Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин: Преговори са Бриселом неће ометати српско-руске договоре

Почетак приступних преговора Београда са Европском унијом неће ометати српско - руске договоре, укључујући планирану изградњу “Јужног тока” кроз Србију, оценио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин. 

“Управо у том контексту разматрамо недавне изјаве српских представника којима се потврђује спремност Београда да ради на "Јужном току" у складу са постојећим планом радова”, рекао је Чепурин у изјави Тањугу.

Он је потврдио да би полагање цеви на делу гасовода “Јужни ток” кроз Србију требало да започне у првом тромесечју 2014. године у селу Шајкаш, где су у новембру симболично отворени радови изградње.
“Обим инвестиција у изградњи српске деонице износи 1,9 милијарди евра. Након завршетка радова Србија може да рачуна на добијање прихода од транзита руског природног гаса већ од 2016. године”, прецизирао је Чепурин.

Руски амбасадор додао је да ће значајан део радова обављати локална предузећа што ће омогућити отварање нових радних места у грађевини, али и електроенергетици и петрохемији, што ће према његовим речима повећати инвестициону привлачност Србије.

Чепурин је истакао да је пројекат изградње гасовода значајан за цео регион и да су међувладини споразуми осим са Србијом, потписани и са Бугарском, Мађарском, Словенијом, Хрватском, Грчком и Аустријом.
“Са подручја Србије планирана је изградња два крака за Републику Српску (БиХ) и Хрватску, а могућа је изградња једног крака за Македонију. То ће Србији у перспективи омогућити статус регионалног енергетског чвора”, казао је Чепурин.

Он је навео да је пет држава чланица ЕУ потписало међувладине споразуме са Русијом о изградњи “Јужног тока”, као и да су највеће енергетске компаније Француске, Немачке и Италије, које су акционари, укључене у реализацију морског дела трасе. 

Чепурин је објаснио да ће се питања која поставља Европска комисија у вези са изградњом гасовода решавати на бази међувладиних споразума и Бечке конвенције.
“Међувладини споразуми су темељни документи који регулишу узајамне односе између земаља учесница пројекта изградње "Јужног тока" и налазе се под заштитом Бечке конвенције о праву међународних споразума из 1969. године чије су потписнице све учеснице пројекта”, рекао је Чепурин.

Он је нагласио да споразуми који се односе на “Јужни ток” не предвиђау могућност раскида током наредних 30 година од момента њиховог ступања на снагу.

Амбасадор је потврдио да "постоје проблеми" у вези са изградњом гасовода, али да они треба да буду решени "у духу постојећих пријатељских односа" узимајући у обзир интересе свих страна.
“Без чврстих гаранција тако крупни међународни пројекти се не реализују. За регулисање постојећих проблема између Русије и ЕУ руска страна предлаже да се склопи споразум о трансграничној енергетској инфраструктури између Русије и ЕУ”, навео је руски дипломата. 

Чепурин је закључио да нема сумње да је пројекат “Јужни ток” пројекат од узајамне користи који је веома важан за економски разој југа Европе.

Извор: Танјуг

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти