Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Ансамбл "Александров" долази у Србију

Ансамбл "Александров" добија парк у Београду

"Након прошлогодишње авионске трагедије, обновљени ансамбл 'Александров' ће наступити у Београду и Србији у петак увече у  Центру 'Сава'", рекао је на конференцији за новинаре у Старом двору заменик градоначелника Андрија Младеновић.

Младеновић и Јевтић најављују откривање спомен-табле руском ансамблу
Младеновић и Јевтић најављују откривање спомен-табле руском ансамблу "Александров”

Младеновић је том приликом захвалио министру културе Владану Вукосављевићу на иницијативи да парк без формалног назива понесе име по прослављеном ансамблу руске армије, коју је Комисија за именовање тргова и улица Града Београда са задовољством прихватила.

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић истакла је да је сваки од наступа ансамбла "Александров" у српској престоници представљао посебан доживљај за домаћу публику, уз подсећање да је један од наступа био у време санкција, а други одмах након бомбардовања Србије 1999. године.

Представници руске амбасаде и Руског дома у Београду захвалили су на овој иницијативи, и указали да је именовање парка по ансамблу руске армије "Александров" одраз веома добрих односа два народа.

Догађају је присуствовала и председница Комисије за именовање тргова и улица Града Београда Јасмина Митровић Марић, која је истакла да је идеја о именовању парка по ансамблу "Александров" у нашој престоници постојала и раније, али да је прошлогодишња трагедија убрзала тај процес.

"Представнике ''Александрова' у петак ће примити и председник републике Србије Александар Вучић", наведено је у саопштењу.

Преузето је са https://rts.rs

 

Гест без премца у свету: Овако се Србија одужила хору „Александров“

Богата историја ансамбла тесно је испреплетена са историјом Совјетског савеза и савремене Русије

© Sputnik/ Владимир Вяткин


Никола Јоксимовић
 
Надалеко чувени хор „Александров“, који је 25. децембра 2016, у трагичној авионској несрећи, изнад Црног мора изгубио половину својих чланова, добиће у петак 10. новембра парк у Београду.

Tако ће досад безимени парк, међу Београђанима познат као Девојачки, између Споменика цару Николају и Руског дома, биће назван Парк Александров, у част овог хора, који ових дана у Србији наступа по 12. пут.

Од свог оснивања 12. октобра 1928. (идуће године хор слави 90 година постојања), хор је наступао широм света проносећи дух руске културе и песме, али и на првим линијама фронта током Другог светског рата. Ансамбл је задесила велика несрећа када је летео за Сирију како би одржао концерт у руској бази Хмејмим.

Иницијатива да се парк назове именом хора Александров потекла је од српског министра културе Владана Вукосављевића, непосредно пошто се догодила несрећа изнад Црног мора, а одборници Скупштине града Београда једногласно су је усвојили у априлу ове године.

У петак, 10. новембра, у 9 часова у парку ће бити откривена спомен-плоча са новим именом парка, а наступиће и део хора „Александров“, најављено је на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.

Прес-аташе руске амбасаде Јуриј Пичугин захвалио је српским институцијама и грађанима Србије на гесту који је, како је рекао, без преседана у свету. Називање парка именом хора Александров је почетак нове етапе руско-српске културне сарадње, каже Пичугин.

„Ми поштујемо околности које су повод за именовање, али, у ствари, ово посвећивање парка ансамблу Александров, не значи само тугу и поштовање према погинулим члановима и пријатељима Србије, већ истовремено и знак поштовања према младости, према новим генерацијама ансамбла“, каже Пичугин.

Он подсећа да је ансамбл долазио у Србију у најтежим тренуцима, током санкција и непосредно после бомбардовања, а песме на српском језику налазе се на почасном месту репертоара ансамбла.

Турнеја у оквиру које „Александров“ гостује у Србији део је меморијалне турнеје, каже Пичугин, у организацији словеначког „Фестивала словенске културе“. Хор ће, поред Србије, посетити и Републику Српску, Хрватску и Словенију, каже Пичугин, а српски део турнеје је најдинамичнији.

„’Александров‘ ће боравити у Србији два дана, и то ће бити најинтензивнији програм на турнеји. Свечаност почиње пријемом код председника Србије Александра Вучића, потом ће уследити свечана церемонија именовања парка, 10. новембра увече биће велики концерт у Сава центру. Једанаестог новембра биће велики догађај код Сомбора у Бездану у Музеју батинске битке. Све ће се завршити 11. новембра концертом у хали Спенс у Новом Саду“, каже Пичугин.

Идеја да се један београдски парк назове именом хора Александров постојала и пре трагедије, каже Јасмина Митровић Марић, председница Комисије за именовање улица, тргова и споменике.

„Када причамо о ансамблу ’Александров‘, говоримо да је он руски културни бренд, али ’Александров‘ је светски бренд који долази из Русије. Нешто што умногоме чува и традицију, песме, игре, занос…“, каже Марићева.

Она је подсетила да је српско-руска културна сарадња интензивна у оба смера.

Комисија којом председава, каже Марићева, није имала никаквих дилема да именом хора Александров назове Девојачки парк, зато што се тиме „затвара једно фино тројство“.

„На почетку је Споменик цару Николају, човеку који је много учинио за нас, потом иде Парк Александров и завршава се Руским домом“, каже Марићева.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

(ВИДЕО) КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ ДОЛАСКА АНСАМБЛА АЛЕКСАНДАР У СРБИЈУ

У Старом двору у Београду је одржана конференција за штампу поводом доласка обновљеног ансамбла Александар у Србију. Ово гостовање ће бити 12. наступ ансамбла пред српском публиком. Поред наступа 10. новембра у Сава Центру, чувени ансамбл ће 11. новембра наступити у хали Спенс у Новом Саду.

Андреја Младеновић је испред скупштине града напоменуо да је ансамбл «Александров» 11 пута гостовао у Србији, и да тиме што ће парк у коме се налази споменик Николају Другом понети име славног ансамбла, само учврстити везе два народа — руског и српског.

Заменик директорке руског дома Василиј Галактионов је истакао да му је веома драго што се традиција доласка ансамбла у Србију наставља.

фото Лола Ђорђевић

Аташе за штампу при руској амбасади Јури Пичугин је на почетку изразио захвалност граду Београду, Београђанима, министарству Културе и председнику Србије Александру Вучићу на почасти која је указана ансамблу тиме што ће парк понети име ансамбла.

Академски ансамбл песама и игара руске армије «Александров» сматра се симболом и поносом руске културе. Има традицију дугу чак 87 година.

Њихов репертоар обухвата више од 2.000 песама, а међу њима се налазе и српске песме од којих је песма «Тамо далеко» на неки начин постала визит карта ансамбла.

У целом свету овај ансамбл стављају у ранг са руским брендовима као што су Бољшој театар, Ермитраж, Третјаковска галерија и музеј московског Кремља.

Ансамбл броји више од 200 људи, а тренутно је у његовом саставу  285 уметника, што је исто броју као и пре трагедије у којој је ,25. децембра 2016. године, 64 чланова изгубило животе у стравичној авионској несрећи.

Турнеја, у оквиру које ће ансамбл Александров наступити у нашој земљи, се може назвати препородом ансамбла.

 

Ирена Тонић/ Лола Ђорђевић

 

Преузето је са https://srb.news-front.info/

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти