Бессмертный полк 9 мая 2019 года

Грађани Београда марширали у част својих предака 

Грађани Београда четврту годину учествовали су у „Бесмртном пуку“, маршу који треба да подсети на претке који су учествовали у великој победи против фашизма.

Тешка јесења киша спустила се на Београд 9. маја после подне, непуна два сата пре него што ће почети шетња „Бесмртног пука“, четврта по реду. Ипак, неколико хиљада грађана Београда ништа није могло да спречи да се сат времена пре почетка шетње окупе испред Гробља ослободилаца Београда, одакле је „Бесмртни пук“ кренуо у дефиле улицама српске престонице.

„Бесмртни пук“ је манифестација новијег датума, настала је у Русији пре седам година, из спонтаног окупљања грађана, који су за Дан победе улицама градова носили слике својих предака, учесника Другог светског рата.

Овај обичај убрзо је институционализован, у Русији је попримио масовне размере, а у свет су га проширили Руси који живе ван земље. У Србију је стигао пре четири године путем организације „Меморијал“, која се бави очувањем културе сећања на учеснике Другог светског рата.

Грађани Србије су манифестацији дали свој особити тон — поред учесника Другог светског рата, они носе и фотографије предака учесника Првог светског рата.

Тако су урадила и браћа Читаковић, Радоје и Милован, родом из села Горњи Мушић код Мионице.

„Ово је мој отац, који је био учесник ослобођења Београда, а ово је наш деда који је био један од 1.300 каплара“, објашњава Радоје показујући фотографију.

„Киша нам не смета“, настављају они „данас нам ништа не смета. Ово је дан победе, када се људи радују“.

Киша не смета ни Зорану Јовановићу из Београда.

„Је л‘ ти делује да смета?“, пита Јовановић кроз смех „Ја сам вреле крви и морам мало да се охладим“.

„Ово је мој рођак Радивоје Јовановић“, објашњава он слике које држи у рукама, „Погинуо је у ослобађању Београда 1944. у групи партизана и црвеноармејаца код Цркве светог Александра Невског у Француској улици. А ово је мој отац Владимир, он је прошао све и ту сам ја, као доказ да је преживео.“

Службене обавезе нису Јовановићу, како каже, дозвољавале да учествује у досадашњим „Бесмртним пуковима“, а сада када је отишао у пензију придружио се шетњи.

Миомир Матуновић каже да до сада није пропустио ниједан „Бесмртни пук“ у Београду. Носи слику свог деде, стрељаног 1941. у концентрационом логору на Бањици.

Матуновићевог деду, Новака Стопића, сироче из Првог светског рата, геодету школованог у Француској, Гестапоу је издао најбољи пријатељ, недићевски капетан, јер је скупљао новац за, како Матуновић каже, „оне у шуми“.

„Мог деду су стрељали када ми је мајка имала шест месеци. Ја сам одрастао без деде, баба без мужа, а мајка без оца. Срби треба да поштују своју историју јер историја је најбоља учитељица. Без историје не можемо да идемо напред“, каже Матуновић.  

За разлику од претходних година, ове године на челу колоне, поред мотоциклистичке групе „Ноћни вукови“ нашао се и оркестар српске полиције, а марш „Бесмртног пука“ почео је маршом „На Дрину!“.

„Бесмртни пук“ кретао се београдским булеварима до Скупштине града, а пошто се полицијски оркестар повукао, са чела колоне су пуштане српске и руске песме.

Пред почетак концерта и пројекције филма „Балканска међа“, окупљеним грађанима обратили су се амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министри у српској влади Зоран Ђорђевић и Ненад Поповић, као и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Честитајући Београђанима празник, амбасадор Чепурин рекао је да је познато да су Руси и Срби браћа.

„Али ми смо и браћа по оружју. Ово је дан када треба да памтимо сваког српског и руског хероја, од маршала до војника“, поручио је он.

Министар Поповић је рекао да се на данашњи дан морамо присетити идеја због којих су наши преци, надљудском храброшћу и непоколебљивошћу, били спремни да беспоговорно, у рату жртвују своје животе.

„Морамо се присетити тих идеала прошлости, јер на њима је заснована и наша садашњост и будућност“, рекао је он и додао да су ти идеали слобода и независна отаџбина.

„Немамо права да заборавимо наше претке пале за слободу, наша обавеза да чувамо сећање на њих“, речи су министра Ђорђевића, док је Весић истакао да марш „Бесмртни пук“ треба да подсети на претке који су дали живот у борби против фашизма, да подсећа будуће генерације шта је фашизам и да буде брана ревизији историје.

„Никада нећемо заборавити да је 1000 Црвеноармејаца и скоро 3000 припадника НОБ-а дало живот да Београд буде слободан“, рекао је Весић.

Извор: Спутњик

 

ВЕЛИЧАНСТВЕНИ «БЕСМРТНИ ПУК» ПРОШЕТАО СРБИЈОМ: РУСИ И СРБИ МАРШИРАЈУ ЗАЈЕДНО (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Датум публикације: 09 05 2019, 20:00

Упркос киши, Београд данас на величанствен начин одаје почаст славним прецима, који су своје животе уградили у темеље слободе.

Ноћни вукови на челу колоне(Фото: Лола Ђорђевић)

Данас, Београд показује да памтимо оно што су нам преци у аманет оставили. Да чувамо сећање на оне, које су својим телима зауставили нацистичку неман.

На оне, захваљујући којима ми, њихови потомци, мирно спавамо.

Ноћни вукови на челу колоне(Фото: Лола Ђорђевић)

Београд се и ове године придружује градовима широм Русије, Европе и света, у којима се одржава манифестација „Бесмртни пук“.

Упркос киши, велики број грађана се почео окупљати сат времена пре почетка манифестације. Окупљеним грађанима дељене су георгијевске ленте.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Испред Спомен-парка ослободиоцима Београда, окупљени грађани су носили српске и руске заставе као и слике својих предака, учесника Другог светског рата.

Пре почетка шетње, положени су венци на спомен оболежје осободиоцима Београда. Венце је положио и амбасадор Русије Александар Чепурин.

Александар Чепурин положио је венац пре почетка шетње(Фото: Лола Ђорђевић)

А онда је кренула шетња.

Ноћни вукови су и ове године на челу колоне, док иза њих полицијски оркестар свира Марш на Дрину.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Ове године су по први пут заједно са Србима шетали и  високи званичници из Русије,председник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије Константин Косачов и председник Одбора за социјалну политику Савета Федерације Русије Валериј Рјазански.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Колону Бесмртног пука која се кретала Рузвелтовом улицом а касније Булеваром краља Александра све до Народне скупштине, испратили су и знатижељни пролазници који су застајкивали, фотографисали а неки од њих су се и придруживали колони. Са прозора и тераса зграда се такође могао видети велики број Београђана који су посматралиманифестацију.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Манифестација„Бесмртни пук“ је рођена у Русији али нема националности нити политичке или верске припадности.

Сваки грађанин и свако друштво може да се придружи одржавању или организацији манифестације. То је поштовање и част коју ми дајемо у знак сећања на наше велике претке.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

У „Бесмртном пуку“ не могу да учествују само они који су деловали на страни агресора.

Шетња „Бесмртног пука” одржава се без било каквих политичких обележја и симбола и има искључиво родољубиви и морални карактер.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Годинама, ова манифестација добија на масовности, па је тако од 5.000 који су 2011. године марширали у «Бесмртном пуку» у Томску, порастао на више милиона учесника широм Русије и ван ње.

Све је почело након што је група локалних новинара у руском граду Томск 2012. године дошла на идеју да „оживи” прославу Дана победе и тада је акција „Бесмртни пук” одржана први пут.

Ветерани, који су на обележавање празника доносили фотографије својих сабораца, надахнули су антифашисте да и наредне године подстакну грађане да носе слике својих предака који су учествовали у борби против нацизма и тиме их спасу од заборава. Најпре у Русији, а потом и у целом свету.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Прошле године, кад је више од 13.000 војника марширало московским централним тргом на традиционалној војној паради поводом Дана победе, којом је Русија обележила 73. годишњицу тријумфа у Другом светском рату, уз председника Владимира Путина и ратне ветеране, уследио је марш „Бесмртног пука”.

Поред Путина, који је носио фотографију свога оца, у поворци су шетали председник Србије Александар Вучић и израелски премијер Бењамин Нетанијаху. Вучић је носио фотографију свог деде Анђелка Вучића, који је страдао у усташком логору Јадовно. У маршу у Москви учествовало је око милион људи.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Након шетње на платоу испред Народне Скупштине приређен је спектакуларан концерт уз учешће српских и руских уметника .

Грађанима се испред Скупштине града обратио руски амбасадор Александар Чепурин.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Дозволите да вам честитам, свима вама, наш заједнички Дан победе, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

„Познато је да су Руси и Срби браћа, али хоћу посебно да нагласим, браћа су и по оружју. Друга ствар коју сам хтео да кажем, то је дан када треба да се сећамо сваког српског и руског хероја. Од маршала до обичног војника. И томе је посвећена наша манифестација и хвала вам пуно што сте данас дошли“.

Бесмртни пук у Београду(Фото: Лола Ђорђевић)

Поред Београда, ове године манифестација је одржана у Нишу, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Крушевцу, Ужицу, Параћину, Панчеву, Сомбору и Кикинди.

Лола Ђорђевић

Извор: NewsFront

Категории: Культура

Контакты

ЭКСТРЕННЫЙ ТЕЛЕФОН

Посольство

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Эл.почта: info@ambarusk.rs
Web: ambasadarusije.rs

Консульский отдел

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Эл.почта: consrus@ambarusk.rs

ЗАПИСАТЬСЯ НА ПРИЕМ В КОНСУЛЬСКИЙ ОТДЕЛ

остальные контакты

НЕРАБОЧИЕ ДНИ