Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Русије на прослави 70. годишњице пробоја Сремског фронта

18. априла 2015. године Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин узео је учешће у државној церемонији поводом прославе 70. годишњице пробоја Сремског фронта у Другом Светском рату, кои је постао највећа заједничка операција совјетске и југословенске војске. Амбасадор Русије положио је венац ка спомен-комплексу „Сремски фронт“ у Батровцима. У својем говору изјавио је следеће.

"Дозволите да Вам честитам годишњицу велике српске Победе у Срему у највећем и најокрутнијем рату у историји човечанства. Честитам 70. годишњицу пробоја Сремског фронта!

У овој бици су погинули и совјетски црвеноармејци. 1100 од 31 хиљаде совјетских војника, који су погинули ради ослобођења Србије. Тих година овде су се борили совјетски стрељачки корпуси, ваздухопловне дивизије чак и речна флотила. У овој бици на страни истине и добра раме уз раме су били не само Срби и Руси, него и други југословенски народи, други совјетски народи. То је било своје врсте ратно јединство словенског света.

Србија и Русија су се од првог до последњег дана рата борили против немачко-фашистичких освајача одважно и не штедећи себе. Наши јунаци су показали најбоље врлине наших народа: чврстину карактера, храброст, веру, љубав према Отађбини. Наши хероји су спасили нас од ропства, обезбедили су независност и достојанство наших земаља.

Мало је других народа, који би су толико часно и дајући све од себе борили су се у овом рату. О томе је говорио Владимир Путин када је у октобру прошле године долазио за 70. годишњицу ослобођења Београда.

У Руској Федерацији са великом пажњом су пазили на ветеране и сада воде бригу о њима. Њима се пружа велика материјална подршка, обезбеђују се материјалне преференције. Али ипак најглавнија ствар за ветеране јесте да осећају поштовање и пажњу према себе: и од властију и од друштва. Они морају да знају: сећамо се и поносни смо на њих.

У складу са наредбом Председника Владимира Путина ветеранима се додељују јубиларна одликовања поводом 70. годишњице Победе. 7. маја у Амбасади ће се одржати свечани пријем, а 9. маја Председник Србије Томислав Николић и јединица Оружаних снага Србије ће се налазити на Црвеном Тргу у Москви на Паради Победе. За три седмице руски и српски војници ће проћи у свечаном дефилеу по Црвеном тргу. То ће бити величанствени спектакл. Желели бисмо да покажемо Параду у директном преносу на једном од тргова Београда, ако ће нас морално подржати Канцеларија Градоначелника.

Дајемо признање, велико поштовање и захвалност патриотима Србије, јунацима Срема. Нисмо заборавили и нећемо заборавити Ваш подвиг!"

Фото ТАНЈУГ

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти