Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин у посети Косовској Митровици

Косовска Митровица – „Без обзира на то што многи кажу да су драстичне промене на помолу, за Србију и за Србе на Космету једини важећи документ треба да буде Резолуција 1244 Савета безбедности, која је заправо определила међународну заједницу према Косову. Мислим да ово не треба да заборавимо, мада би неки желели да заборавимо, јер је реч о важећем документу”, рекао је Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији, на трибини „Мисија руског конзула Шчербина у светлу руско-српских односа”, у препуном амфитеатру Техничког факултета у Косовској Митровици 31. марта 2013. године, где је претходно положио цвеће на споменик руском конзулу Григорију Степановичу Шчербину, поводом обележавања стогодишњице његовог убиства.
 
„Потребно је узајамно разумевање између Срба који живе на Косову и Метохији и владе у Београду. Они у преговорима који, понављам, треба да се воде у складу с Резолуцијом 1244, морају имати заједнички став. Мирно политичко решење косметског питања једино је исправно решење, ту нема другог пута, али за Руску Федерацију је веома важно решење које ће осигурати безбедан и сигуран живот на овим просторима за десетине, односно стотине година које долазе. Русија се трудила да прихвати све оно што прихвати Србија, тако ће бити и убудуће”, навео је Чепурин.
 
Он је упозорио да непризнавање Косова значи супротстављање великим силама које желе да то питање буде решено, а тај притисак, како је рекао, може да издржи само неколико земаља, међу којима су Русија и њени ближи савезници и пријатељи Србије, међу је којима и Кина, „мада у Србији постоје и они који сматрају да осим Европе не постоји ништа друго”.
 
„Потребно је живети у Европи, потребна су пријатељства, потребна је сарадња, али то није регија где Србија, укључујући и Космет, може да се економски брзо развије. За 10-12 година читава ситуација може да се промени. Претходна влада сматрала је да много тога може да оствари уз помоћ Брисела, када је у питању однос Албанаца и Срба, а Руси су били склоњени из свега тога”, казао је Чепурин.
 
Руски амбасадор, који је на Космет дошао уочи предстојеће рунде преговора између Београда и Приштине, 2. априла у Бриселу, нагласио је да ће Русија „пажљиво водити дијалог с Београдом. Ми нисмо чаробњаци, али ћемо се потрудити да урадимо све што је у интересу Срба.”
 
Одговарајући на бројна питања, Чепурин је казао да се „све брзо мења, Русија се уздигла са колена, појавили су се нови центри моћи, а ми не можемо да седимо, много тога можемо да урадимо и без обзира на то што на Космету фигурирају многе земље, кључна структура на косметским просторима су УН.”
 
Многобројним грађанима, представницима СПЦ, али и онима који су трибину слушали у ходнику Техничког факултета, обратио се и Александар Вулин, директор владине канцеларије за Косово и Метохију, нагласивши да „докле год постоји Руска Федерација ми нисмо сами”.
 
– Влада у Београду не дели Србе на оне северно и јужно од Ибра, Србија је суверена земља која ће одлуке у вези с Косовом и Метохијом доносити питајући парламент и свој народ. Никакав споразум неће бити потписан без Резолуције 1244, резолуције усвојене у српској скупштини и ништа без сагласности људи с Косова и Метохије – казао је Вулин, апострофирајући да Србија у преговорима може да пристане само на оно што чува њен поредак, легитимитет и народ који верује у своју државу.
 
----------------------------------------------------------------
 
Аплаузи, скандирање и цвеће
 
Полагањем венца на споменик Григорију Степановичу Шчербину, у центру Северне Косовске Митровице обележена је стогодишњица од убиства руског конзула, који је 1903. године страдао од „пушке Арнаута”, у 34. години. Како се чуло у кратком говору руског амбасадора, Шчербин је страдао јер је слао у свет праве податке и страдању Срба у јеку стравичног терора Албанаца с краја 19. и почетка 20. века, а од самог доласка 1903. године слао је извештаје о убиствима Срба, пљачкама и паљењу српске имовине, уз нагласак да без насиља нису могле да прођу ни српске погребне поворке. Одважни и храбри конзул Шчербин страдао је од руке Ибрахима Халита из села Жегра код Липљана и мада је, по наредби краља Александра Обреновића, у Косовску Митровицу упућен врхунски тим лекара, умро је после 10 дана агоније.
 
У центру Косовске Митровице, као и целом Ибарском магистралом од Лепосавића до Косовске Митровице, јуче су биле истакнуте заставе Русије и Србије, а пролазак амбасадора од центра града до зграде факултета био је праћен аплаузима, скандирањем Руској Федерацији и бацањем цвећа.
 
Б. Радомировић
 
Материјал је преузет са веб-странице дневних новина http://www.politika.rs
 
 
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти