Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин у посети Ужицу

У Ужицу је отворена Канцеларија за сарадњу са Руском Федерацијом, са циљем развоја привредне сарадње и подршке привредницима Златиборског округа у наступу на руском тржишту. Канцеларију је отворио амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, а потписан је и споразум о сарадњи Града Ужица и Руског дома у Београду.

 

 Привредници Златиборског округа, у овој канцеларији добиће подршку, могућност ефикасније промоције својих производа и заједничког наступа на руском тржишту. Канцеларија је нови институционални оквир сарадње који отвара могућности за извоз производа Златиборског округа и, посебно, директне сарадње са регионима.

 За компаније попут "Златиборца", "Јединства" и ужичких "Путева", које су већ деценијама на руском тржишту и имају велики углед и поверење инвеститора, како су потврдили званичници Русије, отварају се могућности за нове послове, поготово на Криму и у Јарославској области.

 Унапређење сарадње могуће је, уз грађевинарство, и у области металске и прехрамбене индустрије, туризма. Ужице је данас потписало и меморандум о привредној срадњи са Јарославском облашћу и о сарадњи са Руским домом у Београду.

 На меморандум о културној сарадњи са Руским домом, најлепши печат ставила је, синоћним концертом за Ужичане, "Руска ренесанса", ансамбл престижне руске Музичке академије "Гнесин".

 Русија годишње произвде три милиона аутомобила, а многи делови за аутомобилску индустрију увозе се из иностранства, између осталог из Турске. У данашњим околностима Србији се пружа шанса да замени Турску - поручио је у руски амбасадор Александар Чепурин у Ужицу где је данас отворена регионална Канцеларија за сарадњу са Руском федерацијом.


Фото: М. Цветковић / РАС Србија
Канцеларија ће, најављено је, тешње повезати привреду Ужица и Златиборског округа са Јарославском области, чији је административни центар Рибинск – град побратим Ужица, али и другим регионима највеће државе света.

- У структури привредне размене Србије Русија учествује са неких 10 одсто. Такав проценат је и у случају привреде ужичког региона. Очекујем да ће ова канцеларија повећати важ извоз барем за пет одсто, - казао је Чепурин, наводећи да су Руси заинтересовани са сарадњу у области енергетике, аутомобилске индустрије, откуп пољопривредних производа, прехрамбених производа, српску туристичку понуду.

Амбасадор Русије је нагласио да ужичке грађевинске фирме „Путеви“ и „Јединство“ у његовој земљи уживају велики углед и да на градилиштима широм Русије постоји потреба за српским инжењерима и мајсторима.

Поред Јарославља, Чепурин је упутио ужичке привреднике да своју шансу потраже на Криму.

- Крим је дуго био запостављен. Сада му држава помаже да се економски опорави. То је једна „оф шор“ зона у којој привредници уживају повластице. У условима санкција и контрасанкција, када други не могу или не желе да тргују са нама, Србија може да искористи прилику, - казао је руски дипломата.

- Позната је међусобна приврженост Србије и Русије, односно љубав Срба према великом руском народу, осећај према старијем брату. Ова канцеларија је доказ те љубави, рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић, наводећи да више стотина ужичких породица преживљава управо од плата које њихови најближи зарађују на градилиштима широм Русије. .



Канцеларија за сарадњу са Руском федерацијом налази се у просторијама Регионалне привредне коморе Ужице и после оне у Чајетини друга је у Србији оваквог типа.

- Иако привреда златиборског округа генерално бележи суфицит, из Русије више увозимо него што тамо извозимо. Ова Канцеларија је шанса да се спољнотрговински биланс промени. Канцеларија ће пре свега радити на повезивању привредника из Ужица и Златиборског оркуга са парнтнерима у Русији. Ако нам помоћ затраже из других крајева Србије ми ћемо се одазвати ако нађемо интерес, - најавио је Петковић.

"Русија је Србији - сестра"

Александар Чепурин рекао је да Русију не доживљава као старијег брата или мајку Србије – већ као сестру.

- Још се не зна која је од сестара старија, али је много важније да се лепо слажу и сарађују. Србија недвосмислено потврђује да је неутрална држава и да ће наставити сарадњу и са Истоком и са Западом, што може бити само добро, - рекао је Чепурин, најавивши наставак сарадње две земље на привредном и војнотехничком плану.

Поред амбасадора Александра Чепурина у Ужицу су данас били и Александар Хохлов, представник индустријске коморе Русије у Србији, Анатолиј Лисицин, сенатор Горњег дома Думе, Сергеј Кузењев, председник трговинско – индустријске палате Јарославске области и Димитриј Карбачуков, заменик директора Руског дома у Београду.

Извори: РТСБлиц

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти