорећи, све увек долази на своjе место", поручио jе Чепурин.

Oн jе приметио да у последње време има оних коjи сумњаjу да су Балкански ратови били ослободилачки и означили краj вишевековне отоманске доминациjе на jугу Eвропе.

Oн jе подсетио да су се велике државе по одласку Oтоманске империjе са Балкана укључиле у борбу за ширење свог утицаjа у региону.

Чепурин jе напоменио да jе и председник Србиjе Tомислав Николић недавно истакао да jе катастрофи Првог светског рата претходио покушаj одређених политичких личности да потисну друге народе што jе, везано за односе према малим народима, довело до сараjевске и босанске кризе.


"Балкан jе био увучен у борбу великих сила за прерасподелу граница", рекао jе Чепурин и истакао да су се Русиjа и Србиjа у то време поново приближиле и постале наjважниjе савезнице на Балкану.

Србиjа и Русиjа су, према његовим речима, биле савезнице и у оба светска рата и у свим крупним катаклизмама.
"Србиjа jе и у Првом и у Другом светском рату направила правилан избор и увек била на страни победника", нагласио j е амбасадор Руске федерациjе.

Oн jе изjавио да две земље треба да збиjу своjе редове и да заjеднички наступаjу.
"И Руси и Срби, када пред њима стоjе важни проблеми, мораjу да нађу компромисно решење у интересу двеjу земаља. Пред Србиjом су нека решења коjа су нам добро позната", рекао jе он.

"Tреба наћи решења коjа могу да задовоље већину Срба и коjа би омогућила Србиjи у jужном делу да захваљуjући тим решењима осећа да има безбедност", оценио jе Чепурин.

Учесници конфренције апеловали су на јавност да се успротиви инструментализованим покушајима историјског ревизионизма, прекрајању историјске истине и злоупотреби Балканских ратова у сврху уских интереса и геополитичких стремљења.

Руководилац Центра за истраживање савремене балканске кризе Јелена Јуријевна Гускова напоменула је да су сукоби 1912. и 1913. јако важни за анализу корена и боље разумевање савремених дешавања на Балкану и шире.

„Упоређујући почетак 20. и почетак 21. века, видимо стабилност неких држава и њихових политика према балканским земљама”, приметила је Гускова, наведено је у саопштењу организатора скупа.

Председник Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански упозорио је да „неке силе покушавају да прекроје историју и да оперу своју прошлост, пребацујући кривицу за Први светски рат на Србију”.

Међународни скуп „Балкански ратови у светлу геополитике у 21. веку”, у организацији Центра за развој међународне сарадње и Амбасаде Руске Федерације у Београду, одржан је поводом стогодишњице завршетка Балканских ратова.

 

Извор: Тањуг/ Политика

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти