Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

"Бесмртни пук" трећи пут пролази Србијом

Понесите слике својих предака: „Бесмртни пук“ у шест српских градова

Акција „Бесмртни пук“ у Београду

© Tanjug / RADE PRELIC

 

Први пут ове године 9. маја традиционална комеморативна шетња „Бесмртни пук“ ће бити одржана у шест градова широм Србије — у Београду, Нишу, Крагујевцу, Крушевцу, Краљеву и Параћину!

Учесници акције прошетаће улицама градова Србије, носећи портрете својих ближњих и тако показати лица оних који се нису покорили злу и који су победили фашизам.

Програм ће отворити традиционално полагање венаца на Споменику ослободиоцима Београда и Споменику црвеноармејцу на Гробљу ослободилаца Београда, где ће заједно са српским пријатељима такође учествовати амбасадори бивших република Совјетског Савеза.

Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије, подсећају организатори „Бесмртног пука“ у Србији, додајући да многи Срби себе сматрају делом руског света, делећи исти систем вредности, те да је „простор нашег заједничког сећања знатно шири од државних граница“.

Организатори позивају учеснике акције да понесу фотографије својих рођака који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату или су се борили против фашистичке окупације Југославије у Другом светском рату, као и фотографије оних који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.

Такође, наглашавају да позивају грађане да се придруже манифестацији без обзира на идеолошке ставове и страначку припадност, уз молбу да се у знак сећања на наше хероје уздрже од политичких парола и неслагања.

„Бесмртни пук“ ће у Београду кренути у 17 сати из спомен-парка Ослободиоцима Београда, поред споменика Вуку Караџићу, Булеваром Краља Александра до Скупштине града Београда. На платоу испред Скупштине града биће уприличен свечани концерт. У част Дана победе у Комбанк дворани (Дому синдиката) у 19 сати биће одржана бесплатна пројекција филма „Собибор“.

У Крушевцу се учесници окупљају у 9.45 сати на Тргу костурница, да би у 10 часова почела шетња, после које ће бити положени венци на Слободишту и на Споменику руским борцима. Такође, у биоскопу „Крушевац“ у 12 часова биће приказан филм „Собибор“, а улаз је слободан.

Окупљање учесника манифестације у Краљеву почеће у 10 сати у парку код железничке станице на платоу испред Споменика где ће бити одржана и свечана академија. Шетња почиње у 11 часова, док је у 12 часова приказ филма „Собибор“ у биоскопу „Кварт“, а улаз је такође слободан.

Кад је реч о Нишу, учесници скупа се окупљају у 11.30 сати код логора, а шетња ће почети у 12.44, после које ће бити положени венци у центру града код Споменика ослободиоцима. И у Нишу ће бити одржана бесплатна пројекција филма „Собибор“ у сали „Дома Војске Србије“ у 14 часова.

Манифестација „Бесмртни пук“ организује се трећу годину заредом у Београду уз подршку Амбасаде Русије и Руског дома у Београду, као и партнерство Града Београда.

Покрет „Бесмртни пук“ је потекао у Русији. Формално се за годину почетка ове манифестације узима 2011. година, када је улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату. За само неколико година овај покрет је порастао на 1.200 градова и преко 12 милиона људи, од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од пола милиона грађана, на челу са председником Русије Владимиром Путином.

Прошле године ова манифестација је одржана у око 40 земаља света, укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе.

Српска војска: Десет плотуна за Дан победе

Прослава Дана победе над фашизмом у Другом светском рату започеће почасном артиљеријском паљбом са Савске терасе на Калемегдану, коју ће припадници Гарде Војске Србије извести испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа, данас у 17 часова.

Поводом празника, представници Министарства одбране и Војске Србије положиће венце сутра код Споменика ослободиоцима Београда и Споменика совјетском војнику на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату и код Споменика совјетским ветеранима на Авали.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201805081115525207-besmrtni-puk-obelezavanje/

 

Бесмртни пук трећи пут маршира Србијом

Учесници традиционалне акције 9. маја, на Дан победе, носиће портрете својих ближњих који су се борили против нацизма
 
Аутор: Александар Апостоловски
 
(Фото Светиалександарневски.рс)

На Дан победе улицама Београда и у више градова Србије, трећу годину заредом, маршираће „Бесмртни пук”, у знак сећања на учеснике Другог светског рата. Учесници акције 9. маја носиће портрете својих ближњих који су се борили против нацизма. Иако је иницијатива потекла у Русији, у Томску 2011. године, шетња потомака антифашиста који су се борили у Великом отаџбинском рату убрзо се проширила у више од 40 земаља света, као подсећање на хероје који су се супротставили фашизму и борили за слободу.

Координатор „Бесмртног пука” за Србију Сергеј Глушченко подсећа за „Политику” да је прошле године акција организована у Београду и Бањалуци, али да ће ове године, на иницијативу бројних српских удружења и невладиних организација, потомци бораца за слободу шетати улицама Београда, Ниша, Крушевца, Краљева, Крагујевца, Параћина. У Републици Српској свечана поворка ће прошетати Бањалуком и Требињем.

Грађанима Србије и Републике Српске прикључиће се и припадници руске дијаспоре, а локалне власти, нарочито у Београду, придружиле су се организацији манифестације која чува сећање на све оне који се нису покорили злу.

Због тога је, напомиње Глушченко, „Бесмртни пук” друштвени покрет у којем не учествују политичке партије и идеологије, већ људи који су поносни на допринос својих предака у победи у ослободилачким ратовима.

У недавно реновираном београдском Дому синдиката, након шетње кроз Београд, одржаће се премијера руског филма „Собибор”. Осим у Београду, истога дана филм ће бити приказан и у Берлину. Заснован је на истинитом догађају о једином успешном масовном бекству из немачког концентрационог логора у Другом светском рату.

Октобра 1943. године, поручник Црвене армије Александар Печерски, који као заробљеник доспева у логор смрти у Пољској, за три недеље успева да организује побуну затвореника из земаља западне Европе и Пољске. Један од најпопуларнијих руских филмских глумаца Константин Хабенски дебитује као режисер и тумачи улогу Александра Печерског, док команданта логора Карла Френцела игра холивудски глумац Кристофер Ламберт. Улаз ће за све посетиоце бити бесплатан.

Београд, поред Берлина, није случајно изабран за приказивање филма на Дан победе, што ће бити својеврсна европска премијера, после емитовања у Варшави, јер је прошлогодишњи „Бесмртни пук” у Београду био је један од најбројнијих у читавом свету изван земаља бившег Совјетског Савеза. Осим грађана који су шетали престоницом, у манифестацији су учествовали и министар Ненад Поповић и градски менаџер Горан Весић, али у својству грађана.

Покрет „Бесмртни пук” окупља све већи број људи широм света, што сведочи о жељи народа у тим земљама да очувају сећање на антифашизам. Пре три године у Русији је учествовало око 12 милиона људи, а од тада се број повећава. Најдужа колона била је у Москви, са 700.000 учесника марша. У шетњи је учествовао и председник Русије Владимир Путин, чији је отац учествовао у Другом светском рату.

„Бесмртни пук” маршира и у Сједињеним Америчким Државама. Прве шетње с портретима америчких војника с фронта одржане су на источној обали САД. Ове године, „Бесмртни пук” ће бити одржан у више од 20 градова Америке, а најмногољуднија акција је у Њујорку, где се марш одржава већ четврту годину заредом.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/403243/Besmrtni-puk-treci-put-marsira-Srbijom

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти