Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Русије положио венац поводом Дана заштитника отаџбине

Представници Aмбасада Русије, Белорусије, Украјине и Азербејџана и града Београда данас су положили венце на споменик Ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику, а поводом обележавања Дана заштитника отаџбине - државног празника Руске Федерације.

Венце су положили амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, отправник послова амбасаде Украјине Александар Кириченко, саветник амбасадора Азербејџана, секретар Привременог органа Београда Горан Весић, представници Министарства одбране и Војске Србије...

Амбасадор Чепурин је у спомен књигу написао: "Поводом Дана бранилаца Отаџбине, изражавамо дубоко поштовање подвигу војника, који је заштитио Отаџбину и донео европским државама ослобођење од фашизма. Вечна слава јунацима".

Весић је након полагања венаца рекао новинарима да је данашњи дан прилика да се Београд одужи храброј Црвеној армији.

"На данашњи дан, када Русија одаје признање и захвалност својим војницима, Београд се са поносом сећа храбре Црвене армије", рекао је Весић и додао да је октобра 1944. године, 960 официра и војника Црвене армије изгубило животе ослобађајући Београд, као и око 3.000 припадника Народно-ослободилачке војске Југославије.

Весић је рекао да је данашњи дан прилика да се подсетимо и улоге коју је Црвена армија одиграла у Другом светском рату, када је више од 8,5 милиона њених припадника погинуло у борби против највећег зла у историји човечанства - нацизма и какав је њен допринос свету какав је данас, у коме се признају разлике, у коме људи могу слободно да живе и у коме се не убијају само зато што припадају некој другој раси, вери или нацији.

"Зато Београд данас, са дужним пијететом, одаје пошту свим борцима, како црвеноармејцима, тако и нашим борцима који су погинули за слободу нашег града и славу наше отаџбине. Хвала им", закључио је Весић.

Чушев је одао пошту палим херојима уз речи: "Слава херојима ослободиоцима".

"Поводом Дана бранилаца отаџбине, народ Украјине изражава дубоко поштовање подвигу војника, који су заштитили Србију и донели европским народима ослобођење од фашизма. Вечна им слава", порука је представника Амбасаде Украјине, док је представник Амбасаде Азербејџана написао: "Слава и вечни помен ослободиоцима Београда".

Венци су положени уз државне и војне почасти и интонирање химни Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Азербејџана и Србије.

Руска Федерација слави Дан заштитника отаџбине одајући признање и захвалност војницима, ветеранима, војске и морнарице, интернационалним војницима и породицама оних који су били или су у ратном строју.

Извор: РТВ

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти