Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин са супругом Наталијом и сарадњицима руске амбасаде обишао је Народни музеј у Београду.

Руску делегацију на челу са Чепурином дочекала је директорка тог музеја, госпођа Бојана Борић Брешковић.

Како је оценио руски амбасадор након посете, музеј је реновиран на високом нивоу.

Додаје да се нада да ће отворени Народни музеј допринети развоју туризма у Београду.

«Били смо јако срећни када је музеј отворен. Моји сарадници већ су посетили музеј, али неки од њих нису имали прилику и окупили смо их данас у овом обиласку, тако да сада, захваљујући руководству музеја, имамо прилику да се упознамо са његовом збирком», рекао је руски амбасадор.

Приликом сусрета Чепурин и Брешковићева су разговарали и о евентуалној сарадњи Народног музеја у Београду са сличним институцијама у Русији.

«Идеја да се успостави сарадња између овог музеја и 1-2 рускох музеја је врло реална», рекао је Чепурин.

Од музеја из Русије са којим би Народни музеј могао да сарађује, амбасадор Чепурин наводи Руски музеј из Санкт Петербурга, који је према његовом мишљењу најсличнији Народном музеју.

Приметио је да у Народном музеју има слика руских уметника што је свакако занимљиво публици. Из Србије би, према Чепуриновим речима, за Русију могле да оду слике Паје Јовановића и Надежде Петровић, поред слика у тој земљи већ познатих Петра Лубарде и Саве Шумановића.

«Ако бисмо направили размену слика, то би било веома интересантно за српску публику. Моја је идеја да одаберемо неколико слика које би биле интересантне за наше српске пријатеље. Тада када смо трчали кроз музеј са српским министром културе, српска делегација зауставила се испред Рјепиновог платна ’Запорошки козаци пишу писмо турском султану‘».

Како је у изјави за NewsFront — Србија додала директорка Брешковић, Народни музеј у Београду је отворен за сарадњу са руским институцијама.

«Ми смо били у контакту са великим руским Државним музејом из Петербурга. А сада смо врло срећни што и приликом ове посете поменуте су и други, нови облици сарадње. Тако да се ја радујем скором сусрету да што пре стваримо сарадњу између Народног музеја у Београду и других музеја у Русији».

Према њеним речима, Народни музеј је након отварања прешао већ 80.000 посетилаца, и домаћих и страних гостију.

«Народни музеј сада у свом издању, са новом сталном поставком заиста привлачи пажњу и добијамо добре оцене», одговорила директорка.

 

Оксана Сазонова

Извор: https://srb.news-front.info/2018/09/13/ambasador-chepurin-u-narodnom-muzeju-saradna-sa-ruskim-muzejima-je-vrlo-realna-ideja/