Путин: Олимпијада великих достигнућа спортиста ограничених могућности

РУСКИ ЛИДЕР УОЧИ ПАРАОЛИМПИЈАДЕ ЗАТРАЖИО ДА СЕ ЧИНИ МНОГО ВИШЕ ЗА ИНВАЛИДЕ

* Надметања и достигнућа параолимпијаца васпитавају друштво на потребан начин. Подстичу административне структуре свих нивоа да за њих стварају средину без препрека. Не само у спорту, већ свуда. Стварање услова за рад инвалида, то је кључно питање – нагласио је Владимир Путин

* „Званичници Међународног параолимпијског комитета истичу да највише очекују од руских параолимпијаца. Ми такође“ – не крије руски председник

______________________________________________________________________________________________

РУСКИ председник Владимир Путин рачуна на то да ће Параолимпијада у Сочију подсетити државне функционере РФ свих нивоа на потребу да се брину о инвалидима, да за њих стварају средину без препрека.

Шеф руске државе је у интервјуу руским телевизијама рекао да има „најозбиљнија очекивања“ од предстојеће Параолимпијаде.

„Публика параолимпијских игара значајно се проширила последњих година. За нас је важно да људи то виде – неограничене могућности наших спортиста с ограниченим могућностима. То васпитава друштво на потребан начин. То подстиче административне структуре свих нивоа да за њих стварају средину без препрека. Не само у спорту, већ свуда. Подсећа на постојеће проблеме“ – казао је он.

„Очекујем да ће се и у регионима Русије такође доследно радити на стварању исте такве средине без препрека, да ће то захватити целу земљу“ – истакао је руски председник.

Он сматра да „држава мора да чини више за инвалиде и људе с ограниченим потребама, треба да ствара средине без препрека на целој територији Русије“.

„Веома важна ствар треба да буде, кључна – стварање услова за рад инвалида, то је кључно питање. Стварају се посебни услови у предузећима, али, нажалост, досад је урађено изузетно мало и апсолутно недовољно“ – признао је Путин.

„Задатак је да Параолимпијада буде усмерена на то да друштво и државни функционери свих нивоа никад то не заборављају. Али, то значи и да државна политика мора бити усмерена на то, треба да постоје програми, и медији то треба да подржавају“ – рекао је Путин и позвао медије да указују властима на недостатке и нерешене проблеме инвалида.

Он је истакао да рачуна на успешан наступ руских параолимпијаца у Сочију о обећао да ће присуствовати отварању Параолимпијаде, као и такмичењима, уколико му дозволе обавезе.

Путин је рекао да су „Параолимпијске игре – логичан наставак Олимпијских игара“.

Он је напоменуо да су први пут 1948. године у Великој Британији одржана такмичења људи у колицима - инвалида из Другог светског рата, која су се претворила у Параолимпијске игре.

Путин није крио да се нада да ће руски параолимпијци бити успешни у Сочију.

„На претходним Параолимпијским играма они су били међу првима, били су први. И званичници Међународног параолимпијског комитета истичу да највише очекују од руских параолимпијаца. Ми такође“ – рекао је руски председник.

Путин је обећао да ће доћи на отварање Параолимпијских игара 7. марта и додао да намерава да прати телевизијске преносе Параолимпијаде.

Извор: Факти

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: info@ambarusk.rs
Web: ambasadarusije.rs

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: consrus@ambarusk.rs
Web: ambasadarusije.rs

остали контакти