Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

"Бесмртни пук" прошао градовима Србије

Чепурин предводио „Бесмртни пук“ у Београду (видео)

Амбасадор Русије Александар Чепурин предводи акцију Бесмртни пук у Београду.

© Sputnik / Олег Иванов


Маша Радовић

Стотине Београђана, предвођених амбасадором Русије у Србији Александром Чепурином, учествало је у акцији „Бесмртни пук“, носећи портрете својих предака, како би обележили Дан победе над фашизмом.

Шетња је кренула око 17 сати из Рузвелтове улице и кретала се до Скупштине града Београда, где је на крају приређен свечани концерт.

У 19 сати била је пројекција филма „Собибор“ у Дому синдиката.

Покрет „Бесмртни пук“ настао је у Русији 2011. године, али се за само неколико година проширио на 1.200 градова широм света. Међу њима је од пре три године и Београд, а од ове и више других градова у Србији, као и у Републици Српској.

Након свечаног полагања венаца на платоу код Споменика ослободиоцима Београда, више хиљада грађана прикључило се „Бесмртном пуку“ на улицама главног града.

Грандиозну поворку предводио је српски огранак „Ноћних вукова“ и млади који су носили фотографије својих рођака страдалих у ратовима. Колона се Рузвелтовом улицом упутила према Булевару краља Александра, а крајње одредиште је била Скупштина Србије, испред које је био уприличен свечани концерт у част Дана победе над фашизмом. Након концерта у Комбанк дворани (Дому синдиката) приказан је филм „Собибор“.

Манифестација „Бесмртни пук“ организује се трећу годину заредом у Београду уз подршку Амбасаде Русије, Руског дома у Београду и Града Београда. У организацији заједнички учествује више српских и руских фондација и медијских кућа привржених очувању сећања на све жртве ратова против агресора.

 

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201805091115553885-besmrtni-puk-beograd-setnja-cepurin/

 

УЖИВО: «БЕСМРТНИ ПУК» МАРШИРА БЕОГРАДОМ

Датум публикације: 09 05 2018, 17:58

Ове године обележавамо 73. годишњицу Победе. У Русији и бројним земљама света одржаће се празничне манифестације. И ове године, 9. маја, поводом Дана Велике Победе у Другом светском рату, трећи пут заредом у Србији је организована акција „Бесмртни Пук“. Учесници акције марширају улицама градова Србије са портретима својих ближњих и тако показати лица оних који се нису покорили злу и победили фашизам!

Организатори «Бесмртног пука» у Србији су позвали учеснике да понесу фотографије својих рођака који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату, борили се против фашистичке окупације Југославије у Другом светском рату, као и фотографије оних који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.

У Београду — сви који желе да учествују окупљају се у 16:30 код гробља «Ослободиоца Београда» у Рузвелтовој улици. Тамо полажу цвеће, а у 17:00 колона креће по маршрути Спомен-парк Ослободиоцима Београда (Ул. Рузвелтова) — споменик Вуку Караџићу — Булевар Краља Александра — Скупштина града Београда. На платоу испред Скупштине Града биће одржан свечани концерт.

У 19:00 у Дому синдиката биће одржана премијера руског филма «Собибор» са српским титловима.

Акција «Бесмртни пук» је већ успешно одржана у седам градова Србије и Републике Српске, а то су: Ниш, Краљево, Крушевац, Крагујевац, Параћин, Бања-Лука, Требиње.

 

Источник - видео и текст - https://srb.news-front.info/

 

(ВИДЕО) ПРАВИ СПЕКТАКЛ У БЕОГРАДУ: КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ!

Датум публикације: 10 05 2018, 15:25

У Београду је јуче, поводом Дана победе над фашизмом, почео свечани марш «Бесмртног пука» у којем је учествовало неколико хиљада људи.

Поворка је почела у 17 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда, колона је кренула Рузвелтовом улицом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда, где је био одржан свечани концерт вокалних и драмских уметника из Србије и Русије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да се Дан победе прославља у Русији и Србији, јер је то заједничка победа две државе.

Ово је празник са сузама у очима, платили смо га милионима жртава. Ово је српски марш, али се ове године пук одржава у 68 земаља света. Хвала српска браћо и срећан празник — рекао је Чепурин и позвао на минут ћутања.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић захвалио се ветеранима и жртвама на годинама слободе које су платили својим животом.

Данас је Србија свет, Србија је присутна на највећем маршу у Москви и имамо разлога да будемо поносни што смо се борили на правој страни и победили — рекао је Селаковић и пожелео да марш постане традиција.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да је данас у свет отишла слика заједништва Руса и Срба и два председника, Путина и Вучића.

Ми смо били на страни истине и правде и зато смо победили — рекао је Поповић и истакао да морамо да се сећамо, јер народ који нема сећање нема ни будућност.

Министар је казао да није било Русије са 25 милиона жртава и Србије са милион жртава, данас цела Европа не би била слободна.

 

Преузето је са https://news-front.info

 

ВИДЕО, ФОТО: «БЕСМРТНИ ПУК» МАРШИРА БЕОГРАДОМ, ОВАКО ЈЕ У СРБИЈИ ПРОСЛАВЉЕН ДАН ПОБЕДЕ

Датум публикације: 10 05 2018, 15:40

У Београду је јуче, поводом Дана победе над фашизмом, почео свечани марш «Бесмртног пука» у којем је учествовало неколико хиљада људи.

У првим редовима су били амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министар за рад Зоран Ђорђевић, министар иновација и технолошког развоја Ненад Поповић, градски менаџер Горан Весић, генерални секретар председника Никола Селаковић.

Акција је почела у 17 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда, колона је кренула Рузвелтовом улицом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда, где је био одржан свечани концерт вокалних и драмских уметника из Србије и Русије.

Поворку предводи бајкери «Ноћни вукови» на својим моторима. Међу учецницима су били потомци настрадалих у Другом светском рату које су новили фотографије својих предака.

 

 

Преузето је са https://srb.news-front.info

 

Трећи „Бесмртни пук“ у Београду: Заједничка победа Руса и Срба

 

Дмитриј Лане
 
Треће пролеће заредом, на Дан Победе хиљаде људи са портретима својих рођака који су се борили у Другом светском рату изашли су на улице српских градова. Два града Републике Српске – Бањалука и Требиње, шест градова Србије – Краљево, Параћин, Ниш, Крагујевац, Крушевац и Београд у такт ратних песама корачали су у маршу сећања. Дописница Russia Beyond на српском Катарина Лане је разговарала са неким од учесника „Бесмртног пука“ у Београду.

У групи празнично расположених људи у очекивању почетка марша поред Новог гробља стоји скромно обучени старији мушкарац са црно-белим портретом човека чије је име написано руком.

Петар Васић

Петар Васић: „То је мој најстарији брат Реља Васић, рођен 1924. Завршио је нижу гимназију у Тузли, вишу у Београду са десеткама. Студент, комуниста, Бањички логораш. Он је погинуо 19. априла у Славонском Броду 1945. године. Дан Победе за мене је пут у живот, који су мени дали Реља и још два моја брата, Драгољуб и Страхиња. Они су погинули у логорима, а ја и данас живим и ту сам. 

Одјекују песме из Другог светског рата, људи везују георгијевске лете, деле цвеће. „Бесмртни пук“ ће проћи традиционалним путем: Рузвелтовом, булеваром кнеза Александра до Скупштине. Београђанка Гордана Ћетковић не може да задржи сузе говорећи о својим родитељима. Црно-белу фотографију и њихове медаље држи у рукама. 

Гордана Ћетковић

Гордана Ћетковић: „Отац ми је дипломата, професор француског језика са Сорбоне, а мајка дипломирани правник са Београдског факултета. Мој отац је дошао из Француске да би учествовао у подизању устанка у Србији и ово је захвалница Јосипа Броза за учешће у Петој офанзиви на Сутјесци, где је отац био рањен. Учествовао је у борбама заједно са Црвеном армијом у ослобођењу Београда у саставу Црногорске бригаде, која је прва ушла у Палату Албанија и подигла заставу заједно са црвеноармејцима. То морам да нагласим, јер ревизионисти бришу нашу историју. Он је завршио на Голом отоку, седам година га је мама чекала. Преживела је тортуре Немаца, радила до краја и умрла је у 92 години на моје две руке. Она је сахрањена овде на Новом гробљу. Они су гинули за истину и за правду и ја поносно марширам за њих, моје синове, моје унуке и, ако Бог да, за праунуке, да се никад не понове страхоте рата и да нам историја буде учитељица живота! 

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин је положио венце испред споменика ослободиоцима Београда заједно са делегацијом кадета који су допутовали из Русије.

Ови млади људи часно носе униформе, чувају сећање на подвиге својих предака, који би се поносили таквим потомцима.

Платон Соколов

Платон Соколов, полазник Московског кадетског корпуса „Хероји Севастопоља“: „Наше деде и прадеде су нам по цени живота омогућиле мирно небо над главом. Ми смо слободни људи, и нисмо под чизмом фашистичких снага. Мој прадеда је био тешко рањен. Шрапнел који су извадили је био поред самог срца. Али он је и данас жив, а ја сам полазник кадетског корпуса, јер желим да наставим његово дело, да браним отаџбину и мир на Земљи.“ 

Пуковник Александар Крамаров и питомци кадетског корпуса

Заједничке фотографије са руским кадетима су желели сви Београђани. А њихов командир Александар Крамаров је обећао да ће најесен на Дан ослобођења Београда поново доћи и донети још већу групу младих руских војника.

Пуковник Александар Крамаров, предавач Московског кадетског корпуса „Хероја Севастопоља“: „Братске словенске односе су сачували само Русија и Србија. Овде се то одлично осећа. То се види у очима Београђана, то се види када дечаци у униформама иду улицом. Мој отац Григориј Крамаров је прошао цео рат. Регрутован је 1939. и носи је униформу до 1946. Ми васпитавамо нашу децу управо на таквим примерима.“

Транспарент на ком пише „Бесмртни пук Србија“ широк је колико и улица. А иза њега стоје Александар Чепурин, Горан Весић, Зоран Ђорђевић, Никола Селаковић, Ненад Поповић и стотине Београђана и гостију из других градова. Одјекује марш и колона је кренула Рузвелтовом. Људи са прозора машу заставама, а испред „Бесмртног пука“ полаку се крећу „Ноћни вукови“ са заставама Србије и Русије.

Русија и Србија су поново корачале раме уз раме, као и пре 73 године, када су једног оваквог пролећа наши народи извојевали тако тешку и нама драгу победу.

 

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

 

 

Преузето је са https://rs.rbth.com/

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти