Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Братски сусрет Патријараха руског и српског у Москви

Патријарх Иринеј са делегацијом стигао у Москву

18. Новембар 2016

На позив Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, допутовао је у вечерњим часовима 18. новембра 2016. године у Москву, где ће присуствовати свечаностима поводом 70. рођендана предстојатеља Руске Православне Цркве.

На аеродрому Шереметјево Свјатејшег Патријарха г. Иринеја дочекали су председник Одељења спољних црквених веза Митрополит волоколамски г. Иларион, старешина Подворја Српске Цркве у Москви Епископ моравички г. Антоније, први заменик управника послова Московске Патријаршије Епископ воскресенски г. Сава, руководилац управе Московске Патријаршије по заграничним установама Епископ богородски г. Антоније, заменик председника Одељења за спољне односе протојереј Николај Балашев, секретар овог Одељења за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук, начелник Сектора за протокол игуман Теофан (Лукјанов) и сарадник Одељења А. Ј. Хошев. На дочеку се налазио и изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у Руској Федерацији г. Славенко Терзић.

Чланови свештене делегације Српске Православне Цркве су и високопреподобниархимандрит Исихије, намесник манастира Ковиља, и часни ђакон Владимир Руменић. У обележавању јубилеја Патријарха московског и све Русије учествоваће више предстојатеља и архијереја осталих помесних Православних Цркава. Централни део прославе биће света Литургија у храму Христа Спаситеља у Москви у недељу, 20. новембра 2016. године.

Извор. Московска Патријаршија

 

Братски сусрет Патријараха руског и српског у Москви

 

Новембра 19, 2016, у патријаршијској резиденцији Даниловског ставропигијалног манастира дошло је до сусрета између Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије Кирила с Предстојатељем Српске Православме Цркве, Његовом Светошћу Иринејем.

У пратњи Његове Светости Српског Патријарха налазили су се Епископ бачки Иринеј, представник Патријарха српског код Московског Патријарха Епископ моравички Антоније, архимандрит Исихије и протођакон Владимир Руменић.

Са стране Руске Православне Цркве разговорима су присуствовали председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион, први заменик управника пословима Московске Патријаршије Епископ воскресенски Сава, заменик председника Одељења за спољне црквене везе протојереј Николај Балашев, секретар овог Одељења за међуправославне везе протојереј Игор Јакимчук.

Свјатејши Патријарх Кирил је срдачно поздравио Патријарха Иринеја, као и његову пратњу. „Радујем се могућности да још једном можемо заједно предстојати престолу Божјем и, наравно, имати могућност општења, размене мишљења,“ казао је Патријарх Кирил. „Прошло је много времена од нашег последњег сусрета, живот се одвија веома брзо и отуда настају нови проблеми како по васељенско Православље, тако и по живот  наших Црквава. Из овог разлога, сваки пут кад се сусрећу Предстојатељи, јавља се и могућност да се они братски разматра.ју.“

Свјатјејши Патријарх московски све Русије је истакао братски карактер односа Руске и Српске Цркве. „То су Цркве које обједињују словенско сродство, култура и језик. Нека би нам Господ помогао да и надаље чувамо своје словенско јединство и да заједнички радимо и на јединству свега Православља,“ казао је Његова Светост Патријарх Кирил.

Са своје стране Српски Патријарх је посведочио да руски и српски народ обједињује православна вера, а исто тако и заједничи проливена крв за слободу. Предстојатељ Српске Цркве је изразио уверење да делатност руског Патријарха има огромни значај не само за Руску Цркву, него и за васељенско Православље.

 „Благодарим, Ваша Светости, на лепим речима“ – одговорио је Патријарх московски и све Русије Кирил. „Заиста, током свеколике историје међу нашим народима никада није било непријатељства, али је била заједничка борба са онима који су се борили с нама. Понекад би та борба узимала веома тешке облике: страдао је и руски и српски народ. И ми се радујемо томе што данас Русија и Србија одржавају добре односе, без обзира на сложене услове који постоје у Европи у данашње доба.“ 

По завршетку разговора, којом приликом је размотрен широки спектар тема, размењени су поклони. Као дар Свјатјејшем Патријарху Кирилу уручена је икона Пресвете Богородице Млекопитатељице.

Предстојатељ Руске Православне Цркве подарио је Патријарху српском, Свјатјејшем Иринеју, икону новомученице Марије Гачинске с честицама њених моштију за недавно освећени манастир у част иконе Матере Божје Тројеручице у Београдској архиепископији.

Вискоме госту Патријарх Кирил је подарио и богослужбене одежде и жезло, као и своја сабрана дела у девет томова.

Епископ бачки Иринеј и Епископ моравички Антоније добили су на дар архијефрејски жезал и књиге Предстојатеља Руске Православне Цркве, док је архимандриту Исихију уручен спомен.крст.

Извор: Московвска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти