Внимание: старая версия веб-сайта

Уважаемый пользователь, оповещаем Вас,
что новая версия веб-сайта расположена по адресу - serbia.mid.ru

Интервью А.Чепурина газете "Вечерни новости"

КАДА би Србија увела санкције Русији, пуцала би сама себи у ногу. Мислим да би српску одлуку о ембаргу Москви могао да донесе само "политичар-самоубица", јер никакве користи Србија од тога не би имала, већ само огромну штету.

Ово у интервјуу за "Новости" поручује амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који против увођења санкција износи низ аргумената:

- Мере против Русије увело је 30-ак земаља од 193 чланице УН, а међу њима ниједне из Брикс. И од ваших суседа, већина то није учинила, а они који јесу, када су сазнали о руским контрасанкцијама, схватили шта су урадили. Неки дају изјаве да нису ни разумели о чему се ради. Санкције нису никад давали резултата. Да погледамо, Куба је под санкцијама већ током неколико деценија. А народ подржава власт. Сада је дошло време да се размисли о укидању свих санкција. Од тога би добио и Исток и николико не мање Запад Европе.

о Али притисци са Запада на Србију су све јачи како би променила одлуку и одабрала страну у украјинској кризи?

- Нећемо претеривати. А и зашто? Зашто би Србија то урадила и нарушила руско-српско стратешко партнерство, које је парафирано само пре годину дана? Да ли је Русија била та, која је бомбардовала Србију или подстицала косовске сепаратисте на одвајање? Да ли смо ми ти, који не признајемо територијални интегритет Србије?

о Јесте ли задовољни спољнополитичком позицијом, коју је заузела власт у Београду?

- Разумемо специфичну позицију Србије и политику Владе да се земља прикључи ЕУ. Ценимо и избалансиран став Србије по питању дешавања у Украјини, где је главна ствар сада – да се спречи масовно убијство цивила на Југо-Истоку. Кијевски власти су већ де-факто претворили Доњецк у Стаљинград, Гернику, или, ако желите, Вуковар.

о Хоће ли Кремљ захтевати од Београда да се чвршће веже за Русију или је за власти у Москви наша неутрална позиција довољан гарант поверења?

- Надамо се да ће Србија давати конструктиван допринос решавању сукоба Кијева и Доњецка, да ће подржати мирољубљиве политичке одлуке. Србија могла би да буде генератор позитивних одлука. Још из тог разлога да се више становника на Југо-Истоку доселило из Србије.

о Какву конкретну помоћ ту од Србије очекујете када преузме председавање ОЕБС?

- Пре свега, да има "кичму" и буде максимално неутрална у читавом дијалогу, да делегира стручне кадрове који ће бити у стању да се носе са изазовима у Европи.

о На које повољности може Србија да рачуна, ако се не придружи санкцијама против Русије?

- Србија и Русија су природни партнери и наш однос није заснован на неким користима, већ превазилази те димензије. Премијер Александар Вучић недавно је у Москви тражио и добио додатне погодности за Србију у пројекту «Јужни ток». То је највећа инвестиција за сва времена у Србији од 2,1 милијарде евра. Надамо се да неће глупост и мржња према Русији или Србији угрозити оно што можете да добијете.

о Бугарска је недавно замрзла реализацију «Јужног тока» због одлуке Европске комисије. Може ли тај капитални пројекат да пропадне?

- У светлу украјинских догађаја, овај пројекат је актуелнији неко икад пре. За Бугарску, Аустрију, Србију, Мађарску је од изузетног привредног значаја. У овом или оном облику гас ће ипак стићи на југ Европе.

о Користи ли уопште Србија у довољној мери погодности економских споразума, које има са Русијом?

- И без контрасанкција, могућности за Србију у сфери пољопривредног извоза у Русију су огромне, а сада се додатно повећавају. Сада се ослобађа простор на руском тржишту, које су држале велике западне компаније. Србија би могла да заузме место неке од њих, поготово у извозу меса, млечних производа, поврћа и воћа. Постају привлачније инвестиције у српску пољопривреду. Извоз може се повећати вишеструко.

Генерално гледајући, знате, ја не видим реалних крупних пројеката – осим «Јужног тока» и развоја пољопривреде – који би током наредних година омогућили обичним Србима да живе боље.

о Колико догађаји на Криму могу да утичу да Русија, следећи своје интересе, ипак, призна независност Косова?

- Косово и Крим су различити случајеви. Русија ће наставити да недвосмислено подржава територијални интегритет и суверенитет Србије. Желели бисмо да би и они, који сада захтевају од Србије да она призна интегритет Украјине са Кримом, прво би признали интегритет Србије са Косово.

о Како би Русија реаговала на промену става Србије и учлањење у НАТО?

- Ни прагматичног интереса ни разумних разлога за тако нешто заиста не постоји. И у Србији и у Русији добро знају шта је НАТО.

Д. МИЛИНКОВИЋ

ФОТО: И. јОВАНОВИЋ

антрфиле

о Да ли је свет, на годишњицу почетка Првог светског рата, на прагу новог глобалног сукоба, имајући у виду конфронтације Запада и Русије у Украјини?

- Нико неће успети да силом скроји свет према својим ускосебичним потребама и интересима. Ако то није успело након што су разваљили Советски Савез и Југославију, неће ни сада. Остале су само незарастајуће ране од ових покушаја - бивша Југославија, Ирак, Либија, Сирија... сада Украјина.

антрфиле

о Како коментариштете формирање истражног тима за приватизацију НИС?

- Добро би било кад би се све радило на цивилизован начин – и приватизације и контроле. 

 

Опубликовано в газете "Вечерне новости", 14 августа 2014 года

Категории: Политика Экономика

Контакты

ЭКСТРЕННЫЙ ТЕЛЕФОН

Посольство

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Эл.почта: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Консульский отдел

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Эл.почта: cons.serbia@mid.ru

ЗАПИСАТЬСЯ НА ПРИЕМ В КОНСУЛЬСКИЙ ОТДЕЛ

остальные контакты