Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Амбасадор А.Чепурин у посети Лозници

Руски амбасадор у Лозници

Са градоначелником Лознице и привредницима тог краја разговарао је амбасадор Русије Александар Чепурин.

Амбасадор Русије Александар Чепурин посетио је Лозницу и разговарао са градоначелником и локалним привредницима који извозе у Русију.

Амбасадор Чепурин положио је венац крај споменика руској болничарки из Првог светског рата Дарји Александровној Коробкиној, која је погинула на планини Гучево помажући српским рањеницима.

„Русија је у августу усвојила програм убрзаног економског развоја до 2024. године и надамо се да ће томе допринети и међународна сарадња са другим земљама. Ми смо отворени и за сарадњу са Србијом и градом Лозницом и надамо се добрим резултатима”, рекао је Александар Чепурин, амбасадор Русије.

„Ми имамо привреднике који извозе на руско тржиште, на територију Руске федерације, то су углавном воћари, најчешће у области производње јагодичастог воћа”, наводи Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/3347570/ruski-ambasador-u-loznici.html

 

ЧЕПУРИН У ЛОЗНИЦИ, НА ГУЧЕВУ И ТРШИЋУ: Хвала вам, браћо Срби!

 

Руски амбасадор у Србији посетио фабрику „Нели“, која највише извози на руско тржиште, Вуков Тршић и Гучево, где је Српска краљевска академија научника и уметника подигла споменик Дарји Александровној Коркобини

ЛОЗНИЦА - Александар Чепурин, руски амбасадор у Србији, који је, у петак, читав дан провео као гост Лознице, после разговора са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима, посетио је фабрику кондиторских проозвода „Нели“, која највише извози на руско тржиште, Вуков Тршић и Гучево, где је Српска краљевска академија научника и уметника подигла споменик руској младој болничарки Дарји Александровној Коркобини, која је, у октобру 1914, године, погинула на тој планини, збрињавајући дневно и по сто српских јунака из великог рата.
 
Амбасадор се, у друштву градоначелника Лознице, Видоја Петровића, представника Српске краљевске академије научника и уметника, сусрео у срдачном разовору са аутором споменика, академиком Драгољубом Драгом Мирковићем, који је на сјајан начин, у том делу, спојио православне крстове, руски и српски.

- Споменик је дивно урађен и, од срца, се захваљујем скулптору Драгу Мирковићу, Србији, граду Лозница и СКНУ – рекао је Чепурин за „Новости“. - Врло ми је мило и драго што је изабрано и изузетно место за њега. Осећам, на најбољи начин, да је овај споменик, за који је издвојено доста рада, труда, времена урађен са пуно љубави, како се и о њему и брине. Дарја је била изузетна, а ово је изузетна пажња и још један светао пример из историје наша два народа, што и треба да се негује.
 
Извор: http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0.489.html:764727-CEPURIN-U-LOZNICI-NA-GUCEVU-I-TRSICU-Hvala-vam-braco-Srbi
 

Дарју Црква слави као свету великомученицу

Јадрани памте младу руску болничарку која је погинула 1914. Град Лозница и Епархија шабачка одужују се хероини

Протођакон др Љубомир Ранковић, каже да” Дарја у Епархији шабачкој, у овом делу Србије, већ слови, слави се и спомиње као света великомученица”. На иницијативу Града и Епархије, речено је, биће предложена да буде уписана у диптих (књигу) светих Српске православне цркве, као прва Рускиња и прва девојка, “а девичанство је управо основ вере Христове”.

Јадрани ће, саборно као и до сада, на једној од локација о којима су причали представници Епархије и Града, уз благослов који су већ добили од епископа шабачког Лаврентија, да подигну мању цркву, у руском стилу, да је посвете Дарји, али и свим младим страдалницима попут ње, из земље и иностранства, који су дали животе бранећи оне које су волели свим срцем, “од чега нема веће жртве”. Храм у Лозницибиће, највероватније, по пројекту који је за цркву посвећену Достојевском у Лесковицама, код Манастира Лелића, урадио наш чувени архитекта Пеђа Ристић.

Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији, са градоначелником Лознице Видојем Петровићем, и његовим сарадницима, посетио је Дарјин споменик, рад академика Драгољуба Драга Мирковића из Бијељине, иначе, дар Српске краљевске академије научника и уметника граду Лозници и Србији. Чепурин, који је на споменик положио цвеће, и са градоначелником Петровићем запалио свећу, изјавио је да је не само дивно урађен и постављен на изузетно место, већ “сведочи о великом уложеном труду, залагању и љубави”, на чему се захвалио граду Лозници, Србији, СКАНУ и аутору.


Дарја Александровна Коробкина

 


УЛИЦА И СЕСТРИНСТВО

АМБАСАДОР Чепурин се захвалио градоначелнику Петровићу, када је чуо да ова хероина, Дарја Александровна Коробкина, има и улицу у Лозници и драго му је да њено име носи сестринство Специјалне болнице за рехабилитицају “Бања Ковиљача”.

Извор: http://91.222.4.37/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:764993-Darju-Crkva-slavi-kao-svetu-velikomucenicu
 
 

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У ВУКОВОМ КРАЈУ – Имамо заједничке интересе (ВИДЕО)

  

Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији , данас је боравио у Лозници где је после разговора са градоначелником Видојем Петровићем и његовим сарадницима најпре посетио фабрику кондиторских производа „Нели“, а затим Гучево и Тршић. 

На Гучеву је положио венац на споменик руској болничарки Дарији Александровној Коробкиној која је погинула на овој планини октобра 1914. помажући српским рањеним војницима током „Битке изнад облака“. Домаћини су га упознали са судбином храбре Рускиње, којој је споменик подигнут средином ове године, а он је оценио да је то још један пример чврстих веза два братска народа. Чепурин је обишао и спомен-костурницу подигнуту част погинулих српских војника у Првом светском рату. Претходно је у градској управи разговарао са руководством града и после тог сусрета рекао да увек кад овде долази осећа „топао пријем“ као и да је Лозница „мали рај, али треба да постане велики рај“. Према његовим речима за то је потребно да се развија економија, култура, и оценио да има места за сарадњу Лознице са Русијом.

Чепурин је оценио да је ситуација у свету сада „врло компликована“ и да се уочавају одређене промене.

- Завршава се период доминације запада, они то зову лидерство, полако се  ствара нови светски поредак и у том светском поретку треба да будемо јаки, али и опрезни. Зато треба да бранимо наше виталне интересе, ако је у питању Србија то су наравно суверенитет,  територијални интегритет, питање Косова, а наравно Русија има свој интерес. Зато наше земље и региони наших земаља треба да се развијају  на економском и културном плану и бржим темпом него остали свет – казао је амбасадор Руске Федерације.

Градоначелник Петровић се захвалио што је амбасадор Чепурин поново посети Лозницу јер је то за нас „јако важно“ и истакао да смо ту да увек заједно са, „нашом пријатељском и братском земљом, Русијом“ успостављамо нове облике сарадње, и увек пошаљемо поруке мира, пријатељаства и просперитета.

- Имали смо садржајан, веома пријатељски разговор. Амбасадор нас је упознао са одређеним дешавањима на нивоу региона, али и глобалним и посебно нас радује да смо чули како Руска Федерација брзим кораком напредује у економском, научном и сваком другом смислу  и како је на међународној сцени поново снажан фактор стабилности и гарант мира. То нас у Србији, имајући у виду нека отворена питања, попут дешавања на Косову и Метохији,  и те како радује. Упознали смо мало ближе амбасадора са Лозницом и могућим облицима сарадње. Ми имамо привреднике који излазе на тржиште Руске Федерације, то су углавном воћари, најчешће у области производње јагодичастог воћа, а ту је и компанија „Нели“ која је са својим кондиторским производима увелико присутна на руском тржишту где остварује извоз у вредности од три и по милиона евра – рекао је Петровић.

Амбасадор Александар Чепурин боравак лозничком крају завршио је обиласком Образовно-културног центра у Тршићу.

Т.М.С 

Извор: http://loznickenovosti.com/index.php/component/content/article/109-politika/12062-b-s-d-r-rusi-u-vu-v-r-u-i-z-dnic-in-r-s?Itemid=101

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти