Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин у посети Крагујевцу

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, boravi u dvodnevnoj, radnoj poseti Kragujevcu.

Pored brojnih aktivnosti, organizovan je i prijem, na kojem se o odnosima naših zemalja govorilo s gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem i predsednikom Skupštine grada Sašom Milenićem.

- Odnosi sa Srbijom uvek su bili dobri. Zvanični diplomatski odnosi uspostavljeni su u godinama nakon Drugog srpskog ustanka i kroz istoriju nisu menjani. Važno je da poštujemo nasleđe, ali moramo da razmišljamo i o modelima kako ćemo da gradimo budućnost – rekao je tom prilikom Čepurin.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedan od značajnijih partnera Rusije na Balkanu, a Rusija ubuduće namerava da radi na povećanju efikasnosti zajedničkih projekata.

- Perspektive su dobre, naročito posle nedavne posete srpske delegacije kada su podstaknute značajne mogućnosti. Saradnja mora da bude uzajamna, povoljna za obe strane, a takvih pravaca ima više – kazao je ruski ambasador.

Kako je objasnio, ta saradnja prevashodno se odnosi na oblast energetike, jer je ruski „Gasprom“, kao većinski vlasnik NIS-a već uložio značajna sredstva u razvoj.

Čepurin je najavio i skoriji početak gradnje srpskog dela međunarodnog gasovoda „Južni tok“ i realizaciju ugovora sa „Železnicom Srbije“ za modernizaciju infrastrukture u toj oblasti.

Čepurin je još rekao da postoje politička volja i potencijali da se ostvari saradnja i u oblastima kakve su poljoprivreda i bankarastvo i podsetio da neke kragujevačke firme, kao što su „Goma lajn“ i „Kuč kompani“, već izvoze na rusko tržište.

Moguće je i uspostavljenje odnosa između Kragujevca i ruskog grada Smolensk (nalazi se u oblasti između Moskve i Minska), ali će se sve odvijati uskladu sa mogućnostima, jer, kaže Čepurin „ne zavisi uvek sve od nas, nego od politike koju vode vlade naših zemalja“.

Takvu ideju, grad Kragujevac spremno prihvata, kaže gradonačelnik Stevanović, i nakon razgovora, od Čepurina očekuje posredovanje.

Ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin, pre prijema položio je venac kraj spomenika Crvenoarmejcima u Kragujevcu i posetio pogone uspešne privatne fabrike „Forma ideale“. Takođe, pred brojnim studentima, održao je i predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu „Perspektive razvoja rusko-srpskog društva“.

Категорије: Економија Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти