Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Русије у Деспотовцу

Чепурин: Отворено и искрено пријатељство

 

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је у Деспотовцу да између српског и руског народа постоји отворено и искрено пријатељство и да је на политичарима да га оперативно развијају, кроз сегменте образовања, културе, туризма, економије.

"Стало нам је да то пријатељство продубљујемо", рекао је Чепурин, синоћ, на отварању Канцеларије српско - руског пријатељства у Деспотовцу, преноси Танјуг.

Отврању канцеларије присустовали су председници општине Деспотовац Дејан Ненадовић и председник Скупштине општине Деспотовац Владо Милошевић.

У домену образовања постоји огроман потенцијал и подржавамо да се, на локалним нивоу, учи руски језик, што отвара могућност младима Србије да наставе школовање можда и у Русији, истакао је Чепурин.

Србија и Русија су све ближе, а везе између Србије и Русије трају од 15. века од Светог Саве и Стефана Немање и то нас обавезује, а учење руског језика још ће нас више повезивати, лакше ћемо сарађивати и у привреди где су потенцијали огромни и где је сарадње све више, оценио је Чепурин.

Чепурин се захвалио општинским властима Деспотовца што су омогућиле отварање Канцелару у овом граду и Канцеларији и Основној школу "Стефан Високи" уручио стотину књига.

"Реч деспот на руском језику није баш лепа, а на српском лепо звучи, као што грозни (Иван) на руском лепо звучи а на другим језицима не", рекао је Чепурин.

Председник Канцеларије Слободан Стојановић поклонио је Чепурину литру шљивовице и Монографију села Милива код Деспотовца.

Отврању канцеларије присустовали су генерални секретар председника Републике Недељко Тењовић, саветник председника Републике Станислава Пак, председници општине Деспотовац Дејан Ненадовић и председник Скупштине општине Деспотовац Владо Милошевић.

После отварања Канцеларије, Чепурин је присустовао и отварању традицоналне културне манифестације 22. Дани српског духовног преображења, која ће трајати до 28. августа.

У току јучерашњег поподнева Чепурин је посетио и средњовековни манастир Манасију код Деспотовца.

 

Извор: РТС

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти