Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Александар Чепурин у радној посети Крагујевцу

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин 15 и 16 априла је бораво у дводневној, радној посети Крагујевцу.

 

Поред бројних активности, организован је и пријем, на којем се о односима наших земаља говорило с градоначелником Верољубом Стевановићем и председником Скупштине града Сашом Миленићем.

 

- Односи са Србијом увек су били добри. Званични дипломатски односи успостављени су у годинама након Другог српског устанка и кроз историју нису мењани. Важно је да поштујемо наслеђе, али морамо да размишљамо и о моделима како ћемо да градимо будућност – рекао је том приликом Чепурин.

 

Према његовим речима, Србија је један од значајнијих партнера Русије на Балкану, а Русија убудуће намерава да ради на повећању ефикасности заједничких пројеката.
- Перспективе су добре, нарочито после недавне посете српске делегације када су подстакнуте значајне могућности. Сарадња мора да буде узајамна, повољна за обе стране, а таквих праваца има више – казао је руски амбасадор.

 

Како је објаснио, та сарадња превасходно се односи на област енергетике, јер је руски „Гаспром“, као већински власник НИС-а већ уложио значајна средства у развој.
Чепурин је најавио и скорији почетак градње српског дела међународног гасовода „Јужни ток“ и реализацију уговора са „Железницом Србије“ за модернизацију инфраструктуре у тој области.

 

Чепурин је још рекао да постоје политичка воља и потенцијали да се оствари сарадња и у областима какве су пољопривреда и банкараство и подсетио да неке крагујевачке фирме, као што су „Гома лајн“ и „Куч компани“, већ извозе на руско тржиште.
Могуће је и успостављење односа између Крагујевца и руског града Смоленск (налази се у области између Москве и Минска), али ће се све одвијати ускладу са могућностима, јер, каже Чепурин „не зависи увек све од нас, него од политике коју воде владе наших земаља“. Такву идеју, град Крагујевац спремно прихвата, каже градоначелник Стевановић, и након разговора, од Чепурина очекује посредовање.

 

Амбасадор Русије, Александар Чепурин, пре пријема положио је венац крај споменика Црвеноармејцима у Крагујевцу и посетио погоне успешне приватне фабрике „Форма идеале“. Такође, пред бројним студентима, одржао је и предавање на Економском факултету на тему „Перспективе развоја руско-српског друштва“.

 

Материјал је преузет са веб-странице www.sumadijapress.co.rs

 

Категорије: Економија Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти