Председник је истакао, поводом информација да неке западне земље желе да се укључе у финалну фазу процеса, да је Србија задовољна да посредује ЕУ, али да не види што се у наставку дијалога у процес не би укључиле и Кина и Русија, ако 10 земаља мисли да се укључи.

"Што да буду укључене само земље које признају независност Косова", приметио је.

"Да ли је могуће донети решење без САД и Русије? Није реално. Те земље морају бити обавештаване и сагласне с тим што би био евентуални договор", рекао је Вучић.

Он је додао да, ако договора нема, онда нам предстоји тешко време.

Ипак, указује, веће су могућности да договора нети, имајући у виду платформу какву је предлагала Пристина ових дана.

"Када изађете са таквом платформом и изјавама јасно је да неко не жели да дође до договора и видите тачно на чију подршку рачунају", нагласио је Вучић.

Указао је да је из изјаве Рамуша Харадинаја да ће они сачекати Србе да признају Косово, а онда прихватити помирење са њима, могло да се види да Албанци живе у свом филму у којем су само они жртве.

"Ја никада нећу рећи да су Срби само жртве. Код Албанаца нема реалног сагледавања садашњости, а још мање реалног и рационалног сагледавања будућности. Зато не треба да се чудимо шта се дешава", казао је Вучић.

Рекао је да је задовољан што су, на пример, учесници фестивала "Мирдита-добар дан" могли да дођу у Београд, и "кесе ђубрета" да поспу по његовој глави и земљи, што, сматра, говори о њиховом васпитању, али и нашој слободи и демократичности, јер ми рачунамо на већу снагу наших аргумената.

На питање да ли ће бити означени они који треба да одговарају због предаје Косова, Вучић је истакао да је за њега била страшна наша неодговорност од 2006. до 2011, али да није била много мања ни 1999.

"Посао нас политичара није само да водимо патриотску политику, већ да израчунате ствари, да водите одговорно земљу, не додворавате се народу. Није одговорно да водите земљу у сукоб против 1.000 авиона, а да имате пар који су слепи и без муниције", приметио је и додао да смо "наш посао лоше обављали и после Другог светског рата, али и после Првог светског рата".

 

Вучић је истакао да смо неке делове јужне Србије добили после Берлинског конгреса, и да смо имали убијане српске конзуле у Приштини крајем 19.века. С тим у вези је казао да треба имати у виду да Косово није увек било наше, и да они који тако тврде треба да прочитају те књиге.

"Увек је постојала борба око Косова. О начину на који је убијен наш конзул у Приштини написано је неколико књига. Много, много смо грешили, али не треба заборавити да се крајем 17. века велики део становништва иселио са КиМ, јер су наши људи били под сталним ударима Арбанаса", указао је он.

Поручио је да не треба да се жалимо и кукамо, јер нисмо увек били свеци, и у историји су се дешавале многе ствари.

Навео је да некада у Војводини нисмо имали ништа, а данас је то доминантно српска, иако мултиетничка територија.

"У политици скупо плаћате грешке. Немамо светклих тренутака по питању КИМ. Зато сам поносан што смо се паметно и одговорно понашали протеклих пет година, а да ли ћемо успети да извучемо највећу корист по наше становништво остаје да се види", закључио је он.

 

ВУЧИЋ: МОЈ ПОСАО ЈЕ ДА БРИНЕМ О СРБИЈИ, ДО КРАЈА ЈУНА ОЧЕКУЈЕМ НАСТАВАК ДИЈАЛОГА СА ПРИШТИНОМ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен пре краја месеца.

Вучић је у Палати "Србија" казао да је заузет 27. и 28. јуна, и да тада неће бити у Бриселу, али да ће бити на располагању за остале датуме.

"Нека они одлуче о датуму, ја сам спреман да разговарам, али пре свега тражећи да се поштује Бриселски споразум и да га друга страна поштује", казао је Вучић и нагласио да жели да се постигне неки договор са Приштином.

Он је додао да је његов посао да брине о Србији и да је сачува од сукоба.

"Мој посао је да бринем о земљи, да сачувам земљу од свих сукоба и ратова и зато желим да учествујем у свим разговорима", казао је Вучић и додао да док је он председник "неће бити нових Олуја против српског живља".

Он је рекао да су 2001. и 2002. године Србију уверавали да ће се средити стандарди, па да ће се онда бавити питањем статуса Косова.

"После 2003. године и убиства председника Владе и још жешћих напада на Србе са Косова и Метохије, дошла је 2004. и рушење и паљење наших цркава и брутално протеривање 1.000 наших људи са својих огњишта. То је био начин да се са стандарда пређе на статус", рекао је председник Србије.

Вучић је оценио да је "свакоме јасно да Албанци неће да испуне стандарде ни за 50 година".

"Данас се види координисана, осмишљена акција, испланирани напади на Србе са Косова и Метохије. То нису случајни напади", изјавио је српски председник и још једном додао да зато жели да се с Приштином постигне неки договор.

ВУЧИЋ: НЕМАМ РАЗУМЕВАЊА ЗА ПОЛИТИЧКЕ ПРОТЕСТЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да га не интересују најаве протеста политичких странака, оних који су, каже, уништили земљу, а сада хоће нешто да протестују, јер им је мало пара.

Вуцић је одговарајући на питања новинара у вези најаве протеста неких политичких организација рекао да такви треба да "гутају кнедле" од срамоте шта су овој земљи урадили.

Може, каже, да разуме протесте малинара, на пример, али нема разумевања за политичке протесте, јер их најављују људи који су "покрали много пара, живели као бубрег у лоју, људи који имају на десетине и стотине милиона евра".

Како је додао, једни имају 25 милиона евра, други добијају 200.000 од катарске амбасаде из Берлина или више од пет милиона од хонгонгшког енерегетског магната.

Међутим, приметио је, изгледа да паре недостају, па сада све ресурсе улажу у медије.

Вучић је навео да нико не сме да објави било какву везу између Драгана Шолака и Драгана Ђиласа, људи који су варали целу земљу из Дајракт медије око њене продаје и сакривали преко осам оф-шор компанија.

Навео је да сада кажу да нема проблема да то продају партнерима из ККР, а уз то су дали НУНС-у бескаматну позајмицу, на шта каже - "толико о независности".

 

Разговарао је о томе са неким амбасадорима, указао на двоструке аршине и да би њега, да је он урадио нешто слично, обесили не на Теразијама, него у Бриселу или Вашингтону, а сада ћуте.

"Сада ти криминалци хоће да протестују. Мало им пара па им сад треба мало власти, како би били још богатији. Нека дођу да вичу, викаћу и ја са њима и нема проблема. Само немој да тражите од мене да те криминалце постављам за премијере или нешто слично" рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише поруке опозиције, нарочито Вука Јеремића, новом градоначелнику "да се више бори против корупције", Вучић је рекао да није стигао да прати јучерашњу седницу, али да онда када дође до тога да они најокорелији говоре о борби против корупције остаје само да слегнете раменима и кажете "дошло је задње време".

"А видело се да нису нарочито стручни", рекао је Вучић

Он је додао и да нови градоначелник мора да води жешћу борбу против корупције.

Извор: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:731781-Vucic-Ne-vidim-zasto-se-u-nastavak-dijaloga-o-Kosmetu-ne-bi-ukljucile-Rusija-i-Kina