Путин одликовао 40 најзаслужнијих за зимске Игре Сочи-2014

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА У ЈЕКАТЕРИНСКОЈ ДВОРАНИ КРЕМЉА

* Орденом за заслуге пред Отаџбином првог степена одликован је вицепремијер Дмитриј Козак који је у име владе РФ руководио целим „олимпијским пројектом“

* Радује што су празник спорта у Сочију целом свету поклонили наша земља и оне десетине хиљада људи које су готово седам година припремале Олимпијаду и Параолимпијаду. Свима смо показали да је Русија земља са неисцрпним стваралачким могућностима. Понудили смо му своје идеје и оригинална решења – оценио је Владимир Путин

_______________________________________________________________________________________________

ШЕФ руске државе Владимир Путин уручио је данас – на свечаности у Крему – државне награде РФ четрдесеторици својих сународника и странаца за заслуге за успешну припрему и одржавање Олимпијских и Параолимпијских зимских игара у Сочију.

Церемонија уручивања одликовања одржана је у Јекатеринској дворани Кремља, а присуствовали су јој тренери и спортисти који су учествовали у олимпијским такмичењима, руководиоци спортских савеза, државни функционери и они који су градили олимпијске објекте у Сочију.

Орденом за заслуге пред Отаџбином првог степена одликован је вицепремијер Дмитриј Козак који је у име владе РФ руководио целим „олимпијским пројектом“.

Орденом за заслуге пред Отаџбином другог степена одликовани су: губернатор Краснодарског краја Александар Ткачов, председник Оранизационог комитета Сочи-2014 Дмитриј Чернишенко и генерални диркетор Првог канала државне телевизије Константин Ернст.

Орденом за заслуге пред Отаџбином трећег степена награђен је министар спорта РФ Виталиј Мутко, четвртим степеном – клизачки тренери Јелена Бујанова и Николај Морозов, градоначелник Сочија Анатолиј Пахомов и други.

Орденом Александра Невског одликован је председник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков.

Орденом Части одликовани су: Георгиј Беџамов, Василиј Кикнадзе, председник координационе комисије МОК Жан Клод Кили и други.

Орденом Пријатељства награђени су: уметник Јуриј Башмет, скијашки тренер репрезентације Русије Рето Бургермајстер, генерални директор Међународног параолимпијског комитета Лафонт Хавијер Гонсалес и други.

Обраћајући се награђенима, Путин је рекао: „Радује што су празник спорта у Сочију целом свету поклонили наша земља и оне десетине хиљада људи које су готово седам година припремале Олимпијаду и Параолимпијаду. Свима вам од срца честитам и захваљујем вам се за велики допринос који сте дали вредностима и идеалима олимпијског покрета. У Сочију је владала фантастична, јединствена атмосфера међусобног разумевања, отворености и лепих и фер надметања“ 

Руски лидер је посебно нагласио да је његова земља – припремајући се за Сочи-2014 – стекла „богато искуство у реализацији великих планова и градњи спортских објеката“.

„Целом свету смо показали да је Русија земља са неисцрпним стваралачким могућностима. Понудили смо му своје идеје и оригинална решења. Наслеђе Олимпијаде у Сочију послужиће развоју целог нашег националног спорта. Не само нашим спортистима у зимским спортовима који ће у Сочију имати центар за тренинге“ – подвукао је Владимир Путин, подсетивши на изванредне успехе руских олимпијаца и феноменалне резултате параолимпијаца.

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: info@ambarusk.rs
Web: ambasadarusije.rs

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: consrus@ambarusk.rs
Web: ambasadarusije.rs

остали контакти