Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

17. седница Руско-Српског Међувладиног комитета

Дачић и Борисов о сарадњи Србије и Русије у више области

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, као копредседавајући Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Руске Федерације, и потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов, копредседавајући Међувладиног комитета са руске стране, разматрали су потенцијале за сарадњу у областима енергетике, индустрије, транспорта и инфраструктуре.

На састанку који је одржан у ужем формату, уочи сутрашњег 17. пленарног заседања Међувладиног комитета, било је речи и о актуелном стању у билатералним односима две земље, саопштено је из Министарства спољних послова.

Састанак Дачића и Борисова
Састанак Дачића и Борисова

Посебно је изражено обострано задовољство због растућег обима економске сарадње и чињенице да је трговинска размена премашила три милијарде долара у 2018. години.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3443947/dacic-i-borisov-o-saradnji-srbije-i-rusije-u-vise-oblasti.html

 

Потпредседник Владе Русије у Београду: Србија остаје кључни партнер на Балкану и у Европи

Јуриј Борисов на челу руске делегације у Београду

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, као копредседавајући Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације, састао се данас са потпредседником Владе Руске Федерације Јуријем Борисовом, копредседавајућим Међувладиног комитета са руске стране.

На састанку који је одржан у ужем формату, уочи сутрашњег 17. пленарног заседања Међувладиног комитета, разматрани су потенцијали за сарадњу у областима енергетике, индустрије, транспорта и инфраструктуре, саопштило је Министарство спољних послова Републике Србије.

У саопштењу се наводи да је на састанку било речи и о актуелном стању у билатералним односима двеју земаља, а посебно је изражено обострано задовољство због растућег обима економске сарадње и чињенице да је трговинска размена премашила три милијарде долара у 2018. години.

 

Састанак српске и руске делегације
 
Састанак српске и руске делегације

Отварајући састанак, Борисов је изјавио да је планирано да се на састанку разговара о даљим практичним корацима у оквиру великих инвестиционих пројеката, инфраструктурних иницијатива и иницијатива у области енергетике, транспорта и индустрије, које су солидна основа за дугорочну сарадњу.

Према његовим речима, руско-српски односи се традиционално развијају у духу узајамног поверења и имају „заиста стратешки карактер“.

„Србија је била и остаје кључни трговинско-економски партнер Русије на Балкану и у Европи. Високо ценимо динамику билатералног дијалога на свим нивоима“, истакао је Борисов.

Он је додао да је посета председника Русије Владимира Путина Србији у јануару ове године представљала значајан моменат у развоју билатералних односа. „Потврђујем став руске стране за доследном реализацијом споразума које су постигли наши лидери. Главни задатак (међувладиног) одбора је да овим споразумима дâ додатни практични импулс“, прецизирао је Борисов.

Са своје стране, Дачић је навео да српска страна жели да јача стратешко партнерство са Русијом, како би се оно развијало у свим областима билатералне сарадње.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201903061119066430-jurij-borisov-ivica-dacic-/

 

 

Шта је Борисов рекао Вучићу (видео)

Састанак председника Вучића са потпредседником руске Владе Јуријем Борисовом

© Sputnik / Радоје Пантовић

 

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Владе Русије и копредседником Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Србије и Руске Федерације Јуријем Борисовом, са којим је разговарао о сарадњи у области енергетике, индустрије и инфраструктуре.

Борисов је пренео председнику Вучићу поздраве председника Владимира Путина, истакавши да његова недавна посета Србији представља један од најзначајнијих догађаја у билатералним односима Србије и Русије и да су њени резултати далекосежни и на политичком и на економском плану.

Председник Вучић је изразио задовољство досадашњом сарадњом и резултатима постигнутим у областима железничке инфраструктуре, енергетике и машинства, поновивши спремност Србије да формира заједничку српско-руску компанију за производњу вагона.

Председник Србије је још једном указао на значај реализације пројекта „Турски ток“ и на могућности пласирања српских пољопривредних производа на руско тржиште.

Истакавши висок ниво трговинских односа двеју земаља, потпредседник Борисов је указао на заинтересованост руске стране за већи извоз српске робе и услуга на тржиште Руске Федерације, као и за заједнички развој туристичке понуде, посебно коришћење потенцијала Дунава, наводи се у саопштењу прес-службе председника Србије.

Јуриј Борисов
© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Јуриј Борисов

Састанку су присуствовали и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар рударства и енергетике Александар Антић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201903071119070879-vucic-borisov-sastanak/

 

Дачић и Борисов на седници руско-српског Међувладиног комитета (видео)

Седница руско-српског Међувладиног комитета

© Sputnik / Радоје Пантовић

 

У Палати „Србија“ у току је седница руско-српског Међувладиног комитета којом председава шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Копредседавајући са руске стране је потпредседник Владе Руске Федерације Јурији Борисов. Борисов се јутрос састао са председником Србије Александром Вучићем.

Синоћ је Борисов разговарао са министром спољних послова Ивицом Дачићем, са којим је разматрао потенцијале за сарадњу у областима енергетике, индустрије, транспорта и инфраструктуре.

На састанку било речи и о актуелном стању у билатералним односима двеју земаља, а посебно је изражено обострано задовољство због растућег обима економске сарадње и чињенице да је трговинска размена премашила три милијарде долара у 2018. години.

 
Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201903071119068793-rusija-borisov-vucic/
 

 

Русија тражи нове пројекте у Србији (фото, видео) 

Ивица Дачић и Јуриј Борисов

© Sputnik / Радоје Панотвић

 

Милош Ћурчин
 
 
Русија и Србија имају односе стратешког партнерства, па је главни задатак руско-српског Међувладиног комитета да те односе преточе и у економску сарадњу, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Москва је задовољна реализацијом свих инвестиционих пројеката у Србији и тражи нове, рекао је Јуриј Борисов.
 

Дачић је истакао да Србија изражава задовољство односима са Русијом, који су највиши у последњих неколико деценија, пре свега због доприноса Русије у виду подршке српског територијалног интегритета, што Србија узвраћа уважавањем руских интереса.

Српски министар је такође рекао да је током заседања Комитета у Палати Србије у Београду речи било и о потписивању споразума наше земље са Евроазијском економском унијом, као и о бројним другим пројектима који су од великог интересовања за нашу земљу, али и за руске инвеститоре.

Седница руско-српског Међувладиног комитета
© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Седница руско-српског Међувладиног комитета
 

Речи је било и о изградњи наставка „Турског тока“ кроз Србију, додао је Дачић, али и навео да је Србија обезбедила поуздано допремање руског гаса како би подмирила своје потребе.

Борисов је рекао да је Србија кључни партнер Русије на Балкану и да је Москва задовољна реализацијом свих инвестиционих пројеката у нашој земљи.

Он је истакао да Русија покушава да пронађе додатне пројекте које би могла да реализује у Србији, пре свега из области енергетике, транспорта, али и високих технологија.

 

Јуриј Борисов и Ивица Дачић на конференцији за медије
© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Јуриј Борисов и Ивица Дачић на конференцији за медије
 

Као пример Борисов је навео потенцијални нови пројекат у виду модернизације трамвајског парка Србије, те је рекао да је Министарство трговине Русије у том смислу предложило изузетно повољан лизинг програм.

Дотакао се и питања „Турског тока“, те је рекао да је изградња гасовода за Србију кључни пројекат, да је Београд учинио све што је до њега, али да се у том пројекту питају и друге земље — Бугарска и Мађарска.

Јуриј Борисов и Ивица Дачић
© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Јуриј Борисов и Ивица Дачић

„Мапа пута постоји“, нагласио је он.

Дачић је рекао да ће следећа седница овог Комитета бити одржана наредне године, али да ће у међувремену бити одржано још неколико састанака на нивоу копредседника. Такође је захвалио Борисову због његовог ангажмана у Комитету.

Јуриј Борисов и Ивица Дачић
© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Јуриј Борисов и Ивица Дачић

Иначе Борисов и Дачић су као копредседавајући Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије учествовали на пленарном заседању у Палати „Србија“, где су разматрали актуелно стање у билатералним односима двеју земаља.

Посебно је изражено обострано задовољство због растућег обима економске сарадње и чињенице да је трговинска размена премашила три милијарде долара у 2018. години.

Источник: https://rs.sputniknews.com/politika/201903071119071172-dacic-borisov/

 
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти