Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

18. фебруара у Амбасади Русије у Србији одржан је свечани пријем поводом празника Дана Браниоца Отаџбине.

Свечаном пријему су присуствовали Председник Републике Србије Томислав Николић, Председник Народне скупштине Маја Гојковић,  Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, Министар спољних послова Ивица Дачић, Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић,Министар пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић, Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин, као и бројни представници српских војних ресора, јавности и државни званичници.

Празник је отворио својим обраћањем Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је изјавио следеће:

23. фебруара Русија деведесет осми пут слави Дан браниоца Отаџбине.

За Русију, исто као и за Србију, војска је била, јесте и биће најважнији ослонац државности, територијалног интегритета и суверенитета. Bојска је пример части, одважности и јунаштва наших народа. Пре неколико година Председник Владимир Путин је рекао просту истину: „Наше друштво је повратило свест о томе да је потребно ценити наше Оружане снаге“.

Наше земље имају богату и славну историју. То је историја страшних искушења и великих победа. Увек кад смо били заједно – побеђивали смо. Наши народи и државе постајали су јачи. И то је историјска чињеница.

Претње безбедности, стварање сукоба, обојене револуције, „арапско пролеће“, подстицање тероризма, преусмеравање за Европу токова избеглица, мутан талас дезинформација – све је то фактички наметање нове рунде супротстављања на релацији Исток-Запад.

Не свиђају нам се такозване „хуманитарне интервенције“. Не свиђају нам се покушаји да се Косово прогура у међународне организације или да се на Србе стави жиг геноцида, да се уцењује хашким трибуналом.

Мудру поруку су нам дали током недавног „миленијумског сусрета“ на Куби поглавари две највеће хришћанске цркве – Патријарх Кирил и Папа Фрањо. То је порука помирења и сарадње Истока и Запада.

Драго ми је да Вам саопштим да ће Патријарх Кирил 9. марта уручити Председнику Србије Томиславу Николићу високо одликовање у Храму Христа Спаситеља. Истовремено је то и признање доприноса Београда узајамном разумевању на релацији Исток-Запад. Истог дана биће одржан састанак Председника Србије с Председником Русије.

Желим да се захвалим свим нашим пријатељима у Србији – а има их заиста много – ко се недвосмислено залаже за даљи развој руско-српских веза. Високо то ценимо.

Желим да се захвалим колегама из дипломатског кора, војним дипломатама на њиховом пријатељском односу. За нас, дипломате, важно је да тражимо позитивне ствари, да разговарамо, да нудимо решења.

Током наредних седмица очекујемо усаглашавање конкретних рокова планиране раније посете Србији Председника Владе Русије Дмитрија Медведева. То ће бити важан догађај, природан моћан подстицај руско-српским односима.

Узајамно деловање, сарадња руске и српске војске јачају корак по корак. Србија намерава и даље да се чврсто придржава политике неутралности, неучешћа у војним блоковима, избалансираних односа са Западом и Истоком, штo ми је јутрос још једном недвосмислено потврдио Председник Владе Александар Вучић.

Наше узајамно деловање, наши добри односи јесте добра порука и пример за оне, који не желе конфронтацију него сарадњу. То је и наш заједнички допринос будућности Европе: безбедне, просперитетне, без линија раздвајања, која се темељи на узајамном поштовању и поверењу. 

Вест у другим медијима:

Тanjug

Спутник

РТС

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти