Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор Александар Чепурин на конференцији "Јужни ток - еволуција гасовода"

11. јула Амбасадор Русије Александар Чепурин ју узео учешће на конференцији "Јужни ток - еволуција гасовода", која је одржана у Београду, у организацији „Natural gas Europe”.

 

На конференцији су такође говорили Премијер Србије Ивица Дачић, министри Милан Бачевић и Зорана Михајловић, представници Гаспрома, конзорцијума „Јужни ток” и привредног сектора у Србији.

 

Амбасадор је изјавио да Руска Федерација придаје велики значај реализацији паневропског пројекта "Јужни ток" који ће омогућити повезивање источних и западних делова Европе.

 

Русија придаје велики значај "Јужном току" с обзиром на позитивна европска усмерења ка европском уједињењу, рекао је Александар Чепурин.   Амбасадор је истакао да ће то бити нови корак у процвату Европе, која више неће бити ограничена никавим "берлинским зидовима".

 

Због тога, додао је, председник Русије Владимир Путин, није без разлога присуствовао почетку радова на том великом инфраструктурном пројекту.

 

Србија и Русија ће увек бити део једног европског континента, поручио је Чепурин и истакао да је "Јужни ток" један од највећих инфраструктурних пројеката у Европи, који повезује источне и западне делове тог континента. 

 

Он напоменуо да је "Јужни ток", међународни пројекат, у коме су осим руских, присутни и акционари из Немачке, Француске и Италије, а у пројекту учествује 10 земаља.  "Јужни ток"ће до 2020. године обезбедити око 10 одсто европских потреба за гасом, односно њиме ће дотицати 63 милијарде кубика, од потребних 630 милијарди.  

 

Александар Чепурин је указао на позитивне перспективе развоја тржишта гаса у Европи, с обзиром да је ове године у ЕУ потрошња гаса повећана за 12 одсто.

 

Реализација тог великог пројекта је посебно значајна, у условима економске кризе, јер омогућава додатне инвестиције, запошљавање људи и економски раст, додао је Чепурин.

 

Он је изразио очекивање да ће и Србија и Русија, као партнери у том пројекту испунити своје уговорне обавезе.

 

Извор: ТАНЈУГ

 

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти